Hovedinnhold

«Jeg skal drepe alle! Alle skal dø!»

SPILTE DØD: Adrian Pracon overlevde skytetragedien på Utøya, ved å spille død. Her ser man flere overlevende som blir tatt hånd om av ambulansepersonell. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SPILTE DØD: Adrian Pracon overlevde skytetragedien på Utøya, ved å spille død. Her ser man flere overlevende som blir tatt hånd om av ambulansepersonell. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
(VG Nett) Adrian Pracon overlevde ved å spille død, mens han hørte gjerningsmannen gå rundt ham og rope at han skulle drepe alle som var på Utøya.

Denne saken handler om:

- Jeg og to andre lå på bakken, og overlevde på grunn av kroppene som lå rundt oss, vi latet som om vi var døde, forteller fylkessekretær i Telemark AUF, Adrian Pracon, til CNN på telefon fra sykehuset.

Les også: Politiet bekrefter: 91 personer drept

Pracon var på AUFs sommerleir på Utøya, da Anders Behring Breivik (32) begynte å skyte mot leirdeltagerne fredag ettermiddag.

- Jeg var kanskje syv meter unna ham, da han ropte at han skulle drepe alle, og at alle skulle dø. Han siktet på meg med pistolen, men skjøt ikke, forklarer Pracon.

Videre forteller fylkessekretæren at han så gjerningsmannen jage panikkrammede ungdommer.

- Jeg kunne føle pusten hans. Jeg kunne høre skoene hans, forteller han.

Mannen fra Skien kan også fortelle at han var blant de siste som kom seg bort fra blodbadet på Utøya.

- Det føltes ut som om jeg ikke kunne puste. Jeg hadde svelget mye vann, etter at jeg hoppet i vannet. Jeg hadde ikke tid til å ta av meg klærne, og følte at de tunge klærne mine dro meg ned mens jeg svømte, sier han.

VGTV: Stoltenberg lørdag morgen: - En nasjonal tragedie

Før han var kommet i sikkerhet, begynte han å tvile på om han skulle overleve.

- Jeg visste ikke om jeg skulle klare det, jeg var allerede utslitt.

Sammen med partikollega Bjørn Jarle Rødberg Larsen, forteller han om tiden etter at Behring Breivik kom til Utøya.

- Han dro frem en pistol, og begynte å skyte mot folk etter noen få minutter. Folk fikk panikk og prøvde å gjemme seg. Noen hoppet i vannet, og forsøkte å svømme i land, forteller Røberg-Larsen til CNN.

Les også: Massedrapsmistenkt kalte Gro «landsmorderen»

- Han dro, men kom tilbake kanskje en time senere. Han skjøt nesten alle, forklarer Pracon.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks