Hovedinnhold

Kirker i hele landet holder åpent for sørgende

Og slik snakker du med barna om det som har skjedd

BER FOLK SNAKKE SAMMEN: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme. Foto: LINE MØLLER / VG
BER FOLK SNAKKE SAMMEN: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme. Foto: LINE MØLLER / VG
(VG Nett) Den norske kirke har innført alarmberedskap i hele landet for å hjelpe folk over sjokk og sorg etter terroranslagene i dag.

Angrepene i Oslo og på Utøya har ikke bare medført sorg på stedene der ugjerningene skjedde. Rundt i hele landet sitter det nære pårørende, slektninger og venner til ofre for ugjerningene.

Derfor tilbyr Den norske kirke kriseberedskap i hele landet.

- Mange steder i landet har kirkene åpnet, og det kan nok hende at enkelte vil holde åpent hele natten, sier Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Trude Evenshaug.

I Oslo tillater politiet av sikkerhetshensyn foreløpig ikke at kirkene holder åpent, med unntak for Fossum kirke, som ligger ved siden av Stovner politistasjon. Hvis politiet tillater det, vil også Oslo domkirke åpnes i morgen fra klokken 10.

Hit kan folk ringe

Folk som ønsker noen å snakke med, en prest eller en annen representant for kirken, kan også ringe sin lokale prest eller diakon, eller ta kontakt med Kirkens SOS på telefon 815 33 300.

Politiet har opprettet pårørendesenter etter skyteepisoden på Utøya på Sundvolden hotell. Pårørende kan ringe politiet på 815 02 800.

Evenshaug sier at det ikke fins noen samlet oversikt over hvilke kirker som holder åpne. Hun oppfordrer folk til å undersøke dette lokalt med sin kirke.

Oppfordrer til bønn

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme råder folk til å snakke om det som har skjedd.

- I slike situasjoner er fellesskapet viktig. Vi må naturligvis snakke om det som har skjedd. For oss som kristne er det naturlig at vi bærer det frem i bønn, sier han.

- Be for de som er drept, skadd og for de pårørende. Og for situasjonen i landet vårt, oppfordrer biskopen.

Kvarme var selv på ferie da han fikk meldingene om terrorangrep mot Oslo, og avbryter nå ferien.

- Min første reaksjon er naturligvis sjokk over at slikt kunne skje, i det hele tatt og naturligvis i vårt hjemland og i byen vi har regnet som trygg. Og mine umiddelbare tanker går til de som faktisk er drept, sier han.

Oslo-biskopen sier at ugjerningene i Oslo og på Utøya vil prege gudstjeneste ne i hele landet på søndag.

- Snakk med barna

Barneombudet minner på sine nettsider om at også barn kan trenge å få vite hva som har skjedd, akkurat som voksne. Barneombudet oppfordrer også barn og ungdom til å snakke med foreldre eller voksne de stoler på om dette, hvis de er urolige eller ønsker å prate med noen.

Dette er ombudets råd for hvordan voksne skal møte barna:

* Vær åpen for barns spørsmål om hva som har skjedd. Det kan være om hvem som kan ha begått handlingen og hvorfor de gjorde det, eller om hvordan det har skjedd, og hvilke konsekvenser det kan få.

* Svar ærlig og sannferdig på spørsmålene, men på en måte som er tilpasset barnets alder. Ikke si ting som er usant for å skjerme barnet, men det er ikke alltid nødvendig å fortelle alt. Det kan være aktuelt og skjerme barn mot sterke bilder i mediene.

* Vær oppmerksom på barnas følelsesmessige reaksjoner. De kan bli redde, engstelige, sinte eller triste, og da er det viktig for dem at de voksne forstår hvordan de har det. Unngå å spørre barn om hva de føler. Si heller noe om at du synes barnet virker trist eller engstelig hvis du faktisk synes det, eller snakk litt generelt om hvordan det er naturlig å reagere på en slik hendelse. Prøv å unngå å gi dem inntrykk av at de skulle følt mer enn de gjør.

* Jo nærmere barnet står de som er rammet, jo mer sannsynlig er det at de har behov for snakke om det. Barn må også få lov til å føle at det ikke angår dem så mye.

* Barn snakker gjerne om slikt i små porsjoner av gangen. Så tar de kanskje det de har fått vite med seg i leken sin og bearbeider det videre gjennom der. Lek fungerer for barn som et redskap for å bearbeide og mestre erfaringer. Det er altså ikke noe å bekymre seg over i utgangspunktet at de dramatiske hendelsen dukker opp i barns lek.

Du kan lese mer om temaet på Barneombudets nettsider .

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks