Hovedinnhold

Her leveres Breivik-rapporten til retten

- Jeg har aldri vært i tvil om konklusjonen

OSLO TINGRETT (VG NETT) Her leverer psykiater Torgeir Husby rettssakkyndig-rapporten om Anders Behring Breivik.

Den 230 sider lange rapporten er det viktigste dokumentet så langt i terrorsaken. Den kan avgjøre om Breivik er tilregnelig eller ikke.

- Jeg har aldri vært i tvil om konklusjonen, sier Husby til VG Nett i det han går inn i tingretten.

Litt før klokken 09 gikk Husby inn gjennom dørene på Oslo tingrett, opp i annen etasje og leverte rapporen til tingrettsdommer Nina Opsahl. Hun skal gi den videre til politiet, Breiviks forsvarere og bistandsadvokatene.

- Nå leverer vi rapporten til retten. Den sendes også til den rettsmedisinske kommisjon som skal vurdere innholdet. Så er det opp til retten å ta stilling til rapporten under rettsaken, sier Husby til VG Nett like før klokken 09.

- Hvordan har det vært å snakke med Breivik i fengsel?

- Det har gått greit. Han har forklart seg utførlig på samme måte som han har gjort i politiavhør, forteller Husby.

Ifølge rettspsykiateren er det først og fremst saken omfang som har gjort at rapporten er historisk lang.

- Hele straffesaken er stort. Det er den største saken siden etterkrigstiden. Det gjenspeiler seg også i rapporten, sier Torgeir Husby.

Konklusjonen i rapporten offentliggjøres klokken 13.00. Følg saken utover dagen på VG Nett og vår direktesending på VGTV fra klokken 12.30. 

LES OGSÅ: I dag blir det kjent om Breivik kan dømmes til fengsel

Tilregnelig eller ikke?

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim er oppnevnt av retten som sakkyndige. De har hatt til sammen 13 samtaler med Breivik, og har i tillegg gått gjennom alle de omfattende politiavhørene med ham.

For de sakkyndige vil det avgjørende spørsmålet være hvorvidt Breivik var psykotisk eller i en tilstand som kan sidestilles med psykose. Psykose er en medisinsk betegnelse som brukes på mennesker som mister kontakten med vår felles virkelighet.

Selv om Breivik hevder han deltar i en krig sammen med ukjente riddere i «Knights Templar», hvor AUF-ungdommer og Regjeringen er legitime mål, betyr ikke det nødvendigvis at han er psykotisk.

LES OGSÅ: Gamle venner ønsker å besøke Breivik

Pressekonferanse

Både politiadvokat Christian Hatlo og statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer har hentet kopier av rapporten.

- Jeg har nettopp mottatt rapporten, og kjenner fortsatt ikke konklusjonen. Nå skal vi til kontoret og lese gjennom den, sier Holden til VG Nett.

Klokken 13.00 vil statsadvokatene holde en pressekonferanse der de presenterer konklusjonen i rapporten.

Også Breiviks forsvarere har nå fått rapporten, etter å ha hentet den i annen etasje på tingretten. Det samme har ofrenes advokater, ved koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Samtidig skal den rettsmedisinske kommisjon se på rapporten, for å vurdere det faglige innholdet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks