Hovedinnhold

22. juli-kommisjonens leder: Jeg er veldig spent

SNART KLAR: Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, på vei til kontoret i forbindelse med overleveringen av kommisjonens rapport til statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SNART KLAR: Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, på vei til kontoret i forbindelse med overleveringen av kommisjonens rapport til statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Allerede i grålysningen startet arbeidsdagen for 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv mandag. Klokken 12 overleverer hun sin rapport til regjeringen.

Kommisjonens medlemmer

  • Alexandra Bech Gjørv, advokat
  • Hanne Bech Hansen, tidligere politidirektør ved Københavns Politi
  • Ragnar Line Auglend, forsker UiB
  • Torgeir Hagen, generalløytnant
  • Einar Skaarseth Enger, tidligere konsernsjef i NSB
  • Karin Straume, fylkeslege Finnmark
  • Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret
  • Stefan Gerkman, Politioverinspektør, Finland
  • Laila Bokhari, statsviter
  • Linda Motrøen Paulsen, lektor

Litt over klokken 6 forlot Bech Gjørv villaen på Bygdøy. Før hun møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i statsministerboligen, skal hun en tur innom kontoret for å legge siste hånd på verket. Selv går hun dagen i møte med blandede følelser.

- Jeg er veldig spent og litt tynget. Samtidig er vi godt forberedt, sier Bech Gjørv til NTB mandag morgen. Hun skryter av kommisjonen og beskriver et år med intenst samarbeid og godt samarbeid i en gruppe som «drar i lag».

VG DIREKTE: Følg offentliggjøringen av rapporten direkte fra klokken 13.00 

Etter at rapporten er levert, venter en to timer lang pressekonferanse, et utall intervjuer og besøk i flere radio- og TV-studioer før årets kanskje lengste arbeidsdag er over for den erfarne advokaten.

Når rapporten overleveres, markerer det slutten på ett års intenst og nitid arbeid for Bech Gjørv og de ni andre medlemmene i kommisjonen. 13. august i fjor fikk de i oppdrag av regjeringen å undersøke hva som skjedde - og hva som gikk galt - 22. juli og om det kunne vært gjort mer i forkant for å oppdage og hindre Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya.

- Det har vært et utrolig givende år. Det har vært tungt, men også fint å vite at man jobber med noe som er viktig, sier kommisjonslederen.

Forventningene er høye til rapporten som nå kommer på regjeringens bord, og mange håper de endelig skal på svar på spørsmål de har båret på i over et år

Ett av de spørsmålene er om politiet kunne agert annerledes ved Utøya 22. juli. Kunne de kommet ut til øya tidligere og reddet flere liv? Nettopp responstiden under terrorangrepet har vært et viktig punkt for kommisjonen, og kommisjonslederen har tidligere sagt til NTB at enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert. Samtidig er ikke kommisjonens mandat å fordele skyld, men å gi svar.

- Vi leverer det vi mener er en helt ærlig rapport, som jeg håper kan bli et godt grunnlag for en diskusjon om hvordan vi vil ha det i Norge, sier Bech Gjørv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks