Hovedinnhold

Fant udetonerte eksplosiver på Utøya

**Politiet frykter at dødstallet på Utøya vil stige

SØKER: Mannskaper fraktes ut til Utøya, hvor det nå søkes etter flere døde og skadede. Den politiske samlingen på øya ble gjenstand for et brutalt terrorangrep fredag kveld. Foto: KYRRE LIEN / VG
SØKER: Mannskaper fraktes ut til Utøya, hvor det nå søkes etter flere døde og skadede. Den politiske samlingen på øya ble gjenstand for et brutalt terrorangrep fredag kveld. Foto: KYRRE LIEN / VG
(VG Nett) Et helikopter fra Forsvaret lander i kveld på Utøya. Politiet frykter nå at dødstallet etter terroranslagene kan stige.

Tips oss


Foreløpig kan politiet bekrefte at det er 10 personer som er drept på Utøya, men forventer at dette dødstallet vil stige ettersom finsøket på øya fortsetter.

Ifølge politiet er det foreløpig syv som er bekreftet drept i bombeeksplosjonen utenfor Regjeringskvartalet. Tre av disse skal være identifisert, men politiet ikke har identifisert de resterende fire.

Les også: Regjeringskvartalet ser ut som en krigssone etter kraftig bombeeksplosjon

Det er også funnet udetonerte eksplosiver på Utøya etter attentatet.

Overlevende samlet

De overlevende som befant seg på Utøya er nå samlet i mottakssenter på ulike steder i nærheten.

En 32 år gammel, etnisk norsk gjerningsmann sitter i avhør hos Oslo-politiet i kveld, mistenkt for å stå bak terroranslagene.

Les også: Politiet ransaker den pågrepnes leilighet

Politiet vil foreløpig ikke hva som har kommet frem i avhør, men opplyser at han er villig til å ha en dialog med politiet.

- Folk bør holde seg inne

Politiet kan ikke bekrefte hvorvidt mannen er en tidligere kjenning av politiet.

Les også: - Falsk politimann observert på begge terroråstedene

De utelukker ikke at det kan ha vært flere skyttere på Utøya, og mannen som nå er pågrepet har brukt automatvåpen.

(Saken fortsetter under bildet)

FLERE KAN VÆRE DREPT: Politiet frykter at dødsfallene fra Utøya kan stige, nå som finsøket er i gang på øya. Foto: SCANPIX
FLERE KAN VÆRE DREPT: Politiet frykter at dødsfallene fra Utøya kan stige, nå som finsøket er i gang på øya. Foto: SCANPIX

- Dette er ikke avsluttet og politiet opprettholder rådet om at folk skal holde seg inne, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim ved Oslo politidistrikt under kveldens siste pressekonferanse ved 23.20-tiden fredag kveld.

Norsk politi har fått tilbud om hjelp fra utenlandske politistyrker, men vurdere fortløpende behovet for dette. De vil ikke kommentere om angrepet kan være rettet mot Arbeiderpartiet.

Stor aktivitet på Utøya

Mannen skal foreløpig ikke ha bedt om forsvarer. Han avhøres utover natten.

- Akkurat nå lander et helikopter fra Forsvaret på øya, mens et annet sirkler over. Vi ser også at det er mange båter som beveger seg i vannet, og på to-tre forskjellige steder er det team som tar seg oppover øya med lommelykter, sier VG Netts reporter på stedet, Rune Thomas Ege.

- Den siste meldingen fra politiet er at det er gjort funn av eksplosiver på øya. Hva vet dere om det?

- Det stemmer veldig bra med det vi ser her. For ikke lenge siden kom to sivile politibiler, sannsynligvis fra bombegruppa i Oslo, forbi her. Det ser også ut som de har lett etter folk i vannet, med både SeaKing og båter, sier Ege.

Fremdeles jobber redningsmannskaper med å frakte bort ofrene fra Utøya.

- For noen få minutter siden forsvant en ambulanse herifra. Den kom fort rundt hjørnet med blålys på, sier Ege, som står og ser på øya.

Han sier det ser noe roligere ut i området nå.

- Det har vært helikoptre i luften de to siste timene, men de er nå borte. Det er fremdeles noen båter ute på vannet, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks