Hovedinnhold

Her er uttalelsene som kan felle PST-sjefen

Holder pressekonferanse i dag kl. 13

FORVIRRING: I dag må PST-sjef Janne Kristiansen greie ut om forvirring rundt hva PST gjorde eller ikke gjorde etter at de fikk informasjon om Anders Behring Breivik. Foto: Kyrre Lien/ VG
FORVIRRING: I dag må PST-sjef Janne Kristiansen greie ut om forvirring rundt hva PST gjorde eller ikke gjorde etter at de fikk informasjon om Anders Behring Breivik. Foto: Kyrre Lien/ VG
(VG Nett) Forvirring og kontroversielle uttalelser kan bli Janne Kristiansen sin ende som PST-sjef. Her er uttalelsene og motsigelsene.

Til Dagbladet 25. juli: «Vi har ikke lov til å legge inn noe i våre registre om personer som lovlig har betalt for varer de har fått innført til Norge.»

«Selv ikke Stasi-Tyskland, som vi ikke vil sammenligne oss med, kunne stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip i folks hjerner.»

Til Sunday Times 31. juli: «Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseende.»

Til Dagsrevyen 26. august: « Vi sjekket ut det vi kunne når det gjelder Behring Breivik.»

Flere rødgrønne politikere, som ikke vil navngis, sier til VG at de er genuint usikre på om Janne Kristiansen kan fortsette i jobben.

- Tilliten er tynnslitt, sier en fremtredende rødgrønn kilde på Stortinget.

Full forvirring

I dag klokken 13 skal Kristiansen redgjøre for pressen hva PST gjorde etter at de mottok informasjon om Anders behring Breivik fra anti-terrorprosjektet Global Shield. Informasjon som kunne avslørt Behring Breivik før 22.juli.

Forvirringen om hva PST gjorde da de fikk navnet til Anders Behring Breivik 3. desember 2010, skaper problemer for Janne Kristiansen.

1. september fortalte PST-sjef Janne Kristiansen at sikkerhetstjenesten hadde sjekket sine registre for informasjon om Anders Behring Breivik forut for 22. juli.

Samtidig har PST i offisielle uttalelser understreket at de ikke foretok seg noe etter at de fikk navnet til Anders Behring Breivik fra Tolldirektoratet 3. desember i fjor.

I en pressemelding sendt ut 26. august, etter at Bergens Tidende hadde avslørt at Breiviks navn dukket opp i forbindelse med Global Shield, skrev sikkerhetstjenesten følgende:

«PST vurderte informasjonen fra tollmyndighetene, men fant ikke grunn til å gjennomføre nærmere undersøkelser.»

Sendte redegjørelse

KLAR TALE: Justisminister Grete Faremo krever svar fra PST-sjefen om forvirringene. Foto: Scanpix
KLAR TALE: Justisminister Grete Faremo krever svar fra PST-sjefen om forvirringene. Foto: Scanpix

27. oktober sendte PST en redegjørelse til Justisdepartementet:

«Den interne evalueringen har så langt klarlagt at PST ikke har hatt søkelys på Anders Behring Breivik før 22.07, eller funnet annen informasjon om ham i PST fra tiden før 22.07.»

Det stemmer ikke overens med Kristiansen uttalelser til NRK 1. september, der hun fikk dette spørsmålet om Anders Behring Breivik:

- Hvorfor i alle verden forfulgte dere ikke denne listen, der denne personen sto nevnt med navns nevnelse?

- Vi fikk beskjed om at denne personen hadde handlet for et beløp. Vi sjekket ut mot våre registre, og gjorde en vurdering. Den vurderingen var at det ikke var noe mer å gjøre i den forbindelse. Vi har klare rammebetingelser for dem som kan komme inn i våre registre, og inn under lupen hos oss. De rammebetingelsene må vi forholde oss til, og de er veldig klare. Regelverket for å registrere folk må vi følge til punkt og prikke, sa Kristiansen da.

PST-kilder VG har vært i kontakt med opplyser at det ikke ble gjort søk i arkivene etter Breivik før 22. juli, og at det tjenesten tidligere har gått ut med stemmer med virkeligheten.

Striden står om hva PST gjorde da Tolldirektoratet informerte om en nordmann som var fanget opp av det internasjonale antiterrorprosjektet Global Shield fra Tolldirektoratet. Han hadde kjøpt kjemikalier som kunne brukes til bombeproduksjon fra et selskap i Polen.

- Tynnslitt tillit

I tillegg undersøkte Tolldirektoratet om andre nordmenn hadde kjøpt noe fra det polske selskapet. Der fikk de treff på 41 ytterligere navn. Ett var Anders Behring Breivik, som hadde handlet for 121,22 kroner.

Fra før har en rekke politikere understreket at tilliten til Janne Kristiansen er tynnslitt, etter at hun ved en rekke tilfeller har uttalt seg klønete, eller rett og slett feilinformert offentligheten om hva PST har gjort i forhold til Breivik.

Torsdag understreket justisminister Grete Faremo at hun forventer en full redegjørelse om hva Kristiansen og hennes ansatte har foretatt seg.

Uklare forhold

- Jeg ønsker å få fram fakta så snart som mulig. Det gjelder hjemmelsgrunnlag, og det er hvilke prioriteringer som er gjort av hvilke grunner, sa Faremo i Stortinget i går ettermiddag.

På spørsmål om hvem som har ansvaret, peker Faremo direkte mot Janne Kristiansen:

- Det er blant annet forhold som hun og PST har skapt forvirring om, sier justisministeren.

PST vil ikke kommentere innholdet i VGs opplysninger, og Janne Kristiansen var ikke tilgjengelig i går kveld.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks