Hovedinnhold

Oslos AUF-leder drept på Utøya

AUF: - Han var en omsorgsfull leder

OMKOMMET: Håvard Vederhus (21) ledet Oslo AUF i nesten et halvt år. Nå er han blant de omkomne etter Utøya-massakren. Her fra Landsmøtet 2011. Foto: Arbeiderpartiet Foto:
OMKOMMET: Håvard Vederhus (21) ledet Oslo AUF i nesten et halvt år. Nå er han blant de omkomne etter Utøya-massakren. Her fra Landsmøtet 2011. Foto: Arbeiderpartiet Foto:
(VG Nett) Håvard Vederhus (21) ledet Oslo AUF i nesten et halvt år. Nå er den engasjerte Oslo-gutten bekreftet omkommet etter massakren på Utøya.

Denne saken handler om:

Vederhus har vært meldt savnet i tiden etter Utøya-angrepet. Fredag kveld ble han bekreftet omkommet da politiet friga navnene på de siste 36 ofrene etter terror-angrepene i Oslo og på Utøya. Totalt 77 personer er bekreftet omkommet etter angrepene 22. juli.

I en pressemelding fra AUF meldes det om dyp sorg etter tapet av deres politiske leder, Håvard Vederhus. Ifølge AUFs nestledere Prableen Kaur og Vegard Grøslie Wennesland var den engasjerte lederen unik.

- Håvard har vært leder av AUF i Oslo siden februar 2011. Siden da har han lykkes med å samle AUF i Oslo til ett stort fellesskap hvor alle blir sett og alle får utvikle seg. Han var helt unik i det å se hvert enkelt medlem og få det beste ut av dem, sier de i pressemeldingen fra AUF.

Grafikk:  Full liste over savnede og døde

Utvalgt som VG Helgs nyttårstalent

Vederhus ble utvalgt som et av VG helgs nyttårstalenter i 2009. Under intervjuet ble han stilt spørsmål om ønskene for fremtiden.

- På lengre sikt vil jeg få meg en god utdannelse, jobb og barn. Jeg håper jeg får en jobb der jeg kan kjempe for å gjøre forandringer, sa han.

Ny AUF-leder

I februar i år ble han valgt til ny leder i Oslo AUF. Ifølge nestleder og Utøya-overlevende, Prableen Kaur, var han en omsorgsfull leder.

- Håvard var en svært omsorgsfull leder. Jeg husker jeg satt utrolig stor pris på at Håvard ba hvert enkelt fylkesstyremedlem ut på kaffe for at han skulle bli kjent med hver og en av oss. Det har betydd mye for meg, sier Prableen Kaur.

Organisatorisk klippe

I pressemeldingen blir Vederhus beskrevet som en organisatorisk klippe, med beundringsverdig arbeidskapasitet, og evne til å levere på alle arenaer til tross for mange oppgaver også utenfor AUF.

- For Håvard var alle mennesker likeverdige. Han snakket like engasjert og naturlig med nye unge medlemmer i AUF som han gjorde med Norges topp-politikere. Han var en gledesspreder, som fylte rom han kom inn i med godt humør og smil, sier Vegard Grøslie Wennesland.

I intervjuet med VG Helg fortalte han at han var glad i å jobbe, og meritt- listen vitnet tydelig om en engasjert ung mann.

Les mer om Håvard Vederhus her

Som 18-åring ble han valgt til leder i Elevorganisasjonen i 2008, høsten etter at han gikk ut av Oslo Katedralskole. I skoletiden var han nestleder i elevrådet. Han var også leder i Elevorganisasjonen i Oslo.

- Bunnløs sorg

AUF og Arbeiderpartiet beskriver Vederhus som et stort politisk talent. De melder at han var en svært dyktig taler, og imponerte sine politiske venner med nyskapende politikk som alltid var solid faglig basert.

- Vi i AUF i Oslo føler en bunnløs sorg over tapet av Håvard. En god AUF-kamerat har gått bort. I dag går våre tanker spesielt til hans nærmeste familie og venner, sier Prableen Kaur og Vegard Grøslie Wennesland.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks