Hovedinnhold

Shabana Rehman om Fjordman-pengestøtten: - Kan være et klokt valg

** Fjordman: Reaksjonene er til dels absurde
** Per Fugelli: Jeg fikk en liten hjernerystelse

DEBATT: Shabana Rehman stiller seg bak Fritt Ords avgjørelse om å støtte boken til Peder Are Nøstvold Jensen, også kjent som bloggeren Fjordman. FOTO: Michael Holtermann/MAGNAR KIRKNES/VG
DEBATT: Shabana Rehman stiller seg bak Fritt Ords avgjørelse om å støtte boken til Peder Are Nøstvold Jensen, også kjent som bloggeren Fjordman. FOTO: Michael Holtermann/MAGNAR KIRKNES/VG
(VG Nett) Tidligere Fritt Ord-prisvinner Shabana Rehman tror det kan være lurt å gi de høyreekstreme en plass i den offentlige debatten.

- Jeg synes det er en kjempedristig avgjørelse av Fritt Ord. Det kan ikke ha vært lett for dem, skriver spaltist og komiker Shabana Rehman Gaarder i en sms til VG.

Fredag ble det kjent at Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, får 75.000 kroner i støtte fra stiftelsen Fritt Ord til å skrive en bok om 22. juli kalt «Witness to Madness».

Analyse av manifestet

Jensen ble kjent da Anders Behring Breivik refererte til ham som en viktig inspirasjonskilde. Bloggeren skriver i en e-post at Fritt Ord har lest deler av boken.

- Det de har lest gjelder blant annet min analyse av Breiviks såkalte manifest, samt en del beskrivelser av hvordan ukene etter terrorangrepene fortonet seg for meg personlig.

Videre skriver han at han lenge var usikker på om han skulle ta i mot pengene, siden stiftelsen også tildelte midler til Øyvind Strømmen og Kjetil Stormarks nettverk mot hatefulle ytringer.

- Reaksjonene er til dels absurde. Å tildele midler til meg for utgivelse av bok er fullt innenfor Fritt Ords eget mandat, ikke minst siden de allerede har gitt støtte til flere bøker skrevet av andre som omhandler meg. Det er snakk om balanse, skriver han.

Vil åpne for ekstreme stemmer

Rehman fikk i 2002 Fritt Ords Pris for sin uredde bruk av det frie ord i offentligheten. Hun tror det kan være sunt å åpne mer for slike ytringer, slik at høyreekstreme ikke lenger kan hevde at de blir kneblet.

- Derfor kan dette vise seg å være et klokt valg. Resten av nasjonen har også et fritt valg. For meg er det å støtte det pluralistiske samfunnet vi i stadig større grad kommer til å bli, skriver spaltisen og komikeren.

Fjorårets vinner av Fritt Ords Pris, Sara Azmeh Rasmussen, ser heller ingen grunn til å kritisere stiftelsens bevilgning til Fjordman.

PRISVINNER: Forfatter og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen fikk Fritt Ords Pris i 2009. Hun synes ikke stiftelsens pengestøtte til Fjordman er betenkelig. Foto: MOA KARLBERG/VG
PRISVINNER: Forfatter og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen fikk Fritt Ords Pris i 2009. Hun synes ikke stiftelsens pengestøtte til Fjordman er betenkelig. Foto: MOA KARLBERG/VG


Hun ble hedret for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk.

- Jeg finner ikke noe betenkelig ved tildelingen av prosjektstøtte til Fjordman, eller Peder Jensen Nøstvold. Jeg forstår det slik at Fritt Ord alltid har lagt til rette for at avvikende synspunkter skal kunne komme frem og behandles åpent i offentligheten, sier forfatteren og samfunnsdebattanten til VG.

Styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, uttalte til VG fredag at han ønsker debatt om meningene som Fjordman forfekter, men at han betegner hans meninger som «forkastelige».

- Denne avgjørelsen har vært veldig vanskelig, nettopp fordi denne boken vil kunne identifisere Fritt ord ved disse meningene. Boken handler om hans forhold til Breivik-saken og hans synspunkter. De har han et legitimt behov for å uttrykke og det må han få lov til å gjøre, sier han.

- Må vite mer

Rasmussen var blant kritikerne da Nina Karin Monsen fikk prisen i 2009, men sier nå at hun er usikker på om hun hadde rett i sin kritikk. Rasmussen understreker at hun ikke støtter Nøstvolds ytringer, men at hun tror samfunnet vil vinne på at også hans meninger belyses.

- Vi trenger å vite mer om høyreekstremisten som ideologi og om hvordan kontrajihadister tenker og resonnerer, slik at vi kan møte utfordringen på best mulig måte, sier hun.

- Fikk hjernerystelse

AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som har reagert kraftig på støtten. Torsdag anklaget han Fritt Ord for å gi et mikrofonstativ til homsehatere og rasister.

KRITISK: Sosialmedisiner og samfunnsdebattant Per Fugelli synes ikke Fritt Ord burde gitt økonomisk støtte til Fjordman. Foto: TROND SOLBERG
KRITISK: Sosialmedisiner og samfunnsdebattant Per Fugelli synes ikke Fritt Ord burde gitt økonomisk støtte til Fjordman. Foto: TROND SOLBERG

Også Per Fugelli, som i år fikk Fritt Ords Pris for sin åpenhet rundt kreftsykdommen, mener avgjørelsen er feil.

- Jeg fikk en liten hjernerystelse da jeg hørte det. Jeg synes det var veldig overraskende, sier sosialmedisineren og samfunnsdebattanten til VG.

- Jeg synes det er en misforstått overdose frihet. Fjordman skal få skrive sin bok, og han skal få si hva han vil så lenge det ikke bryter med norsk lov - både på nett, papir og med munnen sin. Men jeg synes ikke det er nødvendig for en organisasjon med en prestisje som Fritt Ord å gi ham støtte. Jeg er redd for at det blir mistolket som en slags legitimering. Det er så mye farlig gift der ute i folkesjelen, at det ikke er nødvendig å gi økonomisk støtte til den typen hatmeldinger.

- Må trekke en grense

MOTTOK STØTTE: Rune Berglund Steen og Antirasistisk Senter har også mottatt penger fra Fritt Ord denne våren. Foto: Antirasistisk Senter
MOTTOK STØTTE: Rune Berglund Steen og Antirasistisk Senter har også mottatt penger fra Fritt Ord denne våren. Foto: Antirasistisk Senter

Fritt Ord er mest kjent for den årlige utdelingen av Fritt Ords Pris, men bevilger også månedlig penger til ulike prosjekter de ønsker å støtte. Antirasistisk Senter ble i mai tildelt til sammen 75.000 kroner for tre prosjekter.

- Fritt Ord står fritt til å gi ham et stipend, men de står også fritt til å trekke en grense for hvilke ytringer man vil hjelpe frem, sier en kritisk direktør Rune Berglund Steen.

- Hva skiller Fjordman fra andre som får støtte?

- Det er flere ting, blant annet at han har et rasistisk menneskesyn. Han har ikke bare et hat mot muslimer, han deler også mennesker i kategorien hvit og svart. Han ønsker også å se alle vestlige lands regjeringer veltet - det blir ikke mye mer ekstremt enn dette.

PS! Sara Azmeh Rasmussen har også fått økonomisk støtte fra Fritt Ord denne våren. Hun skal skrive en bok om syriske flyktninger og borgerkrigen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks