Hovedinnhold

Krever gransking av barnevernet

IKKE OVERRASKET: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ble ikke overrasket da hun fikk høre om psykologens rapporter rundt Anders Behring Breiviks (32) oppvekst. Foto: GEIR OLSEN/VG
IKKE OVERRASKET: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ble ikke overrasket da hun fikk høre om psykologens rapporter rundt Anders Behring Breiviks (32) oppvekst. Foto: GEIR OLSEN/VG
(VG Nett) Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen forlanger at alle steiner blir snudd i barnevernets involvering i Anders Behring Breiviks barndom.

- Dersom det er riktig at barneverntjenesten har forsømt seg og unnlatt å gripe inn, så bør Fylkesmannen granske saken, sier Larsen til VG.

Hun er en av de sentrale bistandsadvokatene etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Uttalelsen kommer etter at VG i går skrev om at en sakkyndig psykolog observerte familien til Anders Behring Breivik (32) da han var fire år. Konklusjonen i rapporten var klar: Gutten ble utsatt for omsorgssvikt, og psykologens anbefaling var like tydelig: Fireåringen burde flyttes fra hjemmet.

- Jeg ble ikke overrasket da jeg hørte om dette. Det er å forvente at en person med et slikt aggresjonsnivå har hatt svært vonde og skadelige opplevelser i tidlig barndom. Det vil være viktig for alles forståelse, også de fornærmede, hvordan en person kan utvikle seg til å bli en massemorder. Barneverntjenesten har i flere tiår hatt regler som pålegger dem å undersøke saken og gripe inn dersom det kommer melding om bekymring for barns omsorgssituasjon, sier Mette Yvonne Larsen.

Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som har ansvaret for tilsynet med barnevernet og sosialtjenesten som var involvert i Breiviks barndom. De vil ikke sette i gang en gransking på eget initiativ.

- Dette er en pågående straffesak, sier fylkesmann Hans J. Røsjorde.

- En av bistandsadvokatene ønsker likevel en gransking?

- Det må hun gjerne gjøre, men jeg forholder meg til at det er en straffesak på gang. Her får rettsapparatet gå sin gang, og så får vi se hva som eventuelt dukker opp etterpå, sier fylkesmannen.

Fungerende bydelsdirektør i Ullern bydel, Marit Jansen, ønsker ikke å kommentere saken.

Politiets etterforskere retter også søkelyset mot Breiviks barndom, og kommer til å gjennomføre flere avhør av familiemedlemmer og andre nærstående.

Etter det VG får opplyst, har ikke politiet noen holdepunkter for at Breivik ble utsatt for vold eller overgrep i barndommen. De rettsoppnevnte psykiaternes rapport om Breiviks barneår kommer til å bli svært sentralt for forsvaret.

Hans forsvarer Geir Lippestad sa til VG i går at ut fra de opplysninger han så langt har fått, så er det ingenting som tyder på at barnevernet fulgte opp bekymringsmeldingene.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks