Hovedinnhold

Sikkerhetseksperter tror Breivik bløffer

TROR IKKE PÅ BREIVIK: Anders Behring Breivik hevder i sitt manifest at han var med på å stifte PCCTS - de nye Tempelridderne. Foto: Scanpix
TROR IKKE PÅ BREIVIK: Anders Behring Breivik hevder i sitt manifest at han var med på å stifte PCCTS - de nye Tempelridderne. Foto: Scanpix
I sin terror-håndbok hevder Anders Behring Breivik at han tilhører et internasjonalt nettverk av nye tempelriddere. Norske sikkerhetstjenester tror han bløffer.

Fakta om Anders Behring Breivik

  • Født 13. februar 1979 i Oslo, hvor han vokste opp på vestkanten
  • Aktiv i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) som tenåring og tidlig i 20-årene. Hadde verv i lokallaget Oslo Vest fra 2002 til 2004.
  • Har jobbet med aksjehandel og vært sjef for et selskap som solgte programvare, ifølge manifestet som Breivik innrømmer å ha lagt ut på internett.
  • Skal ha tatt universitetsfag og lest statsvitenskap, økonomi og ledelse på egen hånd.
  • Har vært medlem av frimurerlosjen St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler. Ekskludert etter terrorangrepene 22. juli.
  • Har gitt uttrykk for nasjonalistiske og antiislamske holdninger på ulike debattsider på internett.
  • Påstår at han er medlem av en hemmelig, europeisk, antiislamsk væpnet organisasjon.
  • Siktet for terrorangrepene i Oslo og på Utøya i Tyrifjorden 22. juli 2011. Har erkjent de faktiske forholdene, ifølge sin advokat.
  • Kilder: Wikipedia, NTB, VG Nett, manifestet «2083 – A European Declaration of Independence»

Den terrorsiktede 32-åringen hevder i sitt 1500 sider lange manifest at han var med og stiftet organisasjonen PCCTS - de nye Tempelridderne - i London i april 2002.

- Han er åpenbart inspirert av den norske Frimurerlogen, sier Roger Karsten Aase, som ga ut boken «Frimurernes hemmeligheter. Fortalt fra innsiden» i 2009.

Samleside: Les alt om terroraksjonene 

«Vårt primære mål er å utvikle PCCTS, Tempelridderne, til den fremste konservative og revolusjonære bevegelse i Vest-Europa gjennom de neste tiårene», heter det i Breiviks manifest.

Oppspinn

Breivik hevder at han er ett av to medlemmer i organisasjonen som ble bedt om å lage en manual for nettverket.

Men Politiets Sikkerhetstjeneste tror at Anders Behring Breiviks internasjonale nettverk er oppspinn.

VGTV: Blomsterhav i Oslo: - Dette viser at vi står sammen 

VG er kjent med at sentrale politikere er informert om at PST ikke fester lit til at det finnes noe slikt nettverk, og at organisasjonen ifølge PST er en bløff laget for å skaffe anerkjennelse og oppmerksomhet.

Nettverk

Likevel ble PSTs samarbeidspartnere i hele Europa alarmert om dokumentets innhold og det påståtte nettverket, da det ble kjent for politiet etter terrorangrepene.

Les også: Breivik var ukjent for PST 

Tilbakemeldingene inntil i går kveld skal imidlertid ikke ha sannsynliggjort at organisasjonen eksisterer, får VG opplyst.

I manifestet hevder Andreas Behring Breivik at han var en av ni europeere som stiftet nettverket Tempelridderne i 2002.

De øvrige skal ha kommet fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Holland, Hellas, Russland og Serbia.

Breivik beskriver seg selv som kommandør av celle nummer åtte, Knights Templar Norway.

Ifølge Wikipedia var Tempelridderne opprinnelig en kristen munkeorden med militære funksjoner, dannet i 1119. Gjennom de neste 200 år vokste de seg til et mektig nettverk som blant annet drev med pengeutlån og pengetransporter, og ble intenst forfulgt i Frankrike.

Andreas Behring Breivik skriver at Tempelridderne kjemper for å befri Europas urbefolkning fra det marxistiske og multikulturelle tyranni.

Les også: Kronprinsessens stebror drept på Utøya 

Han beskriver et eget system av ordener som Tempelridderne vil få tildelt ut fra hvilke operasjoner de utfører.

Ifølge Breivik er alle europeiske forrædere allerede funnet skyldig i forbrytelser mot europeerne. Et annet sted oppgir han at det finnes 4848 forrædere bare i Norge.

«Alle kategori A og B-forrædere er dømt til døden. Straffen skal effektueres av rettferdighetsriddere», skriver han i manifestet.

- Tempelridderne er en integrert del av Frimurerordenen. Allerede fra 8.grad benevnes de som tempelriddere, sier Roger Karsten Aase til VG.

Må granske

Frimurerordenen bekrefter nå at Breivik var frimurer av tredje grad før han ble ekskludert og kastet ut av organisasjonen lørdag ettermiddag.

- Frimureriet er en diktatorisk organisasjon hvor Stormesteren har all makt og myndighet. Jeg kjenner igjen systemet med at samme person kan dømme og straffe, sier Aase.

Les også: Viktig inspirator kaller Breivik «voldelig psykopat» 

Han mener at Frimurerordenen må granske hvordan Breivik kunne bli tatt opp i organisasjonen, og hvordan to medlemmer kan ha anbefalt ham, slik ordenen krever.

Frimurerordenens pressetalsmann Helge Quigstad vil ikke kommentere Aases kritikk eller påstanden om at Andreas Behring Breivik kan ha blitt inspirert av frimureriet.

- Frimurerordenen er en åpen organisasjon. Det eneste som er hemmelig, er gradssystemet, sier Quigstad til VG.

- Kjenner du til at Tempelordenen skal ha blitt reetablert i London i 2002, slik Breivik hevder?

- Nei, det kjenner jeg ikke til, sier han.

Av Sindre Øgar, Gunn kari Hegvik, Erlend Ofte Arntsen, Per Asle Rustad, Line Midtsjø, Morten Hopperstad, Karoline Flåm, Synnøve Åsebø, Tor-Erling Thømt-Ruud, Ingunn Viken, Rune Thomas Ege, Eric Utheim, Gordon Andersen, Lars M. Glomnes, Alf Bjarne Johnsen, Fredrik Loennechen, Ingrid Hvidtsten, Maria Lekve, Rolf J. Widerøe, Jarle Brenna, Håvard Kristoffersen, Hans Henrik Torgersen, Henrik Ihme, Mona Langset, Børrea Schau-Larse, Mattis Sandblad (foto), Krister Sørbø (foto), Jørgen Braastad (foto), Marte Vike Arnesen (foto), Helge Mikalsen (foto), Frode Hansen (foto) og Espen Braata (foto).

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks