Hovedinnhold

Far til Utøya-offer: - Ville en muslimsk terrorist blitt vurdert utilregnelig?

BEGRAVELSE: Her begraver Abdulkadir Dogan (foran til høyre) sin datter Gizem. Konan Gulberen Ylmaz sitter til venstre. Sønnen Berk er på fanget. Foto: ØYVIND N. NÆSS
BEGRAVELSE: Her begraver Abdulkadir Dogan (foran til høyre) sin datter Gizem. Konan Gulberen Ylmaz sitter til venstre. Sønnen Berk er på fanget. Foto: ØYVIND N. NÆSS
(VG Nett) Abdulkadir Dogan mistet datteren (17) på Utøya. Han er opprørt over at Anders Behring Breivik er vurdert utilregnelig, og stiller spørsmål ved om en muslimsk terrorist ville fått samme diagnose.

Denne saken handler om:

Dogans datter Gizem ble drept av Anders Behring Breiviks kuler 22. juli.

Han forteller at han ble sjokkert da han hørte rettspsykiaternes konklusjon tirsdag.

LES OGSÅ: Breivik kjent utilregnelig

- Jeg ønsker at den norske stat oppnevner uavhengige sakkyndige fra utlandet. Jeg er villig til å dekke eventuelle utgifter, forteller Dogan.

Han understreker at han har stor respekt for, og tiltro til, den norske rettsstaten. Men den muslimske Trondheim-mannen, som opprinnelig er fra Tyrkia, stiller spørsmål ved om avgjørelsen ville vært annerledes om det var en muslim som utførte politisk motivert terror.

- Ville en muslim fått diagnosen?

Til den tyrkiske nettavisen Today's Zaman uttaler han følgende:

- Jeg tror ikke vi ville fått samme avgjørelse om Breivik var asiatisk og ikke norsk. Osama bin Laden ble ikke stemplet som schizofren, men som "muslimsk terrorist". Men når det kommer til Breivik så heter det "han må være syk".

Han utdyper hva han mener overfor VG:

DREPT: Gizem Dogan ble drept på Utøya 22. juli. Hun ble 17 år. Foto: PRIVAT
DREPT: Gizem Dogan ble drept på Utøya 22. juli. Hun ble 17 år. Foto: PRIVAT

- Uansett religiøs og etnisk bakgrunn er slike personer terrorister. Opp gjennom historien har vi sett flere eksempler på at personer som har utført grusomme handlinger, fremstiller seg som spesielle mennesker som er kommet for å frelse og redde sitt land fra vonde mennesker. Disse har fått fengselsstraff, mens Breivik får diagnosen syk. Det blir det samme som å påstå at alle terrorister er syke, noe som ikke stemmer, mener pappaen til drepte Gizem Dogan.

- Vanskelig å akseptere

- Som norsk statsborger vil jeg minne om min datters følgende utsagn: "Jeg er like stolt over å være norsk som å være muslim". Ingen har rett til å stille de norske verdiene i dårlig lys.

Dogan innrømmer at han håper datterens drapsmann får fengselstraff, og må sone som dømt terrorist.

- Jeg ble sjokkert over rettspsykiaternes avgjørelse. En slik avgjørelse er ikke Norge verdig. Jeg forventet ikke en slik avgjørelse. Jeg finner det vanskelig å akseptere at den mannen er sinnssyk. Han planla målrettet prosjektet sitt over flere år.

LES OGSÅ: - Gizem muntret opp alle

Ble hedret med skole

Tidligere i høst ble hans datter Gizem hedret med egen skole i sitt navn i farens hjemby Gazintep i Tyrkia.

Gizems mor sa den gangen til VG at hun håper drapsmannen en gang ville ta innover seg de grusomme forbrytelsene han har begått - og at hun som straff vil henge opp bilder av alle de drepte ungdommene på cellen hans.

LES OGSÅ: Utøya-offeret Gizem hedret i Tyrkia

- Håper dette ikke rokker ved 22/7-reaksjonen

Bystyrerepresentant Mertefe Bartinlioglu (H) i Oslo sier at også han ble skuffet over tirsdagens konklusjon, men at han respekterer avgjørelsen og stoler på rettsstaten.

- Rettsstat er rettsstat, og prinsippet om at alle skal behandles på samme måte er viktig, og vi må stole på vår rettsstats avgjørelse. Jeg håper imidlertid at tirsdagens konklusjon ikke rokker ved den norske reaksjonen etter 22. juli, som var preget av samhold og tillit. Alle partiene, ja hele samfunnet, reagerte på denne hendelsen på en svært positiv måte.

TA DEBATTEN: Høyre-politiker Mertefe Bartinlioglu mener det er viktig å debattere den nye terrorismen. Foto: BJØRNFLATEN/NEJAD
TA DEBATTEN: Høyre-politiker Mertefe Bartinlioglu mener det er viktig å debattere den nye terrorismen. Foto: BJØRNFLATEN/NEJAD

Høyre-politikeren, som også har tyrkiske aner, sier imidlertid at det er viktig at Norge tar debatten Gizems pappa åpner for.

- Terrorisme har ikke etnisitet

På Debatten på NRK torsdag kveld, ga generalsekretæren i Islamsk Råd Mehtab Afsar uttrykk for det samme, og spurte om rettspsykiaternes konklusjon ville blitt det samme om Breivik hadde vært muslim og utført politisk vold.

I en kronikk i fredagens papirutgave av VG, spør samfunnsdebatant Arslan F. Mohammed om Norge kunne levd med samme diagnose om terroristen hadde vært muslim.
- Det er viktig at Norge og resten av Europa tar hensyn til den nye typen terrorisme, og at den finnes på forskjellige måter, uttaler Bartinlioglu til VG.

- Etter 11. september 2001 har folk flest tenkt på terrorister som muslimer, men terrorisme har ingen etnisitet eller religion. Den norske tragedien lærte oss det.

- Lettvint å avfeie som gal manns verk

Bartinlioglu frykter at ekstremismen Breivik sto for, skal bli tatt mindre alvorlig nå som han er kjent strafferettslig utilregnelig.

LES OGSÅ: Trond Giske glad han fikk møte Gizem

- Det blir for lettvint å prosedere denne hendelsen som en gal manns verk. Det er klart bevist at rasisme og nynazisme utvikler seg i Europa. Vi må ta hensyn til ekstremismen, som vi nå har sett i Norge, og som vi har sett mange ganger ellers i Europa. Det er finanskrise, og vi vet at stor arbeidsledighet og sosial uro gir grobunn for ekstremisme og tragedier. Det må vi være oppmerksomme på.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks