Hovedinnhold

Kjønnsforsker: Derfor ville Breivik angripe Gro

SKULLE ANGRIPES: Anders Behring Breivik planla å angripe Utøya mens tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale der. Her er hun fotografert sammen med SVs Akhtar Chaudhry under rosemarkeringen i Oslo forrige helg. Foto: ERLEND AAS, Scanpix
SKULLE ANGRIPES: Anders Behring Breivik planla å angripe Utøya mens tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale der. Her er hun fotografert sammen med SVs Akhtar Chaudhry under rosemarkeringen i Oslo forrige helg. Foto: ERLEND AAS, Scanpix
(VG Nett) Gro Harlem Brundtland representerer alt Anders Behring Breivik hater.

Det sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til VG Nett.

- Gro er både feminist og det Breivik kaller «kulturmarxist». Hun representerer alt Breivik hater, det er derfor han var ute etter å ta Gro spesielt, sier Lorentzen.

Som VG Nett tidligere har skrevet planla Anders Behring Breivik opprinnelig å nå Utøya mens Gro, som han har beskrevet som «Landsmorderen», holdt tale under ungdomsleiren. Breivik ble imidlertid forsinket av bilkø.

I Anders Behring Breiviks terrormanifest utpekes feminister til fiender fordi de «har ødelagt kjernefamilien, oppfordrer til seksuell promiskuøsitet og er islamvennlige».

Breivik beskriver også hvordan han vil redusere kvinners innflytelse i samfunnet og gjeninnføre patriarkatet.

Kvinner skal være koner og ta vare på hus og hjem, og ikke inneha innflytelsesrike stillinger, mener Breivik.

Avgjørende for å forstå Breivik

KJØNNSFORSKER Jørgen Lorentzen mener Breiviks kvinnesyn er typisk for hans ideologiske tilhørighet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KJØNNSFORSKER Jørgen Lorentzen mener Breiviks kvinnesyn er typisk for hans ideologiske tilhørighet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX


Disse synspunktene er helt vesentlig for å forstå Breiviks ideologi, mener Lorentzen, som er tilknyttet Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Du kan ikke se Breiviks ideologiske tilhørighet uten å ta med kvinnesynet hans, hans syn på menn og kvinner er helt vesentlig. Hvis vi ser på forskjellige ideologiske grupperinger, ser vi at de som er mot innvandring ofte også er mot likestilling og mot en sterk stat, sier Lorentzen.

Han påpeker at Breivik var en del av et ideologisk miljø som generelt er skeptisk til velferdsstaten og den sosialdemokratiske blandingsøkonomien.

En mannsideologi

- Dette er holdninger vi finner på ytterste høyre fløy, og det er i stor grad en mannlig ideologi, sier han.

Bergens Tidende (BT) skriver onsdag om en bergensblogger som blogget om hvordan han selv ville bli en voldelig aktivist.

Til VG Nett sier den omtalte bloggeren at BTs vinkling er tatt ut av sin sammenheng - han tar avstand fra Breiviks «grusomme terrorangrep» - men støtter opp om Breiviks kvinnesyn.

Bloggeren er mest opptatt av Breiviks syn på det han kaller «erotisk kapital», eller seksuell tiltrekningskraft, som gir kvinner uforholdmessig mye makt i forhold til menn.

- Kvinner har for stor makt

«Kvinners manipulasjon av menn har blitt institusjonalisert i løpet av de siste tiårene og er en av grunnene til feminiseringen av europeiske menn», heter det i Breiviks manifest.

«Dette er en veldig undervurdert faktum som har bidratt til fremveksten av de matriarkalske systemene som nå dominerer vesteuropeiske land. Europeiske kvinner er nå, med bakgrunn i den feministiske revolusjonen, mye mer innflytelsesrik enn menn», skriver han.

- Når kvinner har så mye makt får du ikke likestilling, du får undertrykte og voldelige menn, mener bloggeren fra Bergen.

Sexolog Thore Langfeldt synes både Breiviks og den nevnte bloggerens holdninger høres gammelmodig ut.

- Dette høres nesten ut som noen som vil vende tilbake til de gamle mannskulturene, til tidlig jødedom og kristendom. I de kulturene var kvinnen et erotisk vesen som måtte skjules og passes på, sier Langfeldt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks