Hovedinnhold

Vendepunktet kom da egyptiske naboer feiret på 11/9

STUDERTE I EGYPT: Peder Jensen, også kjent som bloggeren «Fjordman», befant seg i Egypt under terrorangrepet mot World Trade Center 11. september. Foto: AFP
STUDERTE I EGYPT: Peder Jensen, også kjent som bloggeren «Fjordman», befant seg i Egypt under terrorangrepet mot World Trade Center 11. september. Foto: AFP
(VG Nett) Det intense hatet mot muslimer slo for alvor rot da Peder Jensen (36), alias «Fjordman», så egyptere i Kairo feire terroraksjonen 11. september 2001 med kake.

Etter at «Fjordman» var avhørt i flere timer av Oslo-politiet torsdag valgte 36-åringen å stille til intervju med VG under sitt ekte navn.

Siden manifestet til Anders Behring Breivik ble offentlig kjent, har det vært stor oppmerksomhet knyttet til identiten til den anonyme bloggeren «Fjordman». Massemorderen henviser til bloggeren hele 111 ganger når han skal forklare sin ideologi og handlinger.

Hevder han fikk sjokk

IKKE LENGER ANONYM: Peder Jensen forstår at han nå kan bli gjenkjent på gata i Norge. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG
IKKE LENGER ANONYM: Peder Jensen forstår at han nå kan bli gjenkjent på gata i Norge. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG

Ålesundsmannen Peder Jensen vokste opp i en SV-familie, var en liten tur innom Sosialistisk ungdom og har én gang stemt Arbeiderpartiet før han gikk over til Fremskrittspartiet.

36-åringen valgte å studere arabisk - en grad han avsluttet med et opphold ved American University of Cairo (AUC).

I Egypt fant vendepunktet i hans liv sted. Han var da 26 år gammel.

- Den viktigste grunnen til at jeg begynte med dette er at jeg bodde i Egypt under terroraksjonen i New York. Der kunne jeg se kontrasten mellom det jeg hørte fra naboene mine i Egypt, og det som ble presentert i vestlige medier. Kontrasten var stort, forteller Jensen.

- For eksempel hørte jeg fra vestlige medier at det ikke var noen arabere som var glad for dette. Det er bare tull. Noen av naboene mine hadde spontan kakefest 11. september. De syntes det som hadde skjedd var topp, hevder Peder Jensen overfor VG.

- Det ble ikke rapportert hjemme, og det var et av de største sjokkene jeg fikk, sier han til VG.

Startet egen blogg

Etter at han vendte hjem igjen til Norge begynte han å skrive leserinnlegg til avisene. Han opplevde imidlertid at avisredaksjonene ikke ville trykke hans kontroversielle og ekstreme meninger - og sier han måtte moderere seg kraftig da han fikk kronikken «Islam og det åpne samfunn» på trykk i VG høsten 2003.

Etter å ha fått avvist mange kronikker, bestemte han seg for å opprette sin egen blogg i stedet. Der trengte han ikke å moderere seg.

Etter bare et knapt år stengte han bloggen, og begynte å gjesteblogge på utenlandske anti-jihadistiske nettsteder i stedet.

- Det var flere grunner til at jeg stengte bloggen, den viktigste var at jeg ikke er særlig teknisk av meg, sier Jensen.

VGs Anders Giæver skriver i dag om hvordan han opplevde Fjordmans kommentarer på egen blogg tilbake i 2005.

«Uansett hva temaet var, snakket Fjordman med seg selv om islam»

Da noen angrep Norge klokken 15.26 fredag 22. juli, beskrev han landets folkevalgte regjering som «den mest suicidale og feigeste» av Europas regjeringer, på nettstedet «Gates of Vienna», påpeker Giæver videre.

Les hele kommentaren til Anders Giæver her.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks