Hovedinnhold

Politimester Hammer om kollegers innsats under Utøya-tragedien

- Alle gjorde en fantastisk innsats

ROSER: Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, roser sine kolleger for innsatsen 22. juli 2011. Her er hun avbildet ved et besøk på Utøya i november 2011. Foto: NILS BJÅLAND
ROSER: Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, roser sine kolleger for innsatsen 22. juli 2011. Her er hun avbildet ved et besøk på Utøya i november 2011. Foto: NILS BJÅLAND
(VG Nett) Politimester Sissel Hammer roser mannskapene for innsatsen de gjorde 22. juli i fjor.

- Så lenge jeg lever vil jeg være av den oppfatning at de som var på jobb den dagen gjorde en fantastisk innsats. Alle sto på. Alle skjønte alvoret og alle hadde et felles mål: Komme seg ut, ta ham og redde flest mulig ungdommer, sier Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, til VG.

Hun forstår at de etterlatte trenger svar på sine spørsmål, og er klar på at ansvaret er hennes dersom 22. juli-kommisjonen i dag konkluderer annerledes enn Sønderland-utvalget.

- Jeg sitter her så lenge jeg har tillit hos mine overordnende og mannskapet, så får vi ta det derfra, forteller Hammer.

Rapporten kommer i dag

22. juli kommisjonen overleverer sin rapport til regjeringen klokken 12 i dag. Det markerer slutten på et års intenst arbeid.

13. august i fjor fikk de i oppdrag av regjeringen å undersøke hva som skjedde - og hva som gikk galt - 22. juli og om det kunne vært gjort mer i forkant for å oppdage og hindre Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya.

VG DIREKTE:  Få oversikt og følg saken her! 

Etterpåklokskap

Hammer understreker at vi må huske at det er gjennomført et omfattende arbeid for å kartlegge politiets innsats den dagen 77 menneskeliv gikk tapt.

- Vi har hatt masse tid til å finne ut av detaljer, men tenk på dem som satt midt i det? Neste gang det smeller, så er det viktig at den personen som sitter på operasjonssentralen, eller den som sitter hjemme og får en telefon, tar et valg. De må stå på og gjøre jobben - ikke tenke på hva pressen kommer til å skrive i ettertid, sier Sissel Hammer, og legger til:

- Hvis folk begynner å slå av mobilen, og ikke være tilgjengelig, har Norge tapt. Vi er så små og så avhengig av de menneskene som stiller opp. Det er en viktig dimensjon. Tjenestemennene må vurderes ut fra det de gjorde i sann tid. Mange i politiet har merket seg kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørvs utspill om at enkeltpersoner vil bli stilt til ansvar.

Vil få hjelp

Nordre Buskerud har måtte tåle kritikk og krasse spørsmål om hvorfor de ikke kom seg over til Utøya og pågrep Anders Behring Breivik tidligere - gjennom ett helt år.

Nå kommer den store rapporten om 22. juli.

- Vi er spent på hva som kommer. Vi som arbeidsgivere vil legge til rette slik at mannskapene blir tatt vare på. Nordre Buskerud er et lite politidistrikt og det var en håndfull som var aktivt med på den akutte aksjonen. Det blir veldig synlig her ute. Det er annerledes i Oslo hvor det er flere tjenestemenn, forteller politimester Sissel Hammer.

Politiets egenevaluering, kjent som Sønderland-utvalget, skjermet enkeltpersoner. De konkluderte med at det ikke var båter tilgjengelig før Beredskapstroppen ankom. Utvalget støttet også valget av Storøya som oppmøtested.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks