Hovedinnhold

Her ble ofrene reddet av campingbeboerne

**Vitner fra campingplassen: - Vi trodde det var fyrverkeri

KOM I LAND HER: Bryggen ved Utvika camping, hvor Tone Bekken-Syvertsen (41) og mannen Petter Syvertsen (43) tok i mot alle de som ble reddet. I bakgrunnen er Utøya, hvor det nå pågår søk etter de som er savnet. Foto: Dyveke Nilssen
KOM I LAND HER: Bryggen ved Utvika camping, hvor Tone Bekken-Syvertsen (41) og mannen Petter Syvertsen (43) tok i mot alle de som ble reddet. I bakgrunnen er Utøya, hvor det nå pågår søk etter de som er savnet. Foto: Dyveke Nilssen
UTVIKA CAMPING (VG Nett) Beboerne på Utvika Camping skjønte ikke hva som foregikk på Utøya før de kom til bryggen. Der krydde det av unge mennesker i fjorden som ropte om hjelp.

Denne saken handler om:

Tips oss

Solen skinner i et lite øyeblikk mellom regnbygene på Utvika Camping ved Tyrifjorden. For bare to dager siden var dette et av stedene der flest livredde ungdommer fra Utøya klarte å komme i sikkerhet fra våpendesperadoen som skjøt vilt rundt seg.

LES MER: Slik var dramaet på Utøya - minutt for minutt

Tone Bekken-Syvertsen (41) og mannen Petter Syvertsen (43) var blant de rundt 30 campingturistene som antagelig reddet flere menneskeliv i løpet av marerittimene på fredag.

- Vi trodde først det var fyrverkeri vi hørte. Vi er vant til at ungdommen på Utøya lager litt liv, og la merke til at en del la på svøm, men vi trodde det kanskje var en svømmekonkurranse, forteller Tone til VG Nett.

- Men så fikk vi en telefon om at venninnen til niesen min var på øya, og om vi kunne hjelpe. Da reagerte vi med en gang.

Teksten fortsetter under bildet

TURISTER TOK DEM I MOT: Rundt 30 turister fra denne camipingplassen reddet antagelig flere menneskeliv i løpet av marerittimene på fredag. Foto: Dyveke Nilssen
TURISTER TOK DEM I MOT: Rundt 30 turister fra denne camipingplassen reddet antagelig flere menneskeliv i løpet av marerittimene på fredag. Foto: Dyveke Nilssen

- Ropte om hjelp

For det var ingenting å feire på AUFs sommerleir. På øya sto Anders Behring Breivik (32) ikledd politidrakt og fyrte av skudd mot de 700 ungdommene som var der. Flere flyktet i panikk og la på svøm bort fra våpendesperadoen.

- Etter hvert som vi kom ned til sjøen skjønte vi at det var rop om hjelp vi hørte. Det kokte av ungdom i sjøen, som vi med en gang begynte å ta vare på, forteller Tone.

LES MER: - Tror 250-300 ungdommer ble plukket opp fra vannet

Mens de hastet til, kom også Erik Øvergaard mot land i båten sin. Han var ute på sjøen da han oppdaget marerittet som pågikk på øya, og fikk varslet flere som hadde båter i området om å hjelpe. Til VG i går fortalte han at han hadde reddet rundt 50 ungdom i båten sin, samtidig som kulene plasket i vannet rundt ham.

- Dyttet lik mot land

En rekke redningsvester ble samlet sammen og kastet til ungdom som kjempet for livet i vannet. Til slutt skal et titalls sivile båter ha vært i sving for å hjelpe overlevende og skadde.

Petter ble med en liten rød båt mot øyen for å hjelpe. På land startet arbeidet med å ta mot alle de livredde ungdommene som ble plukket opp.

- Jeg er så imponert over ungdommen. De fleste var veldig reflekterte, og lot de som var hardest skadet bli reddet først. Vi fraktet en som var skutt i leggen og i lysken til land. Han håndterte det veldig bra, og ville ikke ha et varmende håndkle en gang.

Men det sterkeste han opplevde var etter at politiet var kommet til stedet, og han fortsatt kjørte rundt i båten for å tilby støtte.

- Vi kom over tre lik som lå i vannet. Politiet ba oss om å bruke årene så vi fikk dyttet de opp på land. Det var helt forferdelig, sier 43-åringen, som er tydelig preget av det han har vært med på.

VGTV: Gjemte seg på berhylle - halt opp i sikkerhet

- Spurte om en klem

Mens de som var hardest skadet ble kjørt til fergeleiet hvor det kom ambulanser, organiserte campingbeboerne umiddelbar hjelp og støtte til de rundt 250 som ble tatt vare på der.

På land fikk de noen av de uskadde en dusj, mens alle fikk tepper og klær. En dame skal ha gitt bort alle klærne sine til de iskalde ungdommene. Deretter kom det flere frivillige med biler som kjørte de til Sundvolden Hotel. Alt ble organisert uten hjelp av politi, ambulanse eller Røde Kors.

- Jeg er overrasket over hvor organisert kaoset var. Alle reagerte instinktivt. Folk jobbet som helter, sier Tone.

På bryggen var det mange inntrykk. Det var noen som var hysteriske, noen var i sjokk, andre glade for å bli reddet eller for å bli gjenforent med sine venner. Flere ringte hjem.

- Noen spurte bare om de kunne få en klem, forteller Tone, som varmt delte ut flere.

- Nå tenker vi på hva som hadde skjedd om vi ikke var her og kunne hjelpe. Da hadde det kanskje gått mye verre, sier Tone.

- Sterkt preget

Ved bryggen ligger det i dag en enslig sko. I går tente beboerne lys og la ut blomster for de så langt 85 som er drept, men det er blitt skylt vekk av stormen i natt.

Ingen av campingturistene er ved bryggen. Der er det bare diverse pressefolk fra hele verden som kommer og går. De myser mot øya 500 meter ut i havet hvor marerittet utspilte seg. Det er nært nok til at man kan se bevegelser på øya, men så langt at man ikke kan se tydelig hva som skjer.

- Alle her har reagert kraftig. De fleste har valgt å bli her så vi kan fordøye dette sammen, sier Tone.

Lørdag ble det organisert et krisemøte på campingplassen, der alle ble orientert om psykolog-tilbud og fikk snakke om det som hadde skjedd. Ingen VG Nett har snakket med har fått sove etter den uvirkelige natten. Søndag ble det oppfølging av campingturistene og flere uttrykte at de har det bedre i dag, men enda er det ingen som sover godt om natten.

- Vi tenker på alle som er rammet. Dette er helt uvirkelig.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks