Hovedinnhold

Eskil Pedersen kritiseres for Utøya-flukten

FÅR KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen får kritikk fra egne rekker etter at han rømte fra Utøya med «MS Torbjørn». Foto: Frode Hansen/VG
FÅR KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen får kritikk fra egne rekker etter at han rømte fra Utøya med «MS Torbjørn». Foto: Frode Hansen/VG
AUF-leder Eskil Pedersen får kritikk for at han rømte fra Utøya med «MS Torbjørn».

Denne saken handler om:

I et intervju med britiske BBC forteller Pedersen om hvordan han opplevde flukten og kritikken som har kommet etterpå. Ni personer rømte med ferja mens skytingen pågikk.

- Jeg tror jeg handlet slik folk gjør i slike situasjoner. Man handler på instinkt. Jeg gjorde som jeg ble fortalt og gikk om bord i båten, med bakgrunn i den informasjon jeg hadde på det tidspunktet, sier Pedersen i intervjuet, som NRK sendte utdrag av søndag.

Nå får han kritikk fra egne rekker om valgene han tok 22. juli. AUF-medlem Bjørn Ihler overlevde terrorangrepet ved å gjemme seg på sørspissen av øya.

Handlet på instinkt

- Det er lett å si at det er det folk ville gjort, at de fleste ville flyktet fra stedet. Men dette var lederen for gruppa på øya. Det er som om kapteinen forlater skuta, sier Ihler.

Pedersen sier han handlet på instinkt og at han fikk beskjed av andre om å komme seg om bord i båten.

- Gjerningsmannen har fortalt i avhør at jeg var hovedmålet hans på Utøya. Han hadde studert meg og ville drepe meg. Det er viktig å få med, sier han.

Husker ikke detaljer

Ferja forlot Utøya rundt 17.30, et kvarters tid etter at Anders Behring Breivik kom i land. Mens ferja lå i Tyrifjorden, ringte flere fra Utøya og ba om at den måtte komme tilbake.

Pedersen sier han ikke husker hvem som tok beslutningen om at de ikke skulle snu.

- Det er svært vanskelig å diskutere de valgene folk gjorde den dagen og hva som kunne ha blitt gjort annerledes. Det er et hypotetisk spørsmål som bare gir hypotetiske svar, sier han.

OBS!I en tidligere versjon av denne saken var et sitat fra Adrian Pracons bok også med. Det er nå fjernet. Pracon  har presisert  at han aldri har ytret seg kritisk om Pedersen eller mannskapet på MS Thorbjørn.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks