Hovedinnhold

Tempelridderne fortviler: - Breivik er ikke en av oss!

KONDOLERER: Storkommandør Robert C. G. Disney i Den internasjonale tempelridderordenen tar sterk avstand fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Ole N. Olsen/osmth.org
KONDOLERER: Storkommandør Robert C. G. Disney i Den internasjonale tempelridderordenen tar sterk avstand fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Ole N. Olsen/osmth.org
(VG Nett) Terrorsiktede Anders Behring Breivik anser seg selv som en helt spesiell type ridder; en tempelridder. - Han forstår ikke hva det innebærer, mener ordenens storkommandør.

I Breiviks mye omtalte manifest viser 32-åringen gjennom ord og symbolbruk åpenbar fascinasjon for korsfarere.

Han skriver at han i 2002 deltok på et møte i London, der en ny tempelridderorganisasjon ble stiftet:

«Tiden for dialog er over. Vi ga freden en sjanse. Tiden for væpnet motstand er inne. Knights Templar vil på vegne av Europas frie folk erklære krig mot det marxistiske og mulitikulturelle regimene av det vestlige europa».

Navnet Breivik og hans angivelige ordensfeller valgte, Knights Templar International, var imidlertid en eksisterende organisasjon. Også de bruker et rødt kors som symbol. Men der slutter likhetene.

- Breivik er ikke og har aldri vært medlem av tempelridderne. Hadde han visst hva vi sto for - humanitær hjelp og brobygging på tvers av rase, hudfarge, trosbekjennelse og politisk syn - kunne han aldri ha blitt medlem. Fordi det vi står for, er det stikk motsatte av det han står for, sier storkommandør Robert C. G. Disney til VG Nett.

Han leder Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH) - Den internasjonale tempelridderorganisasjonen. OSMTH er en FN-ratifisert, ikke-statlig paraplyorganisasjon registrert i den sveitsiske byen Geneve.

Tempelriddernavnet er imidlertid ikke en beskyttet tittel. Dette får storkommandøren til å fortvile.

- Gruppen Breivik skal ha tilhørt har ingenting med oss å gjøre, sier Disney.

Han beskriver massakren som forferdelig og meningsløs.

- På vegne av våre over 6000 medlemmer overrekker jeg vår dypeste sympati og kondolanser i forbindelse med de tragiske dødsfallene uskyldige ble rammet av under den grusomme massakren i Norge. Våre tanker og bønner går til de pårørende, sier Disney.

Driver humanitært arbeid

Den opprinnelige tempelridderordenen ble dannet i begynnelsen av det 12. århundre. Deres primærfunksjon var å beskytte pilegrimene i «Det hellige land». De utgjorde en vesentlig maktfaktor i dagens Midtøsten under korstogstiden, men ble hardt rammet etter en konflikt med den franske kongen et drøyt århundre etter at muslimene gjenerobret Jerusalem i år 1190. Ordenen ble da offisielt oppløst.

Tempelridderbevegelsen ble reorganisert i nettopp Frankrike på begynnelsen av 1800-tallet. I dag er organisasjonens primære virksomhet humanitært arbeid og filantropi.

- Jeg er ikke i tvil om at Breivik ikke forstår hva det vil si å være en tempelridder, mener storkommandør Disney.

Han hevder Knights Templar International blant annet har vært en aktiv kapasitet under krisearbeid i blant annet Haiti og Belize, og etter tsunamien i sørøst-Asia.

- Var ikke medlem

NEKTER FOR BREIVIK-MØTE: Britiske Paul Ray sympatiserer med deler av Anders Behring Breiviks tankegods, men fordømmer terroren. Foto: AP Photo/ VBS.TV
NEKTER FOR BREIVIK-MØTE: Britiske Paul Ray sympatiserer med deler av Anders Behring Breiviks tankegods, men fordømmer terroren. Foto: AP Photo/ VBS.TV

Organisasjonen Breivik mener at han var med å stifte i London i 2002, Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici (PCCTS), skal først og fremst være inspirert av middelalderversjonen av tempelridderne. Ifølge nyhetsbyrået AP bekrefter den britiske høyreekstremisten Paul Ray at gruppen eksisterer. Men han avviser at Breivik var medlem.

English Defence League:  «Denne mannen var et monster. Et dyr»

Breivik hevder at PCCTS, en latinsk forkortelse for Tempelridderne, har flere celler i de vestlige landene og ytterligere to i Norge. I manifestet skriver han at han er ansvarlig for å sette selskapets agenda:

«Vi har rett og plikt til midlertidig å beslaglegge all politisk og militær kontroll i landet vårt frem til alle forræderne er jaktet ned og henrettet, og alle muslimene er deporter.»

Les også:  - Breivik møtte britiske høyreekstremister

Breivik beskriver organisasjonen som en kristen militær orden som kjemper for å befri Vesten fra islamsk undertrykkelse.

«Tiden for dialog er over. Vi ga freden en sjanse. Tiden for væpnet motstand er inne. Knights Templer vil på vegne av Europas frie folk erklære krig mot det marxistiske og mulitikulturelle regimene av det vestlige europa».

Les også:  Sikkerhetseksperter tror Breivik bløffer

I manifestet oppgir han at ordenen har anslagsvis 15 til 80 ordinerte riddere og et ukjent antall sivile medlemmer.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks