Hovedinnhold

Tidligere kollegaer: - Vi er svært, svært sjokkerte

MISTENKT: Anders Behring Breivik ble fredag pågrepet på Utøya hvor 84 personer ble drept. Foto: PRIVAT
MISTENKT: Anders Behring Breivik ble fredag pågrepet på Utøya hvor 84 personer ble drept. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Personer som tidligere har hatt kontakt med massedrapsmistenkte Anders Behring Breivik (32) beskriver ham som høflig og pliktoppfyllende.

Tips oss

De reagerer derfor med sjokk etter beskjeden om at 32-åringen er siktet for bomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya som så langt har tatt 91 liv.

Les også: Politiet bekrefter: 91 personer drept

I perioden 1999-2003 arbeidet Behring Breivik som kommunikatør for Telia i et callingsenter i Oslo. Han var da i tidlig 20-årene.

VG Nett har snakket med to tidligere kollegaer som arbeidet med ham i den tiden.

- Han var en serviceinnstilt person som aldri ga uttrykk for noen vonde tanker om noen av de som jobbet der. Derfor ble jeg ekstra sjokket da jeg så hva han er mistenkt for og hva han har skrevet, sier en kollega, som ønsker å være anonym.

VG Nett har tidligere skrevet at den mistenkte 32-åringen har vært aktiv på nettdebatter, og på dokument.no har han lagt inn cirka 75 innlegg.

Flere av innleggene har rasistisk, høyreekstrem og antimuslimsk karakter. Dette gjelder også et innlegg der han omtaler Gro Harlem Brundtland som «landsmorderen».

Les også: Pågrepet 32-åring kalte seg selv nasjonalistisk

- Pliktoppfyllende

En kvinne, som hadde en ledende stilling i selskapet han jobbet for, sier at hun ikke kjente ham spesielt godt, men at hun kjenner fjeset.

- Han har ikke forandret seg på ti år, sier hun til VG Nett om bildene som nå vises i diverse medier.

Hun beskriver ham som veldig stille, rolig, sjenert og høflig.

- De han rapporterte til uttaler at han var veldig pliktoppfyllende i forhold til de oppgavene han ble bedt om å gjøre. Ble han satt til et arbeid, så ble det gjort. Dette er sterkt, sterkt sjokkerende, sier hun.

Hun forteller at flere i firmaet har tatt kontakt med hverandre for å snakke om det som har skjedd.

- Det er som tatt ut av virkeligheten, jeg har ikke ord for dette. Selv om dette var for ti år siden, så er det grusomt sjokkerende. Det å ha gått i samme lokalene som ham er en utenkelig tanke.

Ifølge en kollega fremsto Behring Breivik som en som var økonomisk velstående. Han sluttet i jobben som kommunikatør i 2003 og startet eget firma. I 2005 ble E-commerce Group AS opprettet, hvor 32-åringen står oppført som styreleder. Firmaet drev med databehandling, datalagring og tilknyttede tjenester før det ble tvangsoppløst i 2008.

I 2009 la han tilsynelatende data-karrieren på hyllen og startet Breivik Geofarm i Rena, som driver med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster.

FrP-medlem

Lørdag bekreftet Frp-leder Siv Jensen at Behring Breivik var tidligere Fpu- og FrP-medlem. Også de opplevde 32-åringen som stille og rolig.

- Han bare var der en liten periode, han var en beskjeden fyr. Han har aldri vært på arrangementer bortsett fra kanskje årsmøte i Oslo vest Fpu, sier Jøran Kallmyr til VG.

- Jeg registrerte jo at han ikke var enig med meg i innvandringspolitikken, men det var ikke ekstremt, sier Kallmyr, som er kjent for å være liberal i innvandringsspørsmål.

Vet du om angrepene eller Breivik?Kontakt VGs journalister her.

UNDERSØKER LEILIGHETEN: Politi utenfor leiligheten massemordmistenkte Anders Behring Breivik bodde i da han var i Oslo. Foto: Janne Grytemark
UNDERSØKER LEILIGHETEN: Politi utenfor leiligheten massemordmistenkte Anders Behring Breivik bodde i da han var i Oslo. Foto: Janne Grytemark

Kom sjeldent ut

VG Nett har også snakket med flere beboere i samme oppgang som leiligheten Behring Breivik delte sammen med sin mor da han var i Oslo.

Alle beskriver Breivik som en mann som holdt seg mye for seg selv. Det var sjelden å møte på ham i trappeoppgangen, og han ble bare observert røykende et par ganger på verandaen fra leiligheten i 2. etasje som er vendt ut mot veien.

Øyenvitne til VG: - Det første han gjorde var å skyte den søteste jenta han så

Hemen Noaman (27) bor i bygget. Han kjente moren til Breivik svært godt, og beskriver henne som en veldig hyggelig dame.

- Jeg har bare sett Breivik et par ganger. Han bodde hos moren, men var sjelden der. Vi har aldri hilst. Jeg vet ikke om moren visste noe om hva sønnen planla. Nå har hun ikke vært her på en god stund, sier han.

- Skaper mye frykt

Bernt Albert Stensrud (68) har bodd inngangen ved siden av i 25 år. I alle år har det vært et stille og rolig nabolag. I natt ble alt snudd på hodet. Horder av politi, journalister og fotografer samlet seg utenfor blokken hvor han bor. Blitzregnet haglet som lynnedslag.

68-åringen kjenner ikke igjen Breivik når VG Nett viser ham et bilde, men forteller at han synes det er svært ekkelt å bo så nært gjerningsmannen.

- Jeg blir grøssen når jeg tenker på at han nærmest bodde i naboleiligheten. Det er som folk sier, det er helt utrolig at han har bodd i vårt nabolag. Det er nifst å høre, og jeg kjenner jeg føler en indre uro. Det er helt grusomt det som har skjedd, ikke bare det at han har bodd her, men hele handlingen. Det skaper mye frykt, sier han.

Mens VG Nett er utenfor blokken kommer flere bort til politibilen som står foran inngangen for å spørre hva som skjer. Ingen visste at Breivik bodde der, eller har lagt merke til noe mistenkelig.

NABO: Bernt Albert Stensrud bor i samme blokk, men i en annen oppgang, enn Anders Behring Breivik. Foto: Janne Grytemark
NABO: Bernt Albert Stensrud bor i samme blokk, men i en annen oppgang, enn Anders Behring Breivik. Foto: Janne Grytemark

- Må leve som vanlig

Linn Cecilie Roodla (21) både bor og jobber i området. Hun jobber i ferskvaredisken på Coop Mega på Møllhaven Torg som ligger rett ovenfor leiligheten til Breivik. Hun mener å ha sett Breivik i butikken.

- Jeg mener å huske at han har vært her, men jeg vet ikke om det er fordi jeg har sett bildene, sier hun og forteller at det hele er uvirkelig.

I butikken er det en merkelig stemning og unormalt stille.

Protokoll:Utrykk din kondolanse og sorg

- Det er ekkelt at han har bodd i naboområdet. Du begynner jo å tenke på at det finnes syke mennesker rundt oss. Jeg tenker jo at alle kundene mine er hyggelige personer, men du vet aldri, sier hun.

Hun påpeker at hun ikke føler seg noe mindre trygg i området.

- Vi må leve som vanlig, og kan ikke bli paranoid å tenke at alle som bor her er farlige.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks