Hovedinnhold

Lippestad råder Breivik til å ikke snakke med nye sakkyndige

Frykter medielekkasjer

ILA FENGSEL (VG Nett) Advokat Geir Lippestad har rådet terrorsiktede Anders Behring Breivik til å forklare seg i retten, ikke for de nye sakkyndige.

- Vi har kommet til at han ikke vil snakke med nye sakkyndige. Han opplever den eksisterende erklæringen som at 80 prosent av innholdet ikke var slik som det ble referert. Han har ikke tillit til at de nye sakkyndige har kunnskapen som trengs for å forstå ham. Det er hans side av saken, fortalte advokat Geir Lippestad til pressen etter å ha besøkt Breivik i fengselet fredag ettermiddag.

VGTV PÅ ILA: Se intervju med forsvareren her 

De to nye sakkyndige som ble oppnevnt av tingretten fredag får dermed ikke anledning til å snakke med den terrorsiktede 32-åringen.

VGTV: Se video fra oppnevningen av nye sakkyndige

Fraråder samarbeid

- Vi har rådet ham til å ikke forklare seg en gang til eller samarbeide med de nye sakkyndige. Grunnen til det er at vi ønsker at bevisføringen i denne saken skal foregå i retten. Vitneavhør, erklæringer og medisinske uttalelser kommer i pressen, og det er veldig uheldig. Vi vet at det på en eller annen måte ville kommet ut og ødelegge rettsprosessen, sa Lippestad.

Breivik varslet allerede før jul at han ikke ville samarbeide med psykiatere ved en eventuell ny rettspsykiatrisk vurdering, og holder altså fast ved dette.

- Hvilke ord har han brukt når han har snakket om dette?

- Han har ikke tillit til at de forstår hans måte å snakke på og uttrykke seg på, sier Lippestad

Lippestad avviste at Breivik var skuffet over at han skal vurderes på nytt. Forsvarsadvokaten gjentok også Breiviks ønske om å få snakke med eksperter på politisk terror fremfor psykiatere.

Kan tvangsinnlegges

Alternativet til samtaler med Breivik er at retten lar Breivik bli tvangsinnlagt til observasjon etter straffeprosesslovens § 167.

Dette har sakkyndig Agnar Aspaas åpnet for.

Lippestad peker på at det er strenge vilkår i loven for å gjennomføre en slik observasjon.

- Har han sagt noe om hvordan han eventuelt vil motsette seg en tvangsinnleggelse?

- Nei, det har han ikke og jeg tror ikke han kommer til å motsette seg det, sier han.

Han kan foreløpig ikke svare på om forsvaret vil anke avgjørelsen om å oppnevne nye rettssakkyndige.

- Nå må vi bruke ankefristen og vurdere om det eventuelt er noe vi skal se på med habiliteten til de som er oppnevnt, sier han.

- Retten sier at de ønsker en bedre belysning av saken og at det er derfor de ønsker en ny rapport. Er du enig i at en ny rapport kan før til det?

- Ja, vi får to nye sakkyndige som gjør sine vurderinger. Det er klart at det vil føre til flere opplysinger i saken. Det er helt åpenbart.

- Det ville kanskje en tredje rapport også gjort?

- Ja, det er jo et spørsmål. Men retten har en selvstendig plikt til å vurdere hvilke opplysninger de trenger for å slutte riktige beslutninger, sier Lippestad.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks