Hovedinnhold

- Alvorlig for Aasrud at hun ikke stengte Grubbegata

Fornyingsminister Rigmor Aasrud i Grubbegata hvor sperringen skulle ha stått. Gaten skulle ha vært fysisk sperret for biltrafikk allerede i 2007-2008 - men det skjedde aldri. Nå får hun kraftig kritikk i ny rapport. Foto: Terje Bringedal
Fornyingsminister Rigmor Aasrud i Grubbegata hvor sperringen skulle ha stått. Gaten skulle ha vært fysisk sperret for biltrafikk allerede i 2007-2008 - men det skjedde aldri. Nå får hun kraftig kritikk i ny rapport. Foto: Terje Bringedal
(VG Nett) Trine Skei Grande (V) og Erna Solberg (H) er nådeløse mot fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Mandag presenterte 22. juli-kommisjonen den 482 sider lange rapporten om hva vi kunne gjort annerledes den dagen terroren kom til Norge.

Kommisjonen mener at angrepet på regjeringskvartalet 22. juli i fjor kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.

Et særskilt søkelys settes på at Grubbegata aldri ble stengt for trafikk, selv om det allerede i 2004 forelå en konkret plan for hvordan dette skulle gjøres. Kommisjonen mener Fornyingsdepartementet (FAD) må ta et særskilt hovedansvar for at det gikk galt.

- Dette er en svært alvorlig sak for alle som har vært minister i Fornyingsdepartementet, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun tenker på Heidi Grande-Røys (SV), fornyingsminister fra 2005 til 2009, samt sittende statsråd Rigmor Aasrud. Også Venstre-leder Trine Skei-Grande reagerer.

- Rigmor Aasrud har tidligere gitt Oslo kommune skylden for at gaten ikke ble stengt. Kommisjonens konklusjon setter henne i et underlig lys, sier Venstre-lederen.

Ingen av de to partilederne vil i dag snakke om mistillitt.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen må bære ansvaret for at Grubbegata ikke ble stengt.

- Jeg reagerer med undring på at Rigmor Aasrud i VG 22. august i fjor gikk ut og la skylden på Oslo kommune. Nå vet vi at kommunen ikke hadde all informasjon fordi det er regjeringen som sitter på nasjonale sikkerhetsvurderinger, sier Hareide.

- I rapporten beskrives det at statsråden ikke ble tilstrekkelig orientert. Hvordan er det mulig?

- Det er en betydelig svikt, sier Hareide.

VG DIREKTE: Følg dekningen av saken, og chat med våre journalister her !

I 2007 foregikk det en debatt i Oslo kommune om å stenge regjeringskvartalet. Kommisjonen skriver at den prosessen var over i februar 2008, og man skulle forvente at gaten - innenfor relativt kort tid - ble stengt. Slik gikk det ikke.

Kommisjonen skylder på manglende evne til å ta beslutninger, men gir ikke Aasrud all skyld. I rapporten går det blant annet frem at departementsråden ikke satte statsrådene tilstrekkelig
i stand til å følge opp sitt ansvar.

SVs Akhtar Chaudrhy mener der blir feil å gi regjeringen skylden alene for at ikke Grubbegata ble stengt.

- Det er et ansvar som først og fremst en samlet regjering og regjeringer fra tidlig 2000-tallet må ta. Men det viktigste nå er hva vi kan lære av det, sier han til VG Nett.

- Hva forteller det om den politiske ledelseskulturen at det går så lang tid?

- Dette er noe vi må lære av alle sammen, Stortinget, byråkratene, etatene og regjeringen. Det betyr ikke av vi skal pulverisere ansvaret. Men vi må alle ta ansvar, sier SV-politikeren.

- Usminket rapport

Kommisjonen peker i rapporten på store svakheter hos viktige samfunnsinstitusjoner, hvor de samlet seg om seks hovedfunn og 31 enstemmige anbefalinger for å styrke beredskapen og bedre samfunnets evne til å avverke.

GIR STERK KRITIKK: Like etter klokken 13 mandag startet kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv sin presentasjon av den meget omfattende rapporten. Foto: MATTIS SANDBLAD
GIR STERK KRITIKK: Like etter klokken 13 mandag startet kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv sin presentasjon av den meget omfattende rapporten. Foto: MATTIS SANDBLAD


- Det er en grundig og usminket rapport. Nettopp fordi den er så tøff og helt entydig slår fast at myndighetene har sviktet i å beskytte innbyggerne, sier Siv Jensen (Frp) til VG Nett etter at hun fulgte fremleggingen av rapporten.

Hun la spesielt merke til at noen blir særlig omtalt, og mener at Stortinget så fort som mulig må samles.

- Det er to hovedspor å gå etter: Det ene er å gå gjennom den kritiske siden og pulveriseringen av ansvar. Og om det skal få konsekvenser for noen. Det andre vi må gjøre er å handle.

Trine Skei Grande (V) støtter kommisjonen.

- Det er åpenbart at vi har store utfordringer når det tekniske utstyret i politibilene knapt er bedre enn i taxiene. Etter denne rapporten er det åpenbart at politiets tillit er svekket. Og når deres tillit svekkes, beveger vi oss inn i en farlig gråsone, forteller Trine Skei Grande til VG Nett.

LES HELE RAPPORTEN HER !

Tips oss om ting du mener VGs journalister bør se nærmere på. 

- Å vente på regjeringen til jul og påske trenger vi ikke. Mange av funnene og konklusjonene er ikke ny informasjon. Dette har vi hatt kjennskap til i mange år. IKT-situasjonen i politiet er blitt diskutert i Stortinget helt tilbake til 1997. Helt siden 2005 har Frp bedt om å få mer innsyn i PST for og mulig styrke metodene og ressursene, sier Jensen.

Erna Solberg (H) mener at man nå først og fremst må sørge for at ansvaret ikke pulveriseres, og at planer følges opp i praksis.

Kommentar: I dag må ansvaret plasseres

MÅ FØLGES OPP: Erna Solberg (H) mener at planene og punktene i rapporten må følges opp. Foto: AUDUN BEYER-OLSEN/VGNETT
MÅ FØLGES OPP: Erna Solberg (H) mener at planene og punktene i rapporten må følges opp. Foto: AUDUN BEYER-OLSEN/VGNETT

- Det kan synes som om ansvarlige myndigheter ikke har tatt alvorlige trusler innover seg. Det er åpenbart behov for mer moderne kommunikasjonsutstyr og bedre kapasitet i politiet, sier Solberg, og fortsetter:

- Det er tydelig at mangel på kommunikasjon og samarbeid i en kritisk situasjon har hatt tragiske konsekvenser. Nå er tiden inne for å erkjenne svikt, og ta ansvar for å finne løsninger slik at Norge blir et tryggere samfunn i fremtiden. Det kan virke som flere etater har noe å lære av hvordan helsetjenesten håndterer kritiske situasjoner, sier hun i en pressemelding.

- Sterkere konklusjoner enn forventet

I rapporten har komiteen flere tiltak som de mener sviktet 22. juli i fjor:

Så gjennom fingrene med feilparkerte biler, sentralt tips ble liggende urørt, riksalarm uten sentrale detaljer, Brevik passerte flere politibiler på vei ut til Utøya og elendig politisamband.

Solberg er overrasket over hvor tydelig rapporten er.

- Rapporten har tydeligere og sterkere konklusjoner enn det jeg hadde ventet, sier hun til VG Nett.

På spørsmål om hvorfor det tok så lang tid å komme seg over til Utøya, mener hun at det handler om å erkjenne situasjonen.

- Det handler om at man ikke erkjenner hvor alvorlig situasjonen er. At man ikke kjenner den uroen i kroppen, som sier at dette faktisk kan skje, sier Solberg.

- Sviktet

Rapporten påpeker blant annet store svakheter og svikt i politiets organisering. Arbeidet med sikring av regjeringskvartalet og stengning av Grubbegata får også krass kritikk. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet får gjennomgå.

- Kommisjonen frikjenner Oslo kommune for behandling av stengningen av Grubbegaten. Ansvaret hviler helt og holdet på Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, det var der det sviktet, forteller Trine Skei Grande.

Jensen mener og at FAD kommer dårlig ut av situasjonen.

- Det er en knusende rapport. FAD kommer veldig dårlig ut av det. Jeg vil ikke nå spekulere i om det bør få konsekvenser for noe. Men det må gjøres noe med dette. Det blir litt lettvint å trekke alle konklusjoner.

- Rapporten vil endre Norge

- 22. juli-kommisjonens rapport er sterk lesning og avdekker en ubehagelig sannhet. Det er åpenbare behov for styrking av beredskapen vår. Rapporten vi i dag har fått vil endre Norge, sier KrFs partileder Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Han mener rapportens gjennomgang av hendelsene 22. juli avdekker en rekke åpenbare behov for forbedringer.

- Nå er det viktig at rapporten brukes som grunnlag for å sette oss i stand til å gjøre Norge tryggere og bedre takle eventuelle fremtidige terrorhandlinger. Det krever at enkeltpersoner, etater og systemer møter dette med stor vilje til endring og stor vilje til læring, sier Hareide.

Statsråd Rigmor Aaserud har foreløpig ikke vært tilgjengelig for en kommentar.
Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks