Hovedinnhold

Julie (16) løp fram da hun hørte helikopteret. Det var ikke redningen, men en fotograf fra NRK

FILMET DRAPENE: NRK fløy over Utøya mens massakren pågikk, og dette bildet av massemorderen i aksjon gikk verden rundt. Fotografen visste ikke hva som foregikk da han filmet, sier NRK. Foto: Marius Arnesen/NRK
FILMET DRAPENE: NRK fløy over Utøya mens massakren pågikk, og dette bildet av massemorderen i aksjon gikk verden rundt. Fotografen visste ikke hva som foregikk da han filmet, sier NRK. Foto: Marius Arnesen/NRK
Enkelte overlevende på Utøya mener de ble lokket fram fra skjulestedene av NRKs helikopter, mens andre mener det reddet livet deres.

Denne saken handler om:

Politiet håper nå å belyse saken i vitneavhør.

NRK hadde helikopter over Utøya mens Anders Behring Breivik (32) ennå skjøt mot ungdommene.

Raser mot NRK

Julie Bremnes (16) overlevde. Hennes mor Marianne er rasende på NRK.

Hun har snakket med overlevende ungdommer fra Nordland, som mener helikopteret lokket personer som gjemte seg fram fra sine gjemmesteder. Fordi de trodde det var redningen som kom.

SINT MOR: Marianne Bremnes mener NRK burde sjekket med politiet før de fløy over Utøya. Foto: PRIVAT
SINT MOR: Marianne Bremnes mener NRK burde sjekket med politiet før de fløy over Utøya. Foto: PRIVAT

- Ungdommene våre påstår at politiet kom etter pressehelikopteret. Dersom det er riktig, har de utsatt ungdommen på øya for ekstra fare, sier Marianne Bremnes til VG.

- Min datter hadde en knall rosa regnjakke og løp ut når helikopteret kom. Dersom drapsmannen hadde sett i den retningen, hadde hun selvfølgelig blitt skutt.

- Jeg synes det er viktig at ungdommene tar dette opp når de skal i vitneavhør, men jeg kan naturlig nok ikke legge føringer på hva de skal si.

Mens noen overlevende fra Utøya mener helikopteret fra NRK lokket dem frem fra skjulestedet, tror den ugandiske opposisjonspolitikeren Samuel Muyizzi (31) at det reddet livet hans.

Etter å ha blitt trengt opp i et hjørne på øya, befant han seg plutselig bare noen få meter fra Anders Behring Breivik - som hadde siktet rett mot ham.

Vurderes av politiet

- Jeg skjønte først ikke hva det var som distraherte ham, men han skjøt ikke. Istedenfor forsvant han inn i skogen. Det må ha vært på grunn av helikopteret, sier han til Aftonbladet.

KRISTISK: Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen. Foto: FRODE HANSEN
KRISTISK: Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen. Foto: FRODE HANSEN

Stabssjef ved Oslo-politiet Johan Fredriksen bekrefter at de overlevende får anledning til å ta opp problemstillingen.

- Hvis vitner ønsker å ta dette opp, vil det kunne bli et tema. Det har flere sider ved seg at NRK var i helikopter over Utøya før situasjonen var avklart.

Når VG ber ham utdype, svarer han slik:

- Det er lov å bruke hodet og tenke selv, og dette er jo en tid for ettertanke.

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at utsagnene om at NRKs helikopter lokket fram ungdommer foreløpig er påstander.

- Det er ingen opplysninger om at noen ble skadet som følge av dette.

- Så drap i ettertid

Fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk sier NRK opprinnelig hadde helikopter over Oslo, men at det ble omdirigert til Utøya for å ta oversiktsbilder.

BEKLAGER: Fungerende kringkastingssjef Per Arne Kallbakk beklager på det dypeste om noen ble avslørt av NRK-helikopteret. Foto: NRK
BEKLAGER: Fungerende kringkastingssjef Per Arne Kallbakk beklager på det dypeste om noen ble avslørt av NRK-helikopteret. Foto: NRK

Først da de så på bildene i etterkant, ble de klar over at de hadde fanget Anders Behring Breivik som skjøt mot ungdommene.

- Vi må bare beklage på det dypeste dersom helikopteret vårt har ført til at gjemmestedene deres har blitt avslørt.

Han opplyser at det gikk i underkant av fire minutter fra NRK-helikopteret fløy inn over Utøya til beredskapstroppen ankom, og ytterligere ett par minutter før Brevik ble pågrepet.

NRK har gått gjennom materialet bilde for bilde.

- Det filmen viser utover bildene av Breivik som skyter og beredskapstroppen som ankommer, er mennesker som gjemmer seg og mennesker som svømmer. Det var helt umulig for oss å forestille seg hvilket mareritt som utspilte seg på Utøya, sier Kalbakk.

Også TV 2 og Dagbladet sendte fotografer opp. Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord sier Dagbladets helikopter kom til Utøya først etter at skytingen var over og gjerningsmannen pågrepet. TV 2 kom aldri fram på grunn av restriksjoner som da var blitt innført for flytrafikken.

Flere klager til PFU

FÅR KLAGER: Per Edgar Kokkvold sier PFU har mottatt klager på grunn av norske mediers dekning av terrorsaken. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
FÅR KLAGER: Per Edgar Kokkvold sier PFU har mottatt klager på grunn av norske mediers dekning av terrorsaken. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Per Edgar Kokkvold sier det allerede har kommet flere klager til Pressens faglige utvalg (PFU), på grunn av norske mediers dekning av terrorsaken.

- Men ingen direkte fra pårørende. Hovedtema er billedbruken, sier Kokkvold, som mener norske media generelt landet på beina etisk.

- Det har vært en ekstremt vanskelig situasjon, med et stort informasjonsbehov på den ene siden og hensynet til traumatiserte og sørgende mennesker på den andre. I katastrofer og tragedier publiserer man bilder og utleverer mennesker på en måte man ellers aldri gjør.

Media har blitt kritisert for å ringe AUF-eres telefoner mens situasjonen var uavklart.

- Men det var det hovedsakelig pårørende som gjorde, sier Kokkvold.

Bilder av døde

Han mener det mest kritikkverdige har vært publisering av for sterke bilder. Tre aviser trykket bilder av et lett identifiserbart lik på forsiden på dag én.

Dagsavisen var en av disse. Sjefredaktør Arne Strand holder fast ved at det var en riktig avgjørelse.

- Det ga et veldig dramatisk inntrykk av hva som var situasjonen i Regjeringskvartalet. Det var ikke mulig å identifisere kvinnen ut fra det vi så på bildet, da hun lå med ryggen til.

Også utenlandske medier har fått kritikk for sin dekning av terroren i Norge. Blant annet for sin fremferd overfor overlevende og pårørende.

Overfor nettstedet Resumé har svenske Expressen bekreftet at de sendte en journalist til Utøya, kun timer etter skytingen - og etter at politiet hadde sperret av øya.

- En av våre reportere reiste ut i samråd med vår nyhetsledelse. Reporteren brøt ingen sperringer, men ble stoppet av politiet og returnerte, sier ansvarlig redaktør Per-Anders Broberg.

VG har publisert NRKs bilder tatt fra helikopteret ved flere anledninger.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks