Hovedinnhold

Mener Stoltenberg er lite ydmyk etter rapporten

Stoltenberg: - Jeg tar ansvar og blir sittende som statsminister

BEKLAGET: Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressens sammen med justisminister Grete Faremo i de midlertidige lokalene til Statsministerens kontor på Akershus festning mandag. Foto: Helge Mikalsen
BEKLAGET: Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressens sammen med justisminister Grete Faremo i de midlertidige lokalene til Statsministerens kontor på Akershus festning mandag. Foto: Helge Mikalsen
(VG Nett) Opposisjonen på Stortinget mener Jens Stoltenberg var lite ydmyk og selvkritisk etter å ha fått den knusende 22. juli-rapporten.

Frp-leder Siv Jensen forventet at Stoltenberg i langt større grad skulle erkjenne ansvaret for det som gikk galt 22. juli i fjor.

Men Stoltenberg forklarte at han blir sittende som statsminister for å handle på bakgrunn av rapporten.

- Etter å ha fått en så knusende rapport som bare slår fast kritikken av det manglende sikkerhets- og beredskapsarbeidet til regjeringen, så hadde jeg forventet en statsminister som hadde vist mer ydmykhet, selvransakelse og selvkritisk holdning. Jeg ble skuffet over at han ikke dvelte ved det i det hele tatt og bare rettet blikket fremover, sier Siv Jensen til VG Nett.

Knusende rapport

Jensen er klar på hvordan hun tolker rapportens budskap.

- Det er en knusende dom over Jens Stoltenbergs regjering, sier hun.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide reagerte på Stoltenbergs budskap på pressekonferansen.

- Det er bra at han beklaget det som gikk feil. Samtidig forsøkte han å komme med noen bortforklaringer knyttet til hva som er regjeringens ansvar. Det inntrykket håper jeg han retter opp i dagene som kommer, sier Hareide.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener statsministeren ikke fikk formidlet alvorlig i rapporten.

- For meg virket det som om han hadde skrevet manuset før alvoret over rapporten hadde seget inn. Han måtte helt til Dagsrevyen i dag før vi så ydmykheten vi hadde forventet. Jeg forventer ikke bare ydmykhet, men også handling. Det er det landet trenger når vi får slike avsløringer, sier Skei Grande.

Hun mener Stoltenberg forsøkte å bortforklare kritikken med fokus på detaljer.

- Han var mer opptatt av å fortelle om stort og smått den siste tiden enn å være sjef i stort. Man må kunne gjøre også større grep og ikke henge seg opp i detaljene. I dag ble han detaljenes statsminister, sier Grande.

Mistet tillit

KRITISK: Frp-leder Siv Jensen forventet en mer ydmyk statsminister. Foto: Terje Bringedal
KRITISK: Frp-leder Siv Jensen forventet en mer ydmyk statsminister. Foto: Terje Bringedal

Ingen av politikerne tør å nærme seg spørsmålet om Jens Stoltenberg bør gå av mandag kveld.

Men bistandsadvokat Carl Bore sier til VG Nett at Stoltenbergs tillit er fortapt.

- En statsminister som sitter hvor dette skjedde på hans vakt, kan i min bok ikke få tilbake tilliten. Han kan rett og slett ikke reise kjærringa. Flere statsråder har gått for bagateller i forhold til dette, sier Bore.

Forventer selvkritikk

Jens Stoltenbergs hovedmotstander i stortingsvalget neste høst, Erna Solberg, forventer at Stoltenberg blir mer ydmyk i dagene som kommer.

- I dag har de fått rapporten, som består av sterk kritikk. Kanskje en del av selvransakelsen i dag ikke har vært sterk nok, og det kommer nok til å komme i dagene som kommer når dybden i rapporten synker inn, sier Erna Solberg.

Solberg sier hun opplevde Stoltenberg som noe resignert.

- Jeg opplevde at han forsøkte å forsvare en del valg regjeringen har tatt. Det blir fort litt defensivt i møte med en så kraftig rapport som dette, sier Høyre-lederen.

Krever gjennomgang

Frp-leder Siv Jensen vil ikke utelukke at andre ansvarlige ledere kan måtte gå etter rapporten.

- Selv om Stoltenberg sier at han tar ansvar ved å bli sittende, så er det slik at det kan hende noen må gå. Det er litt tidlig å konkludere med hvem rapporten bør få konsekvenser for. Men den gjennomgangen er nødvendig. Folk har måtte gå av som statsråder og ledere for langt mindre saker enn dette, sier Jensen.

Hun sier Fremskrittspartiet nå vil vurdere å be om at det åpnes sak mot regjeringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Nå har Stoltenberg også varslet at han vil orientere Stortinget, så vi skal vurdere dette, sier Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks