Hovedinnhold

Stoltenberg vil ikke gå av: - Jeg vil handle

VIL TA ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg fortalte på pressekonferansen i dag at han vil ta ansvar og handle ut i fra det som nå har kommet frem i rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX
VIL TA ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg fortalte på pressekonferansen i dag at han vil ta ansvar og handle ut i fra det som nå har kommet frem i rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX
(VG Nett) Statsministeren erkjenner at det var store svakheter ved beredskapen 22. juli. Han vil svare med å handle.

På pressekonferansen gjentok Stoltenberg at 22. juli først og fremst handler om de som ble drept og skadet i terrorangrepet i fjor.

Tidligere i dag la kommisjonen frem en knusende rapport om blant annet politiets arbeid og regjeringen 22. juli.

Her kan du lese hele rapporten! 

VG DIREKTE: Følg vårt live-studio her og still spørsmål

Vil ikke gå av

Men samtidig ga Stoltenberg uttrykk for at han vil ta ansvar for de store manglene som 22. julikommisjonen omtaler i sin rapport.

- Jeg beklager dypt de manglene som kommisjonens rapport avdekker. Rapporten avdekker store mangler i politiet. Vi vil gjennomgå politiet og beredskapen, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier at han ikke har vurdert å gå av som statsminister etter rapportfremleggelsen.

- Jeg har det øverste ansvar for beredskapen i landet vårt. Det er en grunnleggende oppgave for en statsminister å sørge for at innbyggerne kan føle seg trygge. Så langt har jeg tatt ansvar ved å sørge for at vi har fått denne rapporten. Den gir oss mulighet til å lære og handle. Det er beste måte jeg kan ta ansvar på, sier Stoltenberg.

- Du har snakket om at det skal bli mer åpenhet og mer demokrati, men ikke naivitet. Har du vært naiv?

- Nei, men prosessene har tatt for lang tid. Vi har hele tiden hatt et sterkt fokus på sikkerhet, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Slik kunne terroristen vært stanset

Nye tiltak

Han er også opptatt av at regjeringen nå skal gripe fatt i de kritikkverdige forholdene som kommisjonen har funnet.

- Som statsminister har jeg det øverste ansvaret for beredskapen, politiet og forsvaret. Jeg har ansvar for det som fungerte og ikke fungerte 22. juli i fjor. Nå er det min oppgave å ta ansvar for at vi handler. Med utgangspunkt i 22. juli-kommisjonens rapport vil regjeringen legge frem nye tiltak i en melding til Stortinget, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks