Hovedinnhold

PST frykter Breiviks «terror-håndbok»

NYDALEN (VG Nett) PST-sjef Janne Kristiansen mener Breiviks manifest er en manual for hvordan man kan holde seg under radaren til sikkerhetstjenesten.

- Den inneholder bekymringsfullt mye informasjon som ikke bare høyreekstreme eller antiislamistiske grupper vil kunne benytte seg av. Den inneholder også informasjon som ekstreme islamister verden over skal kunne benytte seg av, sier sikkerhetssjefen til VG Nett.

I den åpne trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slås det fast at terroraksjonene 22. juli viste at det er mulig å utføre store terroraksjoner alene i Norge.

VGTV: - Bekymringsfult mye informasjon i manifestet 

- Et kompendium sammenfattet av gjerningsmannen gir også detaljerte taktiske instruksjoner for forberedelser av soloterrorisme i Norge. Ekstreme islamister kan forsøke å anvende kompendiet i forbindelse med planleggingen av terrorhandlinger, står det i trusselvurderingen.

Urolig for «capy cat»

Les også: Ekstrem islamisme den største trusselen i Norge

PST-sjef Janne Kristiansen konkretiserer overfor VG Nett:

- Manifestet er en håndbok, en manual, i hvordan man skal holde seg under en sikkerhetstjenestes såkalte radar. Så langt jeg vet er denne manualen oversatt til mange språk og det er bekymringsfullt, sier hun.

- Frykter dere at det skal dukke opp ny Breivik i Norge?

- Vi vet at i kjølvannet av terrorhandlinger som dette, så kan det komme såkalte copy cats. Det er en frykt som ikke bare vi har, svarer Kristiansen.

- Utfordrende å identifsere

Tidligere denne måneden ble 25 år gamle Sami Osmakac arrestert i Florida, mistenkt for å ha planlagt et soloterrorangrep basert på angrepene 22. juli.

PST fremholder videre i vurderingen at Norge står overfor en økt trussel fra potensielle soloterrorister.

VGTV: PST bekymret for terrortrening i utlandet

- Fravær av kommunikasjon og samhandling med andre om terrorplanene, gjør det utfordrende å identifisere soloterrorister. Derfor er det også vanskelig å vurdere omfanget av denne trusselen, heter det i trusselvurderingen for 2012.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks