Hovedinnhold

Oppfordret hijabkledde jenter om å holde seg innendørs

APPLAUS: Statsminister Jens Stoltenberg på vei ut fra Central Jamaat-moskeen på Grønland i Oslo i går ettermiddag. Det svært tette massen av tilhørere klappet og ropte «vi er svært stolte av deg, statsminister» og Stoltenberg håndhilste tilbake. Foto: KRISTIAN HELGESEN
APPLAUS: Statsminister Jens Stoltenberg på vei ut fra Central Jamaat-moskeen på Grønland i Oslo i går ettermiddag. Det svært tette massen av tilhørere klappet og ropte «vi er svært stolte av deg, statsminister» og Stoltenberg håndhilste tilbake. Foto: KRISTIAN HELGESEN
(VG Nett) Kort tid etter terrorangrepet i Oslo oppfordret Norges nest største moské hijabkledde jenter om å ikke bevege seg ute, i frykt for at de skulle bli offer for sjikane.


Kadra Yusuf forteller til VG Nett at mange muslimer ble hetset av fordomsfulle nordmenn etter terrorangrepet mot Oslo og Utøya. Mange tok det for gitt at gjerningsmannen var muslim, før det ble kjent at det var etnisk norske Anders Behring Breivik som sto bak grusomhetene.

Hold sammen - hold hender her 

I de første uavklarte timene etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet kl. 15.27 fredag for en uke siden, ble medlemmene i Munhaj ul Quaran hasteinnkalt til krisemøte i moskeen på Galgeberg i Oslo.

- Vi fryktet det var en gal person som hadde gjort dette i islams navn, sier forstander i menigheten, Isaz Ahmad til VG.

Les også:  Eks-nynazist ser likhetstrekk mellom Breivik og seg selv

Kun drøyt to timer etter at bomben hadde gått av, klokken 18, møttes et 50-talls medlemmer til krisemøte.

(Saken fortsetter under bildet)

TERRORANGREP: Da bomben gikk av i Regjeringskvartalet, var det flere nordmenn som reagerte med sinne mot muslimer, forteller Kadra Yusuf (innfelt). Foto: FRODE HANSEN / KRISTIAN HELGESEN, VG
TERRORANGREP: Da bomben gikk av i Regjeringskvartalet, var det flere nordmenn som reagerte med sinne mot muslimer, forteller Kadra Yusuf (innfelt). Foto: FRODE HANSEN / KRISTIAN HELGESEN, VG

- Vi diskuterte det verste scenario; at en i islams navn hadde gjort dette. Hva var da situasjonen? Hva skulle vi si til media? Hva skulle vi si til våre barn som var ute i byen, spør Ahmad.

Skyteskiver

Munhaj ul Quaran, Veien til Koranen, er en av Norges største muslimske menigheter med over 3000 medlemmer.

Les også:  Vil ha 22. juli som minnedag

Rådet møtet konkluderte med å gi til sine medlemmer var klart:

- Ikke la barna gå ut med mindre det er høyst nødvendig. Etter å ha snakket med kvinnene i menigheten ble vi enige om å be spesielt jenter som bærer hijab om å holde seg inne. Selv ringte jeg datteren min som var på jobb og sa jeg skulle hente henne. Hun fikk ikke lov til å ta buss eller bane hjem, sier Ahmad.

- Hvorfor det?

- Med en gang det skjer noe sånt blir muslimer skyteskiver, og vi var ekstra redde siden Norge var så fredelig. Vi var nervøse på vegne av barna. Vi fryktet å bli utskjelt og dyttet ut. Vi fryktet det verste, sier Ahmad.

Trakassert

Trolig tok menigheten beslutningen med god grunn:

VG er kjent med at flere muslimer ble trakassert på åpen gate i Oslo, før det ble kjent at det sto en etnisk norsk nordmann sto bak terrorangrepet.

Les også:  Tror Breivik inspirerer til mer terror i Europa

Nestleder i AUF, Åsmund Aukrust, bekreftet at mange trodde en islamsk terrorist sto bak angrepet på regjeringskvartalet fredag for en uke siden.

- Det var mange som var raske i å peke på at gjerningsmannen var muslim. Det gjør at vi nå må stille spørsmål ved våre egne reaksjoner, for det sier noe om tiden vi lever i, sa Aukrust i sin tale til forsamlingen etter fredagsbønnen i Central Jamaat-moskeen i Urtegata i Oslo.

Statsminister Jens Stoltenberg definerte i sin tale i moskeen, det han kaller «det nye norske vi».

- Bano er norsk. Ismail er norsk. Jeg er norsk. Vi er Norge. Det er jeg stolt av, sa Stoltenberg til stor applaus fra en fullsatt sal.

Stoltenberg viste til 18 år gamle Bano Rashid fra Nesodden og 19-år gamle Ismail Haji Ahmed fra Hamar, som fredag var de første ofrene etter terroranslaget som ble begravet.

- Tror du vi hadde sett de samme reaksjonene i folket, dersom en islamsk terrorist sto bak?

- Jeg håper det. Jeg mener mange av oss hadde gjort alt som sto i vår makt for å vise den samme varmen og kjærligheten, sier Stoltenberg.

Gråt sammen

Samtidig som Munhaj ul Quaran satt i krisemøte, kom stadig flere meldinger om og det ble etter hvert bekreftet at det var en etnisk norsk nordmann fra Skøyen i Oslo som sto bak ugjerningen i regjeringskvartalet og drapene på Utøya.

- Jeg vil ikke kalle det lettelse, for det var en tragedie. Men vi følte en lettelse over at det ikke var noen som hadde gjort dette i islams navn, sier Ahmad, og legger til:

- Men så begynte sorgen. Mange av våre medlemmer har opplevd mye terror i sine opprinnelsesland. Vi gråt sammen, sier Ahmad.

Stoltenberg tror Norge har blitt et mer inkluderende samfunn etter terrorhandlingene fredag 22. juli.

- Ja, jeg opplever at vi viser at vi vil være et mer inkluderende samfunn. Men samtidig skal vi respektere forskjeller - mangfold er nettopp det, sier Stoltenberg.

Meningsmåling

En måling InFact har utført for VG, viser folks holdninger til det flerkulturelle Norge:

På spørsmål om "hva er din holdning til det flerkulturelle Norge?", svarer 68 prosent at de er positive. 13 prosent sier de er negative.

På spørsmål om man har endret syn på det flerkulturelle Norge etter terrorangrepet 22. juli, svarer 26 prosent at de har blitt mer positive, mens 49 prosent sier de ikke har endret mening. Ni prosent sier de har blitt mer negativ.

- Jeg tror folk nå er mer bevisste og ser verdien av toleranse og mangfold. Og det er jeg glad for, sier Stoltenberg.

Av MARIANNE VIKÅS, GORDON ANDERSEN, ERIC UTHEIM, INGUNN VIKEN, MORTEN HOPPERSTAD, SAMARIA IQBAL, SINDRE ØGAR, IVAR BRANDVOL, MAY LINN GJERDING, BØRREA SCHAU LARSEN, IDA HANSTAD, ROLF J. WIDERØE, TERJE HELSINGENG, INGUNN SALTBONES, HENRIK IHME, THOR HARALD HENRIKSEN, EIRIK LINAKER BERGLUND, SYNNØVE ÅSEBØ, INGRID HVIDSTEN, PER ASLE RUSTAD, LARS MOLTEBERG GLOMNES, HERMAN PREIN MOSTUE, MORTEN HEGSETH, NINA ANDERSEN, MORTEN SAMDAL, KAROLINE FLÅM, ALF BJARNE JOHNSEN, MARIA LEKVE, ØYSTEIN LARSEN-VONSTETT, GUNN KARI HEGVIK, LISA DYREMYHR BAKKE, HEIDI ERIKSSEN og HANS HENRIK TORGERSEN

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks