Hovedinnhold

Én av ti har hatt mareritt på grunn av terroraksjonen

MARERITT: Én av ti i en fersk undersøkelse sier terroangrepet 22. juli har gitt dem søvnvansker i etterkant. Foto: NILS BJÅLAND
MARERITT: Én av ti i en fersk undersøkelse sier terroangrepet 22. juli har gitt dem søvnvansker i etterkant. Foto: NILS BJÅLAND
(VG Nett) Terrorangrepet 22. juli har gjort nordmenn reddere og mer på vakt for potensielle farer

Denne saken handler om:

Det viser en spørreundersøkelse InFact har gjort for VG.

Nær én av ti, 9,7 prosent av de spurte, sier de har hatt søvnproblemer og mareritt som følge av hendelsene 22. juli.

PROTOKOL:Hvordan har terrorangrepet 22. juli påvirket livet ditt?

Stemningen i det norske folk samsvarer i stor grad med reaksjoner etter terrorhandlinger og større katastrofer også andre steder, forteller forsker og psykolog Siri Thoresen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Ligner på USA

- Det man har sett fra internasjonale studier etter andre hendelser, er at de har hatt implikasjoner for psykisk helse og trygghetsfølelse i den generelle befolkningen. Det viser undersøkelser etter for eksempel Oklahoma-bombingen, 11. september-angrepet i USA, og bombingene i London og Madrid, sier forskeren, som selv jobber med en befolkningsstudie på reaksjonene etter 22. juli.

Ungdommen reagerer mest

Av de som svarer at de har hatt søvnvansker i InFacts ferske undersøkelse for VG, er det de yngste som har vært mest plaget.
I aldersgruppen 18-24 år sier 17,6 prosent at de har hatt søvnvansker og mareritt etter terrorangrepet.

- Vi vet at nærhet til hendelsen geografisk eller psykologisk kan øke reaksjonene, forklarer Thoresen.

- Å være i samme aldersgruppe som de som ble drept på Utøya kan øke opplevelsen av nærhet til det som skjedde. Man kan føle at det var et angrep på "min aldersgruppe".

- Andre former for nærhet som kan utløse en reaksjon er at man kjente noen som var der, at man var i Oslo da bomben smalt, kort sagt at man har en eller annen form for personlig forbindelse, forteller hun.

Kan påvirke samfunnet

Thoresen understreker samtidig at det er svært sjeldent at noen som ikke er direkte berørt av katastrofen, blir psykisk syk av inntrykkene.

- Men den generelle helsetilstanden i folket som helhet kan påvirkes over en periode. En liten endring hos mange kan gi konsekvenser for et samfunn, for eksempel når det gjelder sykemeldinger. Det er imidlertid rimelig å anta at denne typen reaksjoner i befolkningen varer i en periode, for så å svinne hen.

Mer mistenksom

FORSKER: Siri Thoresen. Foto: NKVTS
FORSKER: Siri Thoresen. Foto: NKVTS

Den ferske VG-undersøkelsen viser også at hver fjerde nordmann har blitt mer mistenksom etter 22. juli-angrepet.

25,3 prosent sier de er blitt mer oppmerksom på mistenkelig adferd eller mulige farer. Hele 39 prosent av de mellom 18 og 24 år som ble spurt, svarer at de er mer oppmerksom på farer nå enn før 22. juli.

Mer engstelig og redd

14,5 prosent av de som var med i undersøkelsen totalt, sier de har fått redusert trygghetsfølelse ved å bo i Norge.

Som VG Nett har skrevet tidligere, så har mange som var i Oslo sentrum da det smalt søkt tingretten om bistandsadvokat, fordi de mente seg så plaget at de hadde behov for oppfølging og hjelp.

- Flere som har sittet på arbeidsplassen sin har følt seg skremt, men har i liten grad vært fysisk involvert, har sorenskriver i Oslo, Geir Engebretsen, tidligere fortalt.

- Flere av disse har fått avslag. Dersom man var utenfor området i regjeringskvartalet der bomben eksploderte, må det foreligge helt spesielle forhold dersom man skal få oppnevnt bistandsadvokat.

Bedre samhold

Mange mener imidlertid også at terroraksjonen har ført nordmenn tettere sammen.

13 prosent sier forholdet til familien er forandret til det bedre, ved at man er nærmere hverandre enn tidligere.

Av disse er det kvinner som mener bildet har endret seg mest. 16,7 svarer de har kommet nærmere familien.

- Gledelig at vi er tettere sammen

Også denne reaksjonen gjenspeiler funn i lignende undersøkelser internasjonalt.

- Disse stemningene går over med tiden, men noen reaksjoner varer lenger, som for eksempel følelsen av frykt. Samtidig viste forskning etter 11. september-angrepet i New York i 2001 at folk følte et større fellesskap, men at denne følelsen gikk over etter ganske kort tid, sier Thoresen.

- Det er gledelig at følelsen av at vi har nærmet oss hverandre i Norge, fortsatt er så sterk tre måneder etter terrorhandlingen, uttaler Siri Thoresen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks