Hovedinnhold

Lippestad fryktet Breivik skulle snakke seg til utilregnelighet

Anders Behring Breivik i samtale med forsvarsadvokat Geir Lippestad under domsavsigelsen i terrorrettssaken mot Breivik i rettssal 250 i Oslo tingrett 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Anders Behring Breivik i samtale med forsvarsadvokat Geir Lippestad under domsavsigelsen i terrorrettssaken mot Breivik i rettssal 250 i Oslo tingrett 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Flere ganger under rettssaken fryktet forsvarerne til terrordømte Anders Behring Breivik at han skulle snakke seg rett inn på psykiatrisk sykehus.

I løpet av den ti uker lange rettssaken trosset Breivik rådene til sine fire forsvarere gang på gang. Allerede på dag fire under rettssaken fryktet forsvarer Geir Lippestad at hans klient skulle ødelegge sin egen sak. Det kommer fram i en dokumentar NRK Brennpunkt har laget om rettssaken.

- Han har full mulighet til å ikke forklare seg. Han har tilstått alle de faktiske forhold. Jeg har spurt ham igjen og igjen: Vil du virkelig forklare deg om dette. Det kan hende han snakker seg rett inn i det han ikke ønsker, sa Lippestad oppgitt til de andre forsvarene i lunsjpausen.

Geir Lippestad forteller at det ofte var vanskelig å forutse hvordan Breivik kom til å forklare seg.

- Breivik har et mål om å bli dømt som tilregnelig. Noe av det han sier er vanskelig å forstå: Alle planene og radikaliseringsfaktorene. Hvorfor han ble så ekstrem. Det er litt vanskelig å forstå hvordan det han opplevde kunne føre til disse handlingene, sier Lippestad i dokumentaren.

- Jo mer han forteller om ting han har tenkt til å gjøre, jo mer det fremgår at han ikke angrer, desto vanskeligere er det å finne argumenter for tilregnelighet, sa Lippestad til NRK under rettssaken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks