Hovedinnhold

Ansatte refser Aasruds egen rapport: - Ubrukelig

Advarte ledelsen om inhabil granskningsleder - ble ikke hørt

VARSLER: Hovedtillitsvalgt Marit Segerstråle i Parat-organisasjonen i Departementenes servicesenter foran høyblokken i Regjeringskvartalet. Foto: Helge Mikalsen
VARSLER: Hovedtillitsvalgt Marit Segerstråle i Parat-organisasjonen i Departementenes servicesenter foran høyblokken i Regjeringskvartalet. Foto: Helge Mikalsen
(VG Nett) Hovedtillitsvalgt Marit Segerstråle sier hun ikke kan forholde seg til den interne 22. juli-granskningen i Departementenes servicesenter fordi den er mangelfull og dårlig.

Tips oss

Dette er saken:


Statsråd Rigmor Aasrud beordret Departementenes servicesenter (DSS) til å granske sin egen håndtering av 22. juli og tiden etter.

I rapporten, som ble klar forrige mandag, konkluderes det med at innsatsen til DSS var «tilfredsstillende». Samtidig har DSS fått kritikk fra 22. juli-kommisjonen.

Ivar Herø er mannen som har utført granskingen. Han er tidligere sjef for DSS. I tillegg jobber hans kone og svigersønn i DSS. Det er derfor blitt stilt spørsmål ved hans habilitet.

Mandag forrige uke ble den interne granskingen av Departementenes servicesenter (DSS) klar. Som VG Nett skrev mandag mener flere eksperter og politikere at granskningslederen er inhabil.

Ble ikke hørt

Men det er ikke første gangen ledelsen i DSS får beskjed om at det kunne bli habilitetskonflikter under evalueringen.

Vet du noe?Tips VG Netts journalist her! 

Hovedtillitsvalgt for arbeidstakerorganisasjonen Parat, Marit Segerstråle i DSS, sier til VG Nett at hun flere ganger har advart ledelsen mot å bruke DDS' tidligere sjef Ivar Herø.

- Vi påpekte fra første stund at det ville bli utfordringer knyttet til hans habilitet når han har jobbet her over så mange år og også har andre relasjoner til DSS. Men vi ble ikke hørt, sier Segerstråle.

Store mangler

Hun og resten av Parat-styret i DSS ga forrige uke beskjed til direktør Kjell Arne Knutsen i Departementenes servicesenter om at de ikke kan stille seg bak rapporten.

- Det er et alvorlig signal fra oss. Vi mener rapporten er svært mangelfull.

- Den beskriver ikke det faktiske hendelsesforløpet tilstrekkelig, og belyser for eksempel ikke bemanningssituasjonen, forventninger til og utførelsen av diverse funksjoner fra øverste ledelsesnivå til enkeltmann på bakken, planverket, tilgjengelighet på verneutstyr, beredskapen 22. juli, kommunikasjonen med politiet og Forsvaret og en rekke andre forhold som må belyses i en slik rapport, sier Segerstråle.

Fjernet innspill

Hun opplever også at innspill underveis i arbeidet med evalueringen er blitt fjerne.

- De viktigste punktene vi spilte inn underveis mangler eller er for dårlig evaluert. Jeg kan bare si at vi stiller spørsmål ved prosessen.

- Hva er grunnen til det?

- Det er vanskelig å si. Men det virker som om man blant annet ikke vil vite noe av det som skjedde i gangene under bakken her i Regjeringskvartalet i dagene etter terrorangrepet og det enormt viktige og risikofylte arbeidet som svært dedikerte og lojale medarbeidere utførte, sier Segerstråle.

Ubrukelig rapport

ANSVARLIG: Fornyings- og administrasjonssminister Rigmor Aasrud. Foto: Espen Braata
ANSVARLIG: Fornyings- og administrasjonssminister Rigmor Aasrud. Foto: Espen Braata

Leder i Parats hovedorganisasjon, Hans-Erik Skjeggerud, har også lest rapporten og reagerer kraftig.

- Vi mener rapporten er ubrukelig som utgangspunkt for læring. Det sier seg selv at en rapport av denne typen er vanskelig å gjennomføre når man er inhabil, sier Skjeggerud.

Hun sier at hun ikke har tatt kritikken opp med departementsråd Ingelin Killengreen eller statsråd Rigmor Aasrud, men at hun forventer at det nå tas grep fra deres side. Aasrud varslet tidligere mandag at hun nå kaller DSS-sjefen inn på teppet.

- Det ville være naturlig at statsråden nå går nøye gjennom evalueringen. Dette dreier seg om lojale ansatte i et direktorat underlagt hennes departement, som har vært på arbeid i Regjeringskvartalet døgnkontinuerlig siden 22. juli med de utfordringer det har innebært, sier Segerstråle.

Ny gransking

Imidlertid har Aasrud overfor VG Nett gjort det klart at hun ikke kommer til i det hele tatt å se på rapporten før ledelsen i DSS har gjort sine endringer.

Ansatt-representanten forventer nå at Aasrud og DSS-direktøren rydder opp.

- Jeg ser frem til å møte de og har forventninger om at de vil komme med opp med konstruktive forslag til å løse dette. Jeg er for eksempel åpen for at det blir foretatt en helt ny evaluering, sier Segerstråle.

Ansvarlig statsråd Rigmor Aasrud (Ap) vil ikke kommentere de alvorlige anklagene fra Segerstråle, men viser til at det har vært kontakt med tillitsvalgte om saken tidligere.

«Etter at 22. julikommisjonen hadde lagt fram sin rapport ble statsråden kontaktet av en tillitsvalgt i DSS. Denne ga uttrykk for at 22. julikommisjonen ikke i tilstrekkelig grad hadde omtalt håndteringen i Regjeringskvartalet og ønsket en ny granskningsrapport om dette, etter mønster av 22. julikommisjonen. I møtet ble det også gitt uttrykk for at internevalueringen i DSS ikke var tilstrekkelig» skriver Aasrud i en epost til VG Nett.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks