Hovedinnhold

Rigmor Aasrud om kritikken: - Jeg har brukt for lang tid

Innrømmer at hun har somlet bort tiden - nekter å gå av

(VG Nett) Nesten ett år etter at hun skjelte ut Oslo kommune for å hindre stengingen av Grubbegata får Rigmor Aasrud hard medfart av 22. juli-kommisjonen.

En alvorstynget statsråd møtte VG Nett mandag kveld. Da hadde Aasrud nilest kapitlene i rapporten som kritiserer at hun ikke fikk sperret Grubbegata i tide før bomben eksploderte 22. juli.

Rapporten gjør det krystallklart at angrepet mot Regjeringskvartalet kunne vært forhindret med enkle tiltak. Rigmor Aasrud får også krass kritikk av opposisjonen etter rapportfremleggelsen.

- Mitt ansvar

- Det er en tung dag både for departementet og meg selv.

- Er det ubehagelig å lese kritikken?

- Ja, det er jo... Nei. Det er ikke ubehagelig. Ansvaret er mitt. Og jeg er enig i at det gikk for lang tid før Grubbegata ble stengt, sier Rigmor Aasrud.

LES SELV: Dette er kritikken i rapporten 

Forbannet på kommunen

Men for nesten nøyaktig ett år siden var tonen en helt annen fra Fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren. Da langet hun ut i VG mot Oslo kommune og anklaget de for å ha trenert stengingen.

- Hvis Oslo kommune hadde gjort jobben sin, så hadde gaten vært fysisk stengt for biltrafikk allerede i 2007-2008.

Artikkelen fortsetter under bildet

VG, 22. august 2011.
VG, 22. august 2011.

- Og så kommer de nå og sier at staten burde ha grepet inn og vedtatt en statlig reguleringsplan om det var så viktig for oss, og at Statsbygg har somlet. Det er veldig skuffende å se hvordan flere Høyre-politikere i Oslo har forsøkt å skyve ansvaret fra seg,, sa statsråden med ansvar for sikring av regjeringens bygninger, til VG.

Knusende dom for Aasrud

Mandag kom derimot 22. juli-kommisjonens rapport. Konklusjonene til utvalget ledet av Alexandra Bech Gjørv er knusende for Aasrud og hennes departement:

«Oppsummert er kommisjonens oppfatning at det ikke har vært en styring, oppfølgning og kontroll av gjennomføringen av sikkerhetsprosjektet fra administrativ og politisk ledelse i FAD (departementet, red. anm.) i samsvar med det som var forventningene fra regjeringen.»

Og Gjørv slo det klart fast på pressekonferansen:

- Det er FAD som hadde ansvaret, sa kommisjonslederen.

Kunne gått raskere

TAR KRITIKK: Rigmor Aasrud sier hun erkjenner at Grubbegata kunne ha blitt stengt tidligere dersom hun hadde gått frem på en annen måte. Foto: Espen Braata
TAR KRITIKK: Rigmor Aasrud sier hun erkjenner at Grubbegata kunne ha blitt stengt tidligere dersom hun hadde gått frem på en annen måte. Foto: Espen Braata

I dag var Rigmor Aasrud langt mindre tøff i språkbruken overfor Oslo kommune.

- I ettertid er det lett å peke på at ting kunne vært mer smidig. Vi ventet jo på en bebyggelsesplan fra kommunen etter at vi hadde ventet på reguleringsplanen..

- Men kunne ikke du ha bare skjært gjennom, droppet den kommunale planen og bedt om en statlig plan, som ikke ville tatt like lang tid?

- Når vi ser rapporten i dag, så er det klart at jeg også ser at vi kunne ha spart tid med en statlig reguleringsplan. Og det er nok slik at vi må se på om terskelen for å bruke statlige reguleringsplaner er for høye, sier Aasrud til VG Nett.

Kunne pushet mer

Statsråden sier hun kjente til og forstod risikoen og svakhetene ved sikkerheten i Regjeringskvartalet.

- Derfor var vi opptatt av at Grubbegata måtte stenges og hadde fullt trykk på det. Men det er klart i ettertid at vi nok kunne ha pushet enda mer på for å få stengingen til å skje raskere, sier Aasrud.

Foreløpig er det lite som tyder på at Rigmor Aasrud blir sparket etter den mangelfulle gjennomføringen og krasse kommisjonskritikken.

- Jeg har ikke selv vurdert å be om å få gå av, sier Aasrud til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks