Hovedinnhold

Vil vurdere skjerming av meddommere

VIL SKJERME: Sorenskriver Geir Engebretsen har Oslo tingrett i ryggen når han ønsker å sikre at de tre meddommerne som skal trekkes ut til terrorsaken, slipper unødig press fra mediene. Foto: Frode Hansen, VG
VIL SKJERME: Sorenskriver Geir Engebretsen har Oslo tingrett i ryggen når han ønsker å sikre at de tre meddommerne som skal trekkes ut til terrorsaken, slipper unødig press fra mediene. Foto: Frode Hansen, VG
Sorenskriver Geir Engebretsen frykter en ren mediejakt på de tre meddommerne som over nyttår skal trekkes ut til å delta i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Engebretsen og Oslo tingrett ønsker å sikre at de tre meddommerne slipper unødig press fra mediene før og under rettssaken, skriver Dagsavisen.

- Når det gjelder eventuelle tiltak for å skjerme meddommerne fra presse og andre interesserte, vil det måtte vurderes mer inngående i forbindelse med den videre prosessen. Oslo tingrett er innforstått med at det kan være nødvendig med særlige tiltak og eventuelt oppfølging av meddommerne i denne saken. Belastningen på disse personene vil være betydelig i en så alvorlig og mediefokusert sak, opplyser Engebretsen i en e-post til avisen.

LES OGSÅ:  Forbereder terror-ofrene på tøff rettssak

De tre meddommerne vil bli plukket helt tilfeldig ut fra en liste på rundt 7.000 personer som Oslo bystyre tidligere har valgt til meddommere i straffesaker i Oslo. Dommerne er i alderen 21 til 70 år.

Advokat Harald Stabell mener det vil være umulig å skjerme meddommerne helt under rettssaken, men foreslår kraftig lut for de mediene som måtte begå overtramp.

LES OGSÅ:  Lippestad: Advarer mot å overvære rettssaken

- Mest effektivt tror jeg det vil være hvis retten uttrykkelig presiserer at medier som bryter et forbud mot å kontakte meddommere, blir utestengt og utvist fra rettssaken. Dermed vil journalister som begår et slikt overtramp, vite at de kan komme til å ødelegge for sin redaksjon og sine seere og lesere, sier Stabell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks