Hovedinnhold

Bistandsadvokat krever at polititopper går av

KREVER TILTAK: Mette Yvonne Larsen mener at konklusjonene bør føre til avganger på ledelsesnivå. Foto: VEGARD GRØTT/ NTB SCANPIX
KREVER TILTAK: Mette Yvonne Larsen mener at konklusjonene bør føre til avganger på ledelsesnivå. Foto: VEGARD GRØTT/ NTB SCANPIX
Mange unge liv kunne vært spart hvis politiet hadde gjort som planlagt, ifølge bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

- Hvert minutt ble et barn drept på Utøya. Da er det veldig tungt å høre at kommisjonen mener politiet kunne vært der rundt klokka 18.15. Det er et grusomt regnestykke, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

Dersom den opprinnelige aksjonsplanen til Nordre Buskerud politidistrikt hadde blitt fulgt, ville de første politifolkene vært på Utøya snaut tjue minutter tidligere, konkluderer 22. juli-kommisjonen. Samtlige drap ved pumpehuset og på sørspissen av øya skjedde etter dette klokkeslettet.

- Vi mener første patrulje burde gjort mer for å skaffe båter og vurdere å ta seg dit selv, etter avklaring med operasjonsledelsen, oppsummerte kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv etter redegjørelsen mandag.

Kritiserer første patrulje

Larsen påpeker at de to tjenestemennene som var først i Utvika endte med å gjøre «noe så merkelig som å dirigere trafikken» og ikke skaffet båter til seg selv og beredskapstroppen selv om de fikk beskjed om det.

Hun har selv vært den fremste kritikeren av politiets innsats og responstid etter at meldingene om skytingen på Utøya kom inn til operasjonssentralen i Nordre Buskerud, selv om hun tidligere har opplevd det som vanskelig å ha den rollen. Nå er hun fornøyd med at kommisjonen har gitt grundige og ærlige svar, som i stor grad samsvarer med hennes eget inntrykk av feilene som ble begått.

- Det går nesten ikke an å si det klarere; lokalt mannskap skulle gå til aksjon fra Utvika i tråd med instruksen. De hadde skuddsikker vest og hjelm, og de hadde ordre om å skaffe båter. Det er klar uoverensstemmelse mellom hva de fikk beskjed om å gjøre og hva de faktisk gjorde, sier Larsen.

- Politiledere må gå

Larsen mener 22. juli-kommisjonens konklusjoner bør føre til avganger på ledelsesnivå, både lokalt i Nordre Buskerud og på toppen av Politidirektoratet. Det er ikke mulig å lære av kommisjonens funn med toppledere som i ett år har forsvart politiaksjonen, mener hun.

- De som så langt har gitt uttrykk for tilfredshet med politiaksjonen må finne seg noe annet å gjøre. De har hatt ett år på seg til å erkjenne at det kan være ting som ikke er bra nok uten å gjøre. Og Sønderland-rapporten frastår i dagens lys som en hån mot de berørte, sier hun.

Justisminister Grete Faremo (Ap) ville på en pressekonferanse mandag ettermiddag ikke svare på om rapporten får «personlige konsekvenser».

På samme pressekonferanse fortalte Statsminister Jens Stoltenberg at han erkjenner at det var store svakheter ved beredskapen 22. jui, men at han ikke vil gå av. Han vil svare med å handle.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks