Hovedinnhold

Politidirektøren: - Hver enkelt tjenestemann gjorde sitt ytterste

**Innrømmer manglende kjennskap til terrorplanverk
**Sissel Hammer: Jeg blir sittende som politimester

OSLO KONGRESSENTER (VG Nett) Politidirektør Øystein Mæland aksepterer kommisjonens kritikk av Utøya-operasjonen, men holder fast ved at politiet gjorde så godt de kunne 22. juli.

- Vi aksepterer kommisjonens hovedfunn om at politiet kunne vært raskere på Utøya og at gjerningsmannen kunne vært pågrepet tidligere, sa politidirektør Øystein Mæland til oppmøtt presse og tilhørere i Oslo kongressenter mandag ettermiddag.

Mæland kritiserte kommisjonens rapport som «vanskelig lesning» både for tjenestemennene som var på jobb under terroren og for ham selv som politidirektør.

- Men vanskeligst må de være for de etterlatte som tenker på at deres kjære kunne vært reddet dersom politiets aksjon hadde vært raskere, sa han.

Flere av foreldrene som mistet sine barn på Utøya var på plass i salen.

Bakgrunn: Her er hovedkritikken fra kommisjonen

Forsvarte politiet

Samtidig holdt Mæland fast ved at hver enkelt tjenestemann gjorde sitt beste i de kaotiske timene 22. juli, og understreket igjen at politiets innsats bidro til å redde mange liv.

- Kommisjonens fremleggelse tar oss tilbake til 22. juli og jeg kjenner på det tunge ansvaret som plasseres hos politiet for mye av det som gikk galt. Jeg står fast på at hver enkelt tjenestemann gjorde sitt ytterste i en uoversiktlig og ekstrem situasjon, sa Mæland.

Les også: Bistandsadvokat krever at polititopper må trekke seg

På tross av kommisjonens flengende kritikk mot politiets innsats, har hverken politidirektøren eller politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, planer om å trekke seg.

TUNGT: Politidirektør Øystein Mæland (midten) Politimester Sissel Hammer (tv) og Politimester Anstein Gjengedal (th) under politiets pressekonferanse hvor de gir sine foreløpige kommentarer til 22. julirapporten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TUNGT: Politidirektør Øystein Mæland (midten) Politimester Sissel Hammer (tv) og Politimester Anstein Gjengedal (th) under politiets pressekonferanse hvor de gir sine foreløpige kommentarer til 22. julirapporten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix


- Det er en tung bør å ta på sine skuldre, men jeg blir sittende så lenge jeg har tillit, sa politimester Hammer på politiets pressekonferanse.

Politimester Øystein Mæland ville ikke kommentere dette spørsmålet direkte.

- Jeg viser til det som justisministeren sa i dag om dette spørsmålet. Det er ikke dagen for å gå inn i vurdering av enkeltpersoner. Vi har fått en 500-siders rapport på bordet der en stor del dreier seg om politiets aksjon. Vi må gå inn i dette med alt det alvor og grundighet som den krever og vil ikke spekulere mer i det i dag.

Les hele rapporten her (PDF ) | VGTV:  Se hele fremleggelsen av rapporten her 

HAR DU INNSPILL TIL RAPPORTEN?KONTAKT VG NETTHER !

Både han og Hammer unngikk flere detaljspørsmål om politiets aksjon den 22. juli, blant annet om enkelte av tjenestemennene begikk tjenestesvikt under operasjonen på Utøya fordi de ikke straks rykket ut.

- Vi tar kritikken svært alvorlig og vil gjøre alt for å følge opp punktene som pekes på i rapporten, sa Mæland, som flere ganger også påpekte at han ikke vil kommentere rapporten i detalj før han har fått tid til å lese den.

- Kjente ikke terrorplanverk

22. juli-kommisjonens vel 500 sider lange rapport konkluderer med at politiet kunne ha kommet seg til Utøya så tidlig som klokken 18.00 eller 18.15 dersom kommunikasjonen hadde fungert som den skulle.

Politidirektør Øystein Mæland fikk også skarp kritikk for å ikke ha iverksatt gjeldende terrorplanverk da terrorangrepet var et faktum.

Planverket har blant annet tiltak med følgende formål:

**Å øke kapasitet og redusere responstid på bruk av politiets ressurser, ved for eksempel å kalle inn personell

**Å hindre at terrorister skal forflytte seg og dermed kunne forebygge alvorlige kriminelle handlinger. Et beskrevet tiltak er at politidistrikter iverksetter helt eller delvis observasjonsposter eller sperreplaner for eget politidistrikt

**Å beskytte personer, bygninger og områder mot mulig terroranslag

- Kommisjonen peker på det, og det tar jeg til etteretning. Samtidig vil jeg si at mange av tiltakene ble iverksatt, sier Mæland om kritikken.

Han innrømmer at han ikke hadde inngående kjennskap til planverket etter å ha sittet få uker i jobben som politidirektør.

- Dette tror jeg må si at var en svikt fra vår side. Jeg har sagt til kommisjonen at jeg personlig etter to uker som politidirektør ikke hadde inngående kjennskap til de ulike planverk på de områdene, innrømmet han.

Beklaget

Kommisjonen viste til at politiet satt på Breiviks bilnummer like etter klokken halv fire - ti minutter etter at bomben gikk av. Denne informasjonen ble ikke videreformidlet før 20 minutter senere, etter at Breivik hadde kjørt forbi en rekke politibiler på vei mot Utøya.

Kommentar:  I dag må ansvaret plasseres

Dette tok politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, selvkritkk for.

- Det tok tid før den ble håndtert som den burde. Dette skulle vi håndtert på en bedre måte og vi skulle fått ut informasjon langt videre enn det som ble gjort. Det beklager vi, sier Gjengedal.

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik ble pågrepet først klokken 18.33-35, etter å ha gjennomført sitt drapsraid på Utøya i nærmere halvannen time.
Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks