Hovedinnhold

Mange vil spille sjakk med Breivik

FÅR MANGE HENVENDELSER: Terrordømte Anders Behring Breivik vil sitte i isolasjon i lang tid fremover, men Ila fengsel- og forvaringsanstalt vil utarbeide et sosialt opplegg for ham. Flere har allerede meldt seg. FOTO: HELGE MIKALSEN
FÅR MANGE HENVENDELSER: Terrordømte Anders Behring Breivik vil sitte i isolasjon i lang tid fremover, men Ila fengsel- og forvaringsanstalt vil utarbeide et sosialt opplegg for ham. Flere har allerede meldt seg. FOTO: HELGE MIKALSEN
(VG Nett) En dag skal Anders Behring Breivik (33) få tilbud om sosial omgang med personer som fengselet leier inn. Et 30-talls personer har allerede meldt seg.

Ila fengsel- og forvaringsanstalt jobber nå med å utarbeide et opplegg for Breivik, som blant annet innebærer et fellesskap rundt ham i tiden som kommer.

Etter at VG i slutten av mai i år omtalte at fengselet vil leie inn folk til sosial omgang med terroristen, har et 30-talls personer henvendt seg til Ila og tilbudt seg å møte Breivik i fengselet.

«Forkvaklede»

- Det er mye rart og noe seriøst, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til VG, og utdyper:

- De som har tatt kontakt med oss, er en blanding av seriøse mennesker til forkvaklede personer og en del andre rariteter. Men vi tar ikke hensyn til disse henvendelsene, og planlegger dette slik vi selv finner det formålstjenlig.

Så lenge Breivik skal sone på særlig høy sikkerhet, vil han ikke kunne plasseres i fellesskap med andre innsatte.

Bjarkeid har tidligere sagt at det profesjonelle fellesskapet for eksempel vil være å delta på de ansattes innebandylag, eller å leie inn folk som kan spille sjakk med den terrordømte. Han har også uttalt at det kan bli aktuelt med besøk til Breivik fra besøkstjenesten til Røde Kors, som regelmessig besøker et 30-talls innsatte.

- Dette tar vi tak i når det blir aktuelt, sier Bjarkeid.

- Det er vel ikke hvem som helst som får komme inn til Breivik?

- Det er korrekt. De må gjennom nitide kontroller, svarer fengselsdirektøren.

Forblir anonyme

Han sier at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere på dette tidspunktet fordi dette er noe som ligger frem i tid og fordi forutsetninger kan endre seg.

- Av sikkerhetsmessige grunner kommer vi aldri til å opplyse hvilke personer som har denne profesjonelle kontakten, da foruten helsepersonell og prest. Av den grunn vil vi også være forsiktige med å si noe særlig om aktivitetene, sier han.

Breiviks forsvarer Tord Jordet sier at hverken han eller hans klient ønsker å kommentere hvorvidt Breivik har tatt stilling til om han ønske å ta imot en slik tjeneste.

Det er ventet at terroristen vil bli totalisolert fra andre innsatte i lang tid, kanskje flere år. Når det en dag blir aktuelt med fellesskap, vil dette skje under streng kontroll og i nærvær av ansatte i fengselet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks