Hovedinnhold

Rettspsykiaterne havnet på Breiviks dødsliste

36 TIMER MED BREIVIK: De rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim endte selv opp på massemorderens liste over mulige mål etter å ha møtt ham. Foto: AFP
36 TIMER MED BREIVIK: De rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim endte selv opp på massemorderens liste over mulige mål etter å ha møtt ham. Foto: AFP
(VG Nett) Ila fengsel fryktet at Anders Behring Breivik (32) skulle ta de rettsoppnevnte sakkyndige som gisler. I løpet av samtalene ble de inkludert på massemorderens drapsliste, får VG opplyst.

Tidligere i dag ble Breivik erklært utilregnelig av de samme rettspsykiaterne.

Etter det VG får opplyst har Breivik i samtaler med Torgeir Husby og Synne Sørheim fastholdt at en rekke personer skal drepes i fremtiden. Antallet skal ha variert fra et par tusen til flere hundre tusen gjennom de 36 timene de snakket sammen totalt.

Blant Breiviks mål er både statsminister Jens Stoltenberg og kongefamilien, men også personer uten offisiell status som journalister, universitetsansatte og demonstranter.

Drapstanker

Etter at Husby og Sørheim hadde gjennomført en rekke samtaler med Breivik dukket også de to sakkyndige opp på listen over folk Breivik ville ta livet av, får VG opplyst. Til tross for at de ble inkludert i hans drapstanker, likte terroristen å snakke med dem.

PSYKOTISK: Anders Behring Breivik (32). Foto: Politiet
PSYKOTISK: Anders Behring Breivik (32). Foto: Politiet

- Dere er interessante, intelligente og utfordrende samtalepartnere, skal han ha sagt.

Han møtte også de to med et smil, også ved den siste samtalen som ble gjennomført så sent som mandag i forrige uke.

Ifølge VGs opplysninger er dette tatt frem som et moment i rapporten fra de sakkyndige, fordi det viser at Breiviks drapstanker er dynamiske.

Alle som befinner seg i nærheten av ham står i fare for å bli en del av hans paranoide vrangforestillingsverden og inkluderes i hans drapstanker, ifølge rettspsykiaterne.

Det gjelder også fengselsbetjentene på Ila fengsel.

- Vi har tatt de forholdsregler som må tas for å hindre at noen av våre ansatte blir skadet. Vi har satt i verk flere tiltak som kan hindre angrep, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Han understreker at ingen ansatte er blitt truet av Breivik.

Glassvegg

Torgeir Husby hadde ikke anledning til å svare på spørsmål da VG kontaktet ham tirsdag kveld. Sørheim har vært utilgjengelig.

Det første møtet mellom de sakkyndige og Breivik skjedde på Ila fengsel 10. august i år. Fengselsledelsen insisterte da på at samtalen med den terrortiltalte 32-åringen skulle foregå gjennom en glassvegg. Det er tidligere kjent at de sakkyndige nektet å godta en slik ordning.

Samtalene ble senere gjennomført ved at alle satt sammen i et stort konferanserom, men det ble plassert tre bord som fysiske hindre mellom Breivik og de sakkyndige. Det var også vakter til stede. Etter det VG får opplyst skal fengselet ha fryktet en gisselsituasjon.

Da Torgeir Husby skulle møte Breivik alene for å stille noen oppfølgingsspørsmål i forrige uke insisterte fengselsledelsen igjen på at samtalen ble ført gjennom glassvegg.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks