Hovedinnhold

Her kjøpte Breivik kjemikalier til terrorbomben

Moren til selgeren: - Han tar seg svært nær av terrorlinken

POLITI STORMET LEILIGHETEN: I denne boligblokken i en forstad til Wroclaw bor Lukasz Mikus. Han driver et kjemifirma Anders Behring Breivik skal ha kjøpt materialer til bomben fra. Foto: Harald Henden
POLITI STORMET LEILIGHETEN: I denne boligblokken i en forstad til Wroclaw bor Lukasz Mikus. Han driver et kjemifirma Anders Behring Breivik skal ha kjøpt materialer til bomben fra. Foto: Harald Henden
WROCLAW (VG) Moren til 32-åringen som solgte varer til Anders Behring Breivik, forteller at sønnen reagerer sterkt på å bli knyttet til massedrapene i Oslo og på Utøya.

32 år gamle Mikus driver sitt kjemiske firma fra morens lille leilighet i 10. etasje i en kjempeblokk fra kommunisttiden i en forstad til Wroclaw, en by som har over trekvart million innbyggere.

Bevæpnede tjenestemenn fra den polske etteretningstjenesten ABW stormet leiligheten til polakken mandag formiddag. Men det ble ikke «fast fisk», slik spesialpolitiet i Wroclaw hadde håpet.

For den 32 år gamle Mikus, som eier og driver «KETEN» Instytut Syntezy Chemicznej, eller «KETEN» kjemiske institutt, hadde kun solgt lovlige polske varer til den terrorsiktede nordmannen Anders Behring Breivik. Og dessuten i relativt små mengder.

Bekreftet aksjon

Da VG tok kontakt, var bare moren hjemme. Og hun bekreftet politiaksjonen tidligere på dagen.

- Jeg beklager at min sønn ikke er her så dere kan treffe ham og snakke med ham, sa hun.

Samleside: Les alt om bomben og tragedien på Utøya 

- Han er et annet sted i byen nå, og han er syk. Han har epilepsi, og dessuten har han tatt seg svært nær av å bli knyttet opp mot den norske terroristen, og massedrapene i Norge.

- Mikus handler med mange, denne internettbutikken er hans lille prosjekt som han lever av. Han har aldri vært politisk aktiv, sier moren, - og han er en grei gutt. Dette ante han virkelig ikke noe om.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SJEKKET SAKEN: Nestleder for den polske innenriksetterretningen, Paul Bialek, sier råvarene Breivik kjøpte i Polen ikke er ulovlige. Foto: Reuters
SJEKKET SAKEN: Nestleder for den polske innenriksetterretningen, Paul Bialek, sier råvarene Breivik kjøpte i Polen ikke er ulovlige. Foto: Reuters


VG gjorde i går en rekke forsøk på å få tak i Mikus, uten å få svar. Men moren lovte at sønnen ville kontakte oss tilbake, hvis han følte seg i form. Politiaksjonen mot leiligheten i Krynicka-gaten skjedde så stille at ingen av naboene la merke til noe, men moren bekrefter altså innenrikspolitiets lynaksjon, og understreker at de ikke har arrestert gutten hennes.

- Råvarene som den norske terrorsiktede handlet her i Wroclaw, var ikke ulovlige. De er tilgjengelige på det åpne markedet, og selgeren hadde ingen anelse om at dette kunne brukes til å konstruere eksplosiver, sier Paul Bialek, som er nestsjef for den polske innenriksetterretningen.

Skriver om kjøpet

- Behring Breivik skal ha kjøpt råvarer til bomben sin fra mange forhandlere i mange land, og kjøpene i Polen var helt marginale, sier Bialek videre, og understreker at Lukasz Mikus kun har blitt avhørt som vitne.

- Det er altså ikke noe som tyder på at han var involvert i udåden.

Les også: - Breivik møtte britiske høyreekstremister 

Norsk politi ble oppmerksom på internettbutikken i Polen etter å ha finlest det mer enn 1500 sider store manifestet som Behring Breivik har laget. Der skriver han at han allerede i 2010 bestilte 0,3 kilo natriumnitritt hos det polske firmaet allerede i 2010. Og nevner at stoffet kostet 10 euro.

Natriumnitritt (NaNO2) er et salt, og et relativt vanlig tilsetningsstoff som blant annet brukes til å bevare kjøttprodukter. Men det kan gjennomgå en kjemisk reaksjon og bli svært giftig, og derfor skal det brukes med forsiktighet.

KJENTE TIL BREIVIK-KJØP: PST-sjef Janne Kristiansen bekrefter at Breiviks navn har vært fremme i forbindelse med det polske firmaet. Foto: Scanpix
KJENTE TIL BREIVIK-KJØP: PST-sjef Janne Kristiansen bekrefter at Breiviks navn har vært fremme i forbindelse med det polske firmaet. Foto: Scanpix

- Jeg har akkurat gjennomført min første bestilling på nettet av ett av kjemikaliene som behøves (...) fra en polsk leverandør. Jeg må bestille 4-5 andre ulike ingredienser på nettet før jeg er ferdig, skriver Breivik i manifestet datert oktober-november 2010.

Aluminiumspulver

Behring Breivik skriver at han også bestilte aluminiumspulver fra det samme polske firmaet i Wroclaw. Han skal ha betalt for tre 50 kilos containere med dette stoffet. Senere i manifestet skriver han at han angrer på bestillingen, fordi han frykter at det polske firmaet kan være overvåket av både polske og europeiske etterretningstjenester.

Samtidig melder Göteborgs-posten at den terrorsiktede personlig hentet 150 kilo aliminium på Schenkers terminal i den svenske byen Karlstad. Ifølge hans eget manifest malte han metallet ned til et fint pulver på gården sin på Rena.

Les også: Polsk politi avviser terror-pågripelse 

PST-sjef Janne Kristiansen bekreftet i går kveld overfor NRK at Anders Behring Breiviks navn hadde vært framme i forbindelse med det polske firmaet. Dette gjaldt en valutasjekk fra et internasjonalt tollprosjekt. PST fikk en liste på 50-60 navn som hadde betalt til selskapet i Wroclaw.

- Vi sjekket om personene på listen kunne knyttes til annen informasjon vi har, men vi hadde overhode ingenting på Behring Breivik, sier Kristiansen til NRK.

Norsk hysjpoliti har fortsatt sterk interesse for mulige terrorinfiserte miljøer i Polen. Ikke bare slo de til mot en gruppe polakker på Rødtvedt i Oslo i helgen, men en melding skal ha blitt lagt ut på et nettsted allerede før de to terroraksjonene, der det står å lese - på polsk - at det ville smelle i Oslo den 22. juli.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks