Hovedinnhold

«Fjordman» tigger penger på nettet

- Har mistet jobben og måttet flytte fra leiligheten

STO FREM: Siden 2005 har Peder Jensen fra Ålesund blogget anti-islamistisk under pseudonymet «Fjordman». I august sto han frem i VG. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG
STO FREM: Siden 2005 har Peder Jensen fra Ålesund blogget anti-islamistisk under pseudonymet «Fjordman». I august sto han frem i VG. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG
(VG Nett) Bloggeren Fjordman ber om penger fra leserne til et «flyttefond» etter at livet hans ble snudd på hodet.

FAKTA OM FJORDMAN

  • Den anonyme, antiislamistiske og høyreradikale bloggeren fikk hele verdens øyne rettet mot seg etter terrorangrepene 22. juli, da det ble kjent at 39 av hans innlegg på internett hadde blitt sitert i sin helhet av terroristen Anders Behring Breivik i hans manifest.
  • Mens terroraksjonene pågikk blogget «Fjordmann», og kalte blant annet Jens Stoltenberg for «en så ynkelig kryper for islam som det er menneskelig mulig å være» og AUF-erne på Utøya for «en gjeng anti-israelistiske, pro-palestinske ungdomssosialister».
  • 5. august, nøyaktig to uker terroren, sto Peder Jensen (36) fra Ålesund frem i VG og fortalte at det er han som har blogget under pseudonymet «Fjordman».
  • Jensen har tidligere studert arabisk ved Universitetet i Bergen, med utveksling ved American University in Cairo (AUC). Jensen hevder selv at det var under studietiden i den egyptiske hovedstaden at vendepunktet kom. Etter terrorangrepet 11. september 2001 hevder han at naboer feiret terroren med kake.
  • Peder Jensen har sittet i politiavhør, og måtte gi fra seg datamaskinen sin for undersøkelser.

Den islamkritiske bloggeren Peder Jensen, som sto frem med fullt navn i VG etter 22. juli, ble trukket frem av Anders Behring Breivik som en av sine største inspirasjonskilder.

Etter et langt avbrekk fra bloggingen, dukket han nå opp igjen på en nettside der han tidligere publiserte artiklene sine. Der forteller Jensen at han føler seg tvunget til å bryte opp og flytte etter 22. juli, skriver NRK.

36-åringen bekrefter overfor NRK.no at pengene skal brukes til flytting, men vil ikke si noe om hvor han skal slå seg ned eller hvor mange penger som er samlet inn.

- Jeg har ikke satt mine bein i min gamle leilighet i Oslo siden VG-intervjuet og har i praksis flyttet ut allerede. Jeg er heller ikke på Sunnmøre. Noe mer ønsker jeg ikke å si foreløpig, sier Jensen til VG Nett.

«Etter Breivik-saken i Norge, som jeg ble innblandet i mot min vilje, har jeg ikke lenger noen jobb. Jeg skal også flytte ut av leiligheten min i Oslo, som jeg allerede forlot for flere uker siden. Det er alltid ekstrakostnader når man skal flytte til et annet sted og starte et nytt liv», skriver han i blogginnlegget.

LES OGSÅ: Peder Jensen er drapsmannens forbilde «Fjordman»

- Se på det som et flyttefond

Innlegget, som allerede er videreformidlet på en lang rekke nettsteder, ber om at faste lesere skal «donere noen kroner».

«Tenk på det som Fjordmans flyttefond», skriver Jensen.

Breivik viser til «Fjordman» hele 111 ganger i manifestet som han sendte til utvalgte personer i forkant av terrorangrepene.

I perioden 2009-2010 mottok den høyreekstreme bloggeren en håndfull e-poster fra Breivik hvor han blant annet fortalte at han skrev på en stor bok og at han samlet e-postkontakter.

Han ba også om å få møte Jensen personlig.

- Jeg vet ikke hvorfor han ba om det, men jeg takket nei. Ikke fordi han snakket om vold, men fordi jeg syntes han virket kjedelig - som en støvsugerselger. Luftslott tenkte jeg for meg selv da jeg leste e-postene, fortalte Jensen til VG i august.

LES OGSÅ: «Fjordman» ville gi ut bok

Konspirasjonsteorier

I den store floraen av islamkritiske blogger og nettsteder er Fjordman etter hvert blitt et stort navn, også forut for terrorangrepet.

Hans essay om «Eurabia», der han skriver om en verdensomspennende konspirasjon for å gjøre Europa til et islamsk diktatur, er blant de mest kjente.

36-åringen ble avhørt av politiet i kjølvannet av terrorangrepet, og understreker selv at han ikke støtter Breivik eller tankene hans.

VGs kommentator Anders Giæver har tidligere gått kraftig i rette med Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks