Hovedinnhold

Skuffet mor: Utydelig og upresist fra kommisjonen

Reaksjoner fra pårørende

STERKT KRITISK: Trine Aamodt mener at rapporten som 22. julikommisjonen fremla er utydelig og upresis. Hun fikk ikke de svarene hun ønsket å få. FOTO: Frode Hansen.
STERKT KRITISK: Trine Aamodt mener at rapporten som 22. julikommisjonen fremla er utydelig og upresis. Hun fikk ikke de svarene hun ønsket å få. FOTO: Frode Hansen.
(VG Nett) - Det jeg ville høre er at politiet burde ha kommet før, ikke at de kunne ha kommet før, sier Trine Aamodt, som mistet sønnen Diderik (19) på Utøya.

- Jeg synes det kommisjonen kom med var ganske utydelig og upresist. Det jeg ville høre var at politiet skulle ha kommet før, ikke at de kunne ha kommet før. Det ville jeg høre, sier Trine Aamodt til VG Nett.

Hun mener at kommisjonen ikke svarte på noe som helst.

- De var unnvikende, og rapporten var som forventet. For meg virker det unødvendig å bruke et helt år på å komme frem til denne konklusjonen.

- Jeg skulle ønske at politiet foretok en rekonstruksjon av hva som burde ha skjedd. Da ville vi fått flere og tydeligere svar, sier Aamodt.

VG Direkte: Følg våre direktesendinger og chat med våre journalister her 

Delte meninger

Trond Henry Blattmann, som også mistet sønnen sin på Utøya, leder Den nasjonale støttegruppen for 22. juli. Han sier følgende til VG Nett om rapporten:

- Vi er fornøyde med svarene vi har fått her i dag. Vi er veldig glade for at kommisjonen har tatt opp alternative hypoteser, som politiet ikke gjorde i sine egne evalueringer. Det er en god og konkret rapport kommisjonen har levert.

Støttegruppen var veldig kritiske til politiets evalueringer, og mener de nå har fått bekreftet at de kunne vært på øya tidligere.

- Dette stemmer veldig overens med hvordan vi har sett det. Vi har fått høre at de kunne vært der klokken 18.00. Hvis de hadde brukt MS Thorbjørn, så kunne de spart mange menneskeliv. Det samme gjelder regjeringskvartalet. Med sikring kunne mange liv vært spart.

- Hvordan er det som pårørende å vite at de kunne vært der før?

- Det er klart det er kjempetøft, men samtidig er det viktig å huske at vi har fått en rapport som kan bidra til læring. Det er viktig. Neste gang kan det være noen andre sine barn, sier Blattmann.

Så mange feil

- Jeg er litt overrasket over alt som kom frem. Hvor mye som er gjort feil. Jeg må innrømme at jeg fikk litt klump i halsen over hvor fort og brutalt Alexandra Bech Gjørv pekte på hvor feilene lå. Det er tungt å vite at politiet kunne ha vært tidligere på Utøya, sier Bjørn Inge Dalby.

Sønnen Andreas (17) kom aldri hjem fra sommerleiren i Tyrifjorden.

- Jeg synes kommisjonen har gjort et godt og grundig arbeid, sier Dalby, som likevel ikke kan unngå å spørre seg selv:

Burde ikke politiet visst hvor Utøya ligger?

Sint og skuffet

- I dag er jeg skuffet og sint på politiet, som i to ulike rapporter har forsøkt å skjule feilene de gjorde 22. juli. De sa de hadde gjort alt de maktet for å redde ungdommene våre, men i dag har 22. juli-kommisjonen påvist at det var feil, sier Kolbein Fridtun, far til Hanne Kristine (19) som ble drept på Utøya.

Det som provoserer ham aller mest er altså at politiet ikke har innrømmet feil tidligere.

- Nå vet vi at politiet kunne ha vært på plass langt raskere, og da kunne 27 unge liv ha vært spart, sier Fridtun.

Han er også opprørt over at politiet fortsatt ikke har greid å få bemannet politihelikopteret i ferien.

- De har kjøpt inn et helikopter fra England, men de har ikke greid å få det i lufta. Nå krever jeg handlekraft fra Regjeringen, slik at vi får trygghet for at etatene som skal ta seg av sikkerheten vår, snart begynner å fungere, sier Fridtun.

Ikke bitter på politiet

Unni Espeland Marcussen var blant de etterlatte som hadde møtt opp på SAS-hotellet for å følge presentasjonen av kommisjonsrapporten.

Hun er lettet over å endelig ha fått bekreftet det hun lenge har visst - at politiet kunne vært mye tidligere på Utøya.

- Jeg har fått mange svar og mye mer kunnskap enn det jeg hadde. Jeg har fått bekreftet det egentlig jeg visste fra før, men tidspunktene var mye mer nøyaktige, sier hun.

Datteren hennes, Andrine (16) var den siste som ble drept på Utøya, bare få minutter før Breivik ble pågrepet.

- Det er klart det er sårt, men samtidig kan jeg ikke la det bli hovedtanken min. Jeg må se fremover også, sier hun.

Marcussen har hele tiden vært klar på at hun ikke er bitter på politiet. Det er hun klar på fremdeles.

- Det er så mange nivåer som har feilet, med problemer med samband og samarbeid og andre ting. Jeg vil ikke peke ut enkeltmennesker, sier hun.

Marcussen mener likevel den norske beredskapen har vært naiv og blåøyd, og håper de mange sviktene og forbedringspunktene i kommisjonens rapport blir tatt på alvor. Selv vil hun lese hele rapporten.

- Ja, jeg må nok det. Det er et viktig dokument, sier Espeland Marcussen.

Direkte og kritiske

- Jeg er svært fornøyd med at kommisjonen har vært så direkte og kritiske som de har vært i sin rapport. Samtidig er det leit å se svart på hvitt at dersom politiet hadde hatt rutinene på plass, og fulgt dem, så kunne veldig mange unge liv ha vært reddet, sier Randi Johansen Perreau.

Hun mistet sønnen Rolf Christopher (25) på Utøya, mens yngstesønnen Sebastian (den gang 14), flyktet fra kulene til Breivik sammen med 12 andre ungdommer i båten «Reiulf».

- Hvis politiet hadde reagert raskt, og sendt ut tipset de fikk om Breiviks fluktbil, kunne veldig mange ha berget livet, kanskje alle ungdommene på Utøya hadde levd i dag, sier Johansen Perreau.

Hun lover at hun kommer til å følge med i tiden som kommer.
- Jeg kommer til å følge med om ansvarlige myndigheter følger opp. vi kan ikke risikere at noe slikt skjer igjen, sier Johansen Perreau.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks