Hovedinnhold

Bombeekspert: Bombe på minst 500 kilo

BOMBEEKSPERT: Leder for mineavdeling i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, tror bomben i regjeringskvartalet kunne vært langt større, eller at ikke hele gikk av. Foto: Flickr / Norsk Folkehjelp
BOMBEEKSPERT: Leder for mineavdeling i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, tror bomben i regjeringskvartalet kunne vært langt større, eller at ikke hele gikk av. Foto: Flickr / Norsk Folkehjelp
Leder for mineavdelingen og bombeekspert i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard anslår at bomben var på rundt 500 kilo - men tror også at den kunne vært langt større.

Tips oss

Det er nå blitt kjent at selskapet Geofarm, som ble opprettet av Anders Behring Breivik (32), kjøpte seks tonn gjødsel 4. mai i år.

På bakgrunn av dette og skadeomfanget, vil bombeekspert Per Nergaard anslå at bomben veide rundt 500 kilo - om ikke mer. Han tror Breivik hadde nok materiale til en dobbelt så stor bombe - eller at ikke hele bomben gikk av som planlagt.

- Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mye sprengstoff han kan ha laget, men bomben kunne vært minst dobbelt så stor. Samtidig, hvis man er litt amatør, kan det fort skje at ikke alt sprengstoffet går av, så det er en annen mulighet, sier Nergaard til VG.

- Som fem store menn

En 500 kilos bombe vil ta cirka like stor plass som fem 100 kilo tunge mennesker - altså tror Nergaard at bomben er fraktet i en varebil.

LES OGSÅ: Tidligere kollegaer: - Vi er svært, svært sjokkerte

Han sammenligner bomben med den som gikk av i Nairobi i 1998, og anslår Oslo-bomben til å være cirka en kvart av Nairobi-bomben.

Hun understreker også et det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye sprengstoff Breivik kan ha laget, før man vet noe mer om blandingsforholdet.

- Det vanlige er å frakte en slik bombe i gamle varmtvannstanker eller diesel-tønner som rommer 200 kilo hver, sier han til VG.

- Realtivt lett å lage

Nergaard er avdelingsleder på mineavdelingen i Norsk Folkehjelp, og forteller at det ikke er vanskelig å lage en bombe av den typen som gikk av i regjeringskvartalet i går.

BILDESPESIAL: Kraftig eksplosjon i Oslo sentrum

- En klassisk kunstgjødselbombe er dessverre veldig lett å lage. Det ligger en rekke «oppskrifter» ute på nettet, og det eneste man trenger er et sted å blande ingrediensene, og kunnskap om hvordan blandingsforholdet skal være, sier han og fortsetter:

- Alt du trenger kan du lett få kjøpt på en kunstgjødselbutikk. Det kan kjøpes over disk, uten at noen stiller noen spørsmål ved det.

Anders Behring Breivik kjøpte sine seks tonn kunstgjødsel hos Felleskjøpet på Rena, som kontaktet politiet da de oppdaget at Breivik hadde handlet hos dem.

Bomben tror bombeekspert Nergaard at Breivik kan ha laget hjemme i garasjen.

- Jeg tror han har blandet ingrediensene i garasjen sin, og at han har fått tak i dynamitt, på for eksempel en anleggsplass. Dette kan han så ha koblet til et batteri eller en tidsbryter, for eksempel en vekkerklokke. Så enkelt er det, sier Nergaard til VG.

VGTV: Stoltenberg lørdag morgen: - En nasjonal tragedie 

Ved å blande kunstgjødsel med diesel får man et høyeksplosivt sprengstoff. Dette er en såkalt ANFO-bombe.

Disse bombene bli ofte omtalt som kunstgjødselbomber siden ammoniumnitrat er mye brukt som kunstgjødsel på grunn av høyt nitrogeninnholdet.

Nergaard mener den lette tilgangen på kunstgjødsel gjør det til den vanligste typen terrorbomber - selv om stoffet TNT er mye kraftigere.

- Hadde det vært snakk om TNT kunne man fraktet det i en koffert, men ikke en kunstgjødselbombe, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks