Hovedinnhold

Politiet nedjusterer: 68 drept på Utøya

** 8 drept etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet: - Tallet kan fortsatt øke
** Breivik regner med å sone resten av livet

BEREDT PÅ SONE RESTEN AV LIVET: Her blir Anders Behring Breivik kjørt ut av tinghuset etter fengslingsmøtet. Han sa at han var beredt på å sitte resten av livet i fengsel. Foto: Gøran Bohlin
BEREDT PÅ SONE RESTEN AV LIVET: Her blir Anders Behring Breivik kjørt ut av tinghuset etter fengslingsmøtet. Han sa at han var beredt på å sitte resten av livet i fengsel. Foto: Gøran Bohlin
POLITIHUSET PÅ GRØNLAND (VG Nett) Politiet har nedjustert antall døde etter skytingen på Utøya til 68.

- Alle døde er bragt i land. Vi sitter med et totalt antall på 68 drepte. Dette inkluderer også en person som omkom på sykehuset, sier politidirektør Øystein Mæland under mandagens pressekonferanse under Politihuset på Grønland.

Tallet kan imdlertid øke, ettersom søk fortsatt pågår, på øya og i fjorden, opplyser politidirektøren.

- Nå etter at man har hatt tid til å gå gjennom hele området og sikret situasjonen, har man det faktagrunnlaget som er referert, sier Mæland.

LES OGSÅ: 22. juli 2011 - dagen vi aldri vil glemme 

8 drept i Oslo

- Når det gjelder tallet etter eksplosjonen i Oslo, så er det nå åtte som har omkommet, men tallet kan fortsatt øke, sier politidirektøren.

Kripos-sjefen Odd Reidar Humlegård berømmer alle som bistått med arbeidet på Utøya etter massakren, og han sier at deres arbeid på Utøya ikke kunne gått så fort uten deres bistand.

- Vi har gjort en formidabel jobb i forhold til pårørende om å få bekreftet identitet, sier Humlegård.

Han sier at politiet etter planen er ferdig med finsøket på Utøya innen mandag kveld, men at de vil fortsette ut uken med kriminaltekninske undersøkelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NEDJUSTERER: Politiet har nedjustert antall drepte på Utøya fra 86 til 68. Fra venstre: Politidirektør Øyvind Mæland, Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård og aktor Christian Hatlo. Foto: Scanpix
NEDJUSTERER: Politiet har nedjustert antall drepte på Utøya fra 86 til 68. Fra venstre: Politidirektør Øyvind Mæland, Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård og aktor Christian Hatlo. Foto: Scanpix


- Dere er våre helter

Visepolitimester Sveinung Sponheim sier til pressen at de nå ønsker å få bybildet i Oslo tilbake til det normale så snart som mulig.

- Rundt det sentralet åstedet vil det være sperring i ytterligere to uker. Politiet vil ha et stort nærvær i form og synlighet. Politiaksjoner dere vil se, er aksjoner basert på tips. Dette skal publikum tenke at er trygghetsskapende, sier stabssjef Johan Fredriksen.

- Når dette er sagt, så kan ikke politiet garantere 100 prosent for sikkerhet. Vi lever i et åpent og sårbart samfunn, og dermed blir slike hendelser demokratiets pris. Men det sies at de som ikke risikerer ikke lever heller, sier stabssjefen.

Han vil beundre den delen av publikum som har gjort en formidabel innsats på åstedene.

- Dere er våre helter, sier Fredriksen.

- Beredt på å sitte inne resten av livet

Det ble dermed åpnet en spørringsrunde, og det ble stilt spørsmål om de to cellene som Breivik snakket om under fengslingsmøtet i dag.

- Vi kan ikke utelukke at andre ikke er med på det. Siktede har forklart at han har operert i en celle, og at det finnes to andre celler. Men dette er denne siktedes forklaring. Dere har hørt begrunnelsen og motivet hans, så dere får ta det i den konteksten, sier aktor Christian Hatlo.

Mandag ble Anders Behring Breivik varetekstfengslet i åtte uker, fire av disse med brev- og besøksforbud.

Fornøyd med responstiden

Hatlo sier at Breivik var veldig opptatt av å fortelle hvorfor han gjorde det han gjorde.

- Men da han begynte å lese fra manifestet sitt, som tok tid, ble han stoppet fra det. Breivik var ellers rolig under hele rettsmøtet, bortsett fra at han spurte om hvorfor det var begjært lukkede dører, sier aktoren.

Ha sa senere at Breivik var beredt på sitte resten av livet i fengsel.

Det ble deretter spurt om hvor mange som er savnet etter de to angrepene.

- Det vil i en periode være flere savnede enn omkomne. Folk savner sine av forskjellige årsaker. De som er på savnetlisten, har nødvendigvis ikke relevans mot disse hendelsene. Vi ønsker ikke å gå ut med yttereligere tall om savnede på dette øyeblikk, sier stabssjefen på spørsmål om hvor mange som er savnet så langt etter Utøya-skytingen og bomben i Oslo.

Tidligere mandag kom det inn meldinger om at en person var pågrepet i Polen i forbindelse med terrorhandlingene i Norge. Visepolitimester Sveinung Sponheim avkreftet dette under pressekonferansen.

Det ble også stilt flere spørsmål om politiets responstid da meldingene om skytingen på Utøya kom mandag ettermiddag.

- Den raskeste veien herfra til Utøya er med bil, ettersom helikoptret ikke er tilgjengelig rett utenfor døra her, sa stabssjef Johan Fredriksen og la til at politiet er svært fornøyd med responstiden.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks