Hovedinnhold

Ber Stortinget granske PST

BER OM GRANSKNING: Frp-leder Siv Jensen la tirsdag frem forslag om at Stortinget skal sette ned en granskningskomité for å se på innsatsen til PST i forkant av og etter angrepene 22. juli. PST-sjef Janne Kristiansen mener PST kan granske seg selv. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
BER OM GRANSKNING: Frp-leder Siv Jensen la tirsdag frem forslag om at Stortinget skal sette ned en granskningskomité for å se på innsatsen til PST i forkant av og etter angrepene 22. juli. PST-sjef Janne Kristiansen mener PST kan granske seg selv. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
(VG Nett) Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) må ikke ha enerett på å granske sin egen virksomhet, mener Frp.

Derfor har Fremskrittspartiets leder Siv Jensen i dag fremsatt forslag om at Stortingets presidentskap nedsetter et uavhengig utvalg som skal undersøke og vurdere PSTs innsats både før, under og etter angrepene mot Norge 22. juli i år.

Overfor VG Nett utdyper justispolitisk talsmann Hans Frode Asmyhr partiets begrunnelse.

- Vårt poeng er at de hemmelige tjenestene må jevne mellomrom må være forberedt på at utenforstående foretar en grundig gjennomgang av virksomheten. Vi må sikre oss at PST ikke bare jobber riktig, men også at de har de nødvendige ressurser for å kunne jobbe i den tiden vi lever i, sier han.

BAKGRUNN:  PST skal granske PST

Vil ha eget sikkerhetsutvalg

Asmyhr mener det etter hvert har blitt allmenn enighet om at PST burde fanget opp den terrorsiktede Anders Behring Breivik på forhånd.

- Blant annet var han jo aktiv på nettet, sier han til VG Nett.

Har du innspill til VGs 22. juli-dekning? Tips oss!

Fremskrittspartiet stiller store spørsmål ved PSTs måte å kommunisere på ut mot befolkningen - og ikke minst i Stortinget.

Derfor ønsker partiet at det blir opprettet et eget sikkerhetsutvalg på Stortinget som med jevnlig mellomrom blir informert og debatterer virksomheten til landets hemmelig tjeneste.

Kritiske

Flere har vært kritiske til PSTs plan om å granske seg selv.
De to evalueringsutvalgene som nå er satt ned for å se på etterretningstjenestens innsats, er nemlig nedsatt av PST-ledelsen selv.

Det ene utvalget skal undersøke etterretningsarbeidet før 22. juli, og det andre skal se på sikkerhetstjenestens innsats etter terrordagen. Utrederne får ikke snakke med media.

Det er svært uheldig, mener terrorekspert Magnus Ranstorp.

- Det er ekstremt merkelig og uheldig at PST skal granske seg selv etter 22. juli-anslagene, sa han til VG Nett mandag.

Han støtter forslaget om en parlamentarisk nedsatt granskningskommisjon.

Også Høyre-leder Erna Solberg har varslet at hun vil ha bedre innsikt i politiets ressurs- og beredskapssituasjon.

- Vi har ikke godt nok innsyn i politiets generelle ressurssituasjon, og spesielt ikke hvordan tilstanden er i PST, sa hun etter trontalen mandag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks