Hovedinnhold

Bistandsadvokat: En slik statsminister kan ikke få tilliten tilbake

BLIR SITTENDE: På mandagens pressekonferanse fortalte statsminister Jens Stoltenberg at han ikke vil gå av - han vil handle. Foto: NTB SCANPIX
BLIR SITTENDE: På mandagens pressekonferanse fortalte statsminister Jens Stoltenberg at han ikke vil gå av - han vil handle. Foto: NTB SCANPIX
(VG Nett) Bistandsadvokatene mener at både Jens Stoltenberg og flere i lederposisjonene i Politidirektoratet vil slite med å få tilbake tilliten i samfunnet.

22. juli-kommisjonen la mandag frem rapporten om hva som kunne ha blitt gjort annerledes den dagen terroren kom til Norge.

Kommisjonen mener at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak, og de slår fast at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet.

- En statsminister som sitter hvor dette skjedde på hans vakt, kan i min bok ikke få tilbake tilliten. Han kan rett og slett ikke reise kjærringa. Flere statsråder har gått for bagateller i forhold til dette, sier bistandsadvokat Carl Bore til VG Nett, og fortsetter:

MANGLER TILLIT: Bistandsadvokat Carl Bore mener Jens Stoltenberg ikke kan få tilbake tilliten. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB SCANPIX
MANGLER TILLIT: Bistandsadvokat Carl Bore mener Jens Stoltenberg ikke kan få tilbake tilliten. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB SCANPIX

- Politikerne bør ta ansvar og gå av. Man bør også renske ut en del i lederposisjonene i hele politidirektoratet. Når man har klare rapporter tilbake i 2004 om at Grubbegata bør stenges, men i løpet av åtte år ikke klarer å sette inn tiltak - da har vi et inngrodd problem som viser manglende evne og vilje. Det hjelper ikke å si at man kan lære av feilene og iverksette tiltak. Ingen vil være eller tørr å ta ansvar.

- For sent

Mette Yvonne Larsen, som også er bistandsadvokat, mener at det ikke er mulig å lære av terroren uten at de som satt med ansvaret på det daværende tidspunktet går av.

- Hadde de tatt kritikk i tidlig i fjor kunne de blitt sittende. Men de har brukt ett år på å erkjenne at det kan være ting som ikke er bra nok, så at de først i dag tar kritikk blir det alt for sent, sier Larsen til VG Nett.

På tross av den flengende kritikken fra kommisjonen på politiets innsats, har hverken politidirektør Øystein Mæland eller politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, planer om å trekke seg.

- Det er en tung bør å ta på sine skuldre, men jeg blir sittende så lenge jeg har tillit, sa Hammer på politiets pressekonferanse mandag.

Larsen mener at politiet må tenke på om de har tillit hos befolkningen, og ikke internt.

- Jeg opplever ikke at det er grunnlag for at de skal ha tillit fra folket, og for å kunne gjøre jobben sin må de ha det. De har hatt mulighet til å innrømme feil tidligere, men nå hjelper det ikke.

På pressekonferansen mandag ettermiddag erkjente statsminister Jens Stoltenberg at det var store svakheter ved beredskapen 22. juli, men han vil ikke gå av. Han vil svare med å handle.

- En udugelighetskultur

Begge bistandsadvokatene mener at det er bra at rapporten gjenspeiler en ærlig og grundig gjennomgang av det som har skjedd.

- Rapporten er veldig modig og det er bra at de har vært så tydelig og klar. Det står også respekt av at de har mot til å gi en så usminket versjon på de feilene som er gjort. At de har med positive tilbakemeldinger viser at de er nyansert, og dermed slår kritikken ekstra hardt, mener Larsen.

Bore er glad for at rapporten er svært detaljert.

- Den dekker det store omfanget og amatørskapet, spesielt i politiet. Den viser en udugelighetskultur og en ledelse som har problemer. Jeg mener at fra regjeringsnivå og ned til tjenestepersoner virker det som om det har vært uvillighet på å ta terrorsikkerheten vår på alvor. Dette er en kultur som må endres.

Misfornøyd

Trine Aamodt mistet sønnen Diderik (19) på Utøya. Hun mener at kommisjonen ikke svarte på noe som helst.

- Jeg synes det kommisjonen kom med var ganske utydelig og upresist. Det jeg ville høre var at politiet skulle ha kommet før, ikke at de kunne ha kommet før, sier hun til VG Nett, og fortsetter:

- De var unnvikende, og rapporten var som forventet. For meg virker det unødvendig å bruke et helt år på å komme frem til denne konklusjonen.

I rapporten kom det fram at kommisjonen mener politiet kunne ha vært på Utøya rundt klokken 18.15. For leder av Den nasjonale støttegruppen for 22. juli Trond Henry Blattmann, som også mistet sønnen sin på Utøya, er det tungt å høre det.

- Det er klart det er kjempetøft, men samtidig er det viktig å huske at vi har fått en rapport som kan bidra til læring. Det er viktig. Neste gang kan det være noen andre sine barn, sier Blattmann.

Han mener at det er viktig at både Stortinget og Regjeringen nå fatter vedtak og holdningsendringer siden trusselsituasjonen har forandret seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks