Hovedinnhold

Tallet på drepte vil bli nedjustert

ANTALL DREPTE BLIR NEDJUSTERT: Det bekrefter politiet. Nå tar byen ett skritt nærmere hverdagen, etter terrorangrepet på Norge. Tente lys og blomster finner en flere steder rundt i byens sentrum. Foto: Berit Roald/Scanpix
ANTALL DREPTE BLIR NEDJUSTERT: Det bekrefter politiet. Nå tar byen ett skritt nærmere hverdagen, etter terrorangrepet på Norge. Tente lys og blomster finner en flere steder rundt i byens sentrum. Foto: Berit Roald/Scanpix
(VG Nett) Antall drepte etter fredagens massakre på Utøya vil bli nedjustert, bekrefter politiet overfor VG Nett.

Denne saken handler om:

Hittil har pressen fått opplyst at 93 personer skal være døde som følge av terrorangrepet på Norge. Sju av disse skal ha blitt drept av bombeeksplosjonen i Oslo, mens de 86 andre på AUFs sommerleir på Utøya.

Det er det siste tallet som kan bli endret i positiv retning.

- Det er korrekt. Den nyeste meldingen jeg har fått, sier at det vil komme en nedjustering. Hvor mye, og årsaken til nedjusteringen er noe vi ikke har en foreløpig formening om, sier politiadvokat og pressekontakt i Oslo politidistrikt, Henning Holtaas til VG Nett.

Les også: - Dette bringer alle i Norge sammen

Når de nye tallene vil komme, kan ikke Holtaas svare på.

- Det er fortsatt vanskelig å si. Det jobbes med dette nå. Samtidig som det jobbes med å kvalitetssikre navn på omkomne og savnede. Det gjenstår mye nitidig arbeid, sier han.

-Uheldig

Holtaas synes det er uheldig at politiet har gått ut med feil tall.

Les også: Terrorofrene minnes verden rundt

- Det er ingenting som er bedre enn at disse tallene går ned, selv om det er uheldig at politiet ikke har hatt et korrekt tall fra begynnelsen av. Vi har jobbet hardt med å komme med så riktige tall som mulig, og vi ønsker å være 100 prosent sikre på hva vi uttaler oss om, sier Holtaas.

- Nødvendig å gå ut med anslaget

Først i går fikk politiet transportert ut alle omkomne fra øya, og gjort et grovsøk i området. Politidirektør Øystein Mæland sier til NKR at den uoversiktlige situasjonen var grunn til at politiet har opplyst feil tall på omkomne.

- Det var et tall som framkom da politiet kom ut på Utøya i en ganske uoversiktlig situasjon.

- Det var helt nødvendig å gå ut med det anslaget vi hadde natt til lørdag nettopp fordi mediene inntil da hadde meldt at det var ti omkomne, mens det synet som møtte politiet der ute var av en helt annen størrelsesorden, sier Mæland til NRK.

Han ønsker ikke å si hvor mange personer det kan være snakk om foreløpig.

- Det er vanskelig å si. Vi skal ha et møte senere i dag hvor vi vil gå gjennom dette i detalj, og i etterkant av det, så vil vi kunne komme med mer informasjon, sier han.

- En liten, god nyhet

Melænd uttaler at hver eneste drepte er en katastrofe i seg selv, men når vi da likevel snakker om å nedjustere tallet noe, så betyr det at færre mennesker er rammet.

- Sånn sett er dette en liten, god nyhet midt oppi alt det forøvrig svarte, triste, bildet, sier politidirektøren til NRK.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks