Hovedinnhold

- Urimelig å anklage oss for lekkasje

KLOKKEN 15.17.02: Døren på førerhuset åpnes, men Breivik venter ytterligere 16 sekunder før han går ut av bilen. Der blir han stående i noen sekunder før han går i retning Grubbegata. Foto:
KLOKKEN 15.17.02: Døren på førerhuset åpnes, men Breivik venter ytterligere 16 sekunder før han går ut av bilen. Der blir han stående i noen sekunder før han går i retning Grubbegata. Foto:
OSLO TINGHUS (VG Nett) Mette Yvonne Larsen reagerer på at politiet umiddelbart pekte på bistandsadvokatene da media viste hvordan Anders Behring Breivik parkerte bombebilen.

Bildene av terroristen som plasserer varebilen seks meter fra inngangen til H-blokka, som rommer Statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet, viste tydelig at alle former for sikkerhetstiltak manglet i Regjeringskvartalet 22. juli.

Ikke før etter at bomben hadde gått av, ble det slått alarm til politiet.

Pekte på bistandsadvokatene

Da ABC Nyheter og VG fikk tilgang til bildene, var politiet raskt ute med å peke på bistandsadvokatene i terrorsaken.

- Dette bildet er kun gitt til bistandsadvokatene, hevdet politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby overfor NTB.

Politiet har senere bekreftet at bildene er en del av deres etterforskning, og ligger i saksdokumentene.

Krangler om dokumenter

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fra Advokatfirmaet Stabell & Co reagerer på politiets kjappe konklusjon. Hun er én av tre som har et spesielt koordinerende ansvar overfor de andre bistandsadvokatene.

- Det er veldig typisk. Jeg vet ikke en gang om vi har tilgang til disse bildene. Jeg har forsøkt å finne det ut, sier hun.

Hun påpeker at ABC Nyheter siterte én kilde nær etterforskningen.

- Vi er ikke engang nær etterforskningen. Det er ikke vårt ansvar, det kan jeg ikke tenke meg. Dette er en urimelig anklage, legger hun til.

Bistandsadvokatene har i flere uker kranglet med politiet fordi de ikke får tilgang til alle dokumentene i terrorsaken. I striden beskylder advokatene politiet for å lekke til pressen, mens politiet opplyser at de frykter lekkasjer dersom bistandsadvokatene får tilgang.

Retten skal denne uken ta stilling til om bistandsadvokatene skal få utlevert flere etterforskningsdokumenter.

- Vi har en begjæring om dette inne hos Oslo tingrett nå, og vi regner med å få medhold i den. Vi venter en avgjørelse om få dager, opplyser Larsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks