Hovedinnhold

Andreas (35) var midt i bombedramaet

«Jeg så en kar gi en annen hjertekompresjon på bakken. Men personen som lå der var definitivt død, så jeg stoppet ham og fant noe å dekke til ansiktet med»

KRIGSSONE: Andreas Hensch Lundes bilde bekrefter det han selv forteller. Her er en omkommet person tildekket. Foto: Andreas Lunde.
KRIGSSONE: Andreas Hensch Lundes bilde bekrefter det han selv forteller. Her er en omkommet person tildekket. Foto: Andreas Lunde.
(VG Nett) En død person, en som manglet begge beina og flere skadede. Andreas Lunde sier Regjeringskvartalet ser ut som en krigssone.

Denne saken handler om:

Det forteller 35-åringen til VG Nett om det han opplevde bare minutter etter den voldsomme eksplosjonen i regjeringskvartalet i Oslo fredag.

VGTV: Se minuttene etter smellet 

35-åringen satt på kafe rett i nærheten da det eksploderte, og kom seg raskt opp til bombestedet. Synet som møtte ham da han rundet hjørnet rundt statsministerens kontor, glemmer han aldri.

PÅ STEDET: Andreas Hensch Lunde var ved bombestedet kort tid etter eksplosjonen. Foto: HSH-Org.
PÅ STEDET: Andreas Hensch Lunde var ved bombestedet kort tid etter eksplosjonen. Foto: HSH-Org.

- Da jeg rundet hjørnet der så det ut som en krigssone, en katastrofe. Det var glass, røyk, brann, et katastrofeområde. Jeg så en kar gi en annen hjertekompresjon på bakken. Men personen som lå der var definitivt død, så jeg stoppet ham og fant noe å dekke til ansiktet til den døde med, sier han til VG Nett.

- Jeg så flere skadete, men det så ut til at de ble tatt vare på, så jeg gikk videre. Da så jeg en person som manglet begge benene, før det kom noen og dekket til den personen også, fortsetter Lunde.

Les også: Politiet bekrefter sammenheng mellom Utøya og regjeringskvartalet 

Han beskriver stemningen på stedet som rolig.

- Jeg fikk kontakt med en person fra et av byggene, som ropte ned. Så jeg ga beskjed til politiet om at han var der. Men det var den eneste ropingen jeg hørte, ellers var det rolig og stille, og veldig lite tegn til panikk, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

BOMBET: Slik så høyblokken i regjeringskvartalet ut minutter etter bombeeksplosjonen. Foto: Andreas Lunde.
BOMBET: Slik så høyblokken i regjeringskvartalet ut minutter etter bombeeksplosjonen. Foto: Andreas Lunde.

Syv personer er foreløpig bekreftet omkommet etter at en bombe gikk av i nærheten av Regjeringskvartalet fredag ettermiddag.

Ytterligere to personer er alvorlig skadet. Politiet har bekreftet eksplosjonen skyldtes en bombe.

Bakgrunn: Terroranslag i Oslo - syv bekreftet døde 

35-åringen har tidligere jobbet som journalist, og har blant annet vært i Gaza. Derfor har han vært forberedt på slike syn, men ikke hjemme i trygge Norge.

- Det er sjokkerende å se midt i Oslo sentrum. Det er et sted jeg går flere ganger i uka, og jeg har også jobbet i VG-bygget. Det er helt uvirkelig at det skal skje sånn, sier Lunde, som satt på kafé da det bomben eksploderte.

- Jeg hørte det smalt, og da det ristet skjønte jeg at det var noe mer enn vanlig. Plutselig så jeg folk komme løpende, og så vinduene på VG-huset var blåst ut. Da trodde jeg noen hadde angrepet VG eller Schibsted.

Han forteller at det å hjelpe folk var førsteprioritet, men at han likevel fikk tatt en del bilder.

- At jeg skulle ta de bildene i regjeringskvartalet ¿ Det ser ut som det er tatt i en krigssone.

Han har foreløpig ikke rukket å sette seg ned og tenke over det han har opplevd.

- Det har vært mye siden jeg dro derfra, og jeg har snakket direkte med BBC to ganger. Men jeg klarer meg bra, jeg har vært på sikkerhetskurs, og vært gjennom disse scenariene i hodet. Men jeg trodde overhodet ikke det skulle skje i Norge, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks