Hovedinnhold

Storberget om granskingen: Hva PST visste blir viktigst

SENTRALT I GRANSKINGEN: Hva PST visste om Anders Behring Breivik forut for angrepet 22. juli blir helt sentralt i granskingen, mener justisminister Knut Storberget (Ap). Innfelt nede sees PST-sjef Janne Kristiansen. Montasje: Gøran Bohlin/Kyrre Lien/Johannes Granseth
SENTRALT I GRANSKINGEN: Hva PST visste om Anders Behring Breivik forut for angrepet 22. juli blir helt sentralt i granskingen, mener justisminister Knut Storberget (Ap). Innfelt nede sees PST-sjef Janne Kristiansen. Montasje: Gøran Bohlin/Kyrre Lien/Johannes Granseth
Justisminister Knut Storberget forventer at informasjonen PST fikk om Anders Behring Breivik vil bli et hovedspor for granskingskommisjonen.

Hva visste PST før 22. juli?

  • I mars sendte Tolldirektoratet varsel om at en nordmann hadde havnet på listen til antiterroroperasjonen Global Shield fordi han hadde kjøpt komponenter som kunne brukes i bombeproduksjon fra et polsk selskap. Nordmannen var ikke Anders Behring Breivik.
  • Tolldirektoratet undersøkte hvilke andre nordmenn som hadde handlet med det polske firmaet, og oversendte informasjonen til PST. Blant listen på cirka 60 nordmenn var Breiviks navn.
  • Kort tid etter terrorangrepet orienterte PST om at de bare hadde hørt om Breivik via et valutasøk på et polsk firma. Det ble ikke nevnt at valutasøket ble gjort på bakgrunn av funn Global Shield hadde gjort.
  • Da Bergens Tidende fant koblingen mellom Global Shield og Anders Behring Breivik konfronterte avisen justisminister Knut Storberget. Han svarte at han ikke kjente til at PST hadde informert hans departement. 6. september bekrefter departementet likevel at de ble orientert 28. juli.

Onsdag ble Knut Storberget anklaget for å ha holdt tilbake informasjon om hva departementet visste om Breiviks kobling til antiterroroperasjonen Global Shield.

BAKGRUNN:  Les alt om terrorsaken her 

Uenigheten om hva PST burde ha gjort da navnet til Anders Behring Breivik ble gitt til dem i mars i år av tolldirektoratet har tatt en politisk vending. Per Sandberg, leder i justiskomiteen, anklager justisministeren for å holde tilbake informasjon:

- Justisdepartementet og statsråden burde selvfølgelig ha sørget for at det bildet PST-sjefen tegnet i offentligheten ble korrigert. Dette forsterker ytterligere kravet om at justisministeren må redegjøre for saken i Stortinget, så snart Stortinget samles igjen, sa Sandberg til Bergens Tidende onsdag.

Det tilbakeviser justisministeren.

- Det jeg har sagt til media er at jeg ikke hadde erindring om at jeg var orientert om det. Så sa jeg at vi skulle undersøke i departementet, om vi hadde fått et notat fra PST. Det gjorde vi, og det ble innstemplet hos oss 28. juli. Den informasjonen ble sendt til BT, som hadde stilt spørsmålet, 6. september, sier Storberget til VG Nett.

Les også:  PST slår tilbake mot varslingskritikk 

Han mener derimot at det er lite han selv kunne gjort for å bringe mer klarhet i hva som var kjent om Breivik.

- Den informasjonen kom til oss i departementet etter at Breivik var arrestert. Nå får de som skal undersøke viktigheten av den informasjonen som kom til PST i forkant, få gjøre det i ro og mak.

Les også:  Anders Behring Breivik sto på PST-liste over kjemikaliekjøpere 

Det han derimot er klar på, er at han forventer at spørsmålet om hva PST visste, og hva de gjorde med den informasjonen, kommer til å bli et sentralt tema for dem som gransker saken nå.

- Jeg mener det er et av hovedtemaene for det som skal være gjenstand for vurdering hos politiet, i PST, men også i kommisjonen. Og det er nettopp ett av de viktige debattemaene som må komme når vi har fått satt dette inn i en helhet.

Les også:  PST ble varslet om Breivik i mars 
Les også:  Per Sandberg krever at PST-sjefen går 

Justisministeren gikk i forrige uke ut og sa at PST-sjef Janne Kristiansen har hans fulle tillit. Det mener han fortsatt, men han vil ikke kategorisk si at PST handlet riktig.

- Det er ikke mulig for meg å si at man burde gjort det ene, eller det andre, på det nåværende tidspunkt, sier Storberget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks