Hovedinnhold

Breivik planla å fjerne fluktbåtene

KOMMER INN MED BÅTER: Anders Behring Breivik reiste til Utvika i begynnelsen av juli for å sjekke hvordan han skulle gjennomføre massedrapene på Utøya. Her tar en politimann imot noen av Utøya-ofrene som kommer i båter inn til Utvika 22. juli. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
KOMMER INN MED BÅTER: Anders Behring Breivik reiste til Utvika i begynnelsen av juli for å sjekke hvordan han skulle gjennomføre massedrapene på Utøya. Her tar en politimann imot noen av Utøya-ofrene som kommer i båter inn til Utvika 22. juli. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
Anders Behring Breivik sier han brukte satellittkart for å studere Utøya, og at han vurderte å fjerne båter som ungdommene kunne flykte i.

Anders Behring Breivik har forklart politiet at han rekognoserte på Utvika Camping i begynnelsen av juli.

Tidlig en morgen stilte han opp i det han beskriver som representative klær. Han ønsket ikke at noen skulle se ham, eller tilkalle politiet. Han sier også til politiet at han vurderte å ta med seg en fiskestang.

Breivik forteller at han var der for å studere stedet og for å studere fergen Thorbjørn.

Han inspiserte overgangene til Thorbjørn, begrensninger, konstruksjon, hvor mange som var i besetningen, og sjekket alternative muligheter for å komme seg over til Utøya. Han sjekket om båten kunne rygge og hvordan den kunne manøvreres.

Breivik sjekket også veier ned til båten Thorbjørn, siden han hadde planer om å bære med seg en veldig stor kasse med ammunisjon.

LES OGSÅ: Derfor omtaler VG avhørene 

Forberedte forklaring

Breivik forklarer at han tenkte at betjeningen på servicekontoret på Utvika skulle få hjelpe ham med bæringen.

Han skulle si at han eksproprierte båten med tanke på terrorangrepet i Oslo, og at målet måtte sikres siden høyreekstremister kunne stå bak.

Han forklarer politiet at han vurderte å reservere en båt til aksjonsdatoen, men mente det kunne være for risikabelt siden Utøya-leiren var et stort politisk arrangement. Han sjekket også avstanden til land, for å vurdere hvor mange som eventuelt kunne klare å svømme over.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at Anders Behring Breivik gjennom sin planlegging har vist et ekstremt forbrytersk forsett.

- Dette må få soleklare konsekvenser for straffeutmålingen når han skal i retten, sier bistandsadvokaten.

Hun sier at hun hele tiden har vært klar på at hun ikke vil være med og bidra til å gi Breivik oppmerksomhet.

- Jeg vil heller ikke her si noe mer om hvor eventuelt mentalt skadet han er, sier Larsen.

LES OGSÅ: Disse var Breiviks hovedmål 

«Genialt mål»

Breivik sier i avhørene at det var en essensiell del av strategien at avstanden var så lang. Han forklarer også at om det var mange båter i havnen, så kunne han bruke leiebåten, kutte fortøyningene og dra de andre båtene ut på sjøen slik at det ikke ble noen evakueringsmulighet.

Breivik sier at han aldri har vært på Utøya, men at han studerte satellittkart og detaljerte bilder.

Det var viktig for ham at det ikke skulle være noen skjulesteder, for eksempel en hule på øya, som alle visste om unntatt ham. Han fryktet at de da ville kunne løpe fra ham på grunn av alt det tunge utstyret han skulle ha med seg.

LES OGSÅ: Breiviks alternative terrormål 

Leste Utøya-programmet

Breivik beskriver Utøya som et «militærteknisk genialt mål». Opptil 700 AUF-ungdommer på et begrenset område og for langt å svømme til land.Han sier en operasjon kan utføres med svært få ressurser, hvis man legger den opp strategisk riktig.

En annen sentral del av planleggingsstrategien var å hindre at politistyrken Delta (beredskapstroppen) eller andre politiagenter skulle kunne bruke båten Thorbjørn til å ta seg ut til Utøya.

Breivik mener at løsningen på dette kunne være å henrette mannskapet, men sier at han ikke følte seg komfortabel med dette.

- Det kan tenkes at de var tilknyttet Arbeiderpartiet, men at man ikke kan henrette folk ut fra en antagelse, sier Breivik til politiet.

Politiet har spurt Breivik hvilke forberedelser han har gjort i forhold til AUFs program på Utøya.

Forberedt på motstand

Breivik forklarer at han leste alt om den politiske konferansen på AUFs hjemmesider, inkludert hvem som skulle være der og når. Han sier at han regnet med at det var villedende informasjon med tanke på hvilken dag Stoltenberg og Støre kom på besøk.

Breivik har forklart politiet at han egentlig hadde trodd det skulle være mye vanskeligere å komme seg til Utøya. Han hadde forventet fire bevæpnede agenter ved bryggekanten etter angrepet i Oslo, siden Utøya var den største politiske markeringen i landet den dagen.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at hun synes det er trist at alle disse opplysningene havner i pressen.

- Dette er noe vi bistandsadvokater skulle fått tid til å overlevere først til våre klienter. Det er en påkjenning for dem å lese dette i VG, sier Larsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks