Hovedinnhold

Her skyter han mot ungdommene

NRK-fotograf skjønte ikke at han fanget drapsmannen på film

DRAPSMANNEN: Dette bildet viser Anders Behring Breivik på Utøya, der han nådeløst skjøt mot ungdommene som var på AUFs sommerleir. NRK-fotograf Marius Arnesen visste ikke hva han hadde fanget på film før etterpå. Foto: Marus Arnesen/NRK
DRAPSMANNEN: Dette bildet viser Anders Behring Breivik på Utøya, der han nådeløst skjøt mot ungdommene som var på AUFs sommerleir. NRK-fotograf Marius Arnesen visste ikke hva han hadde fanget på film før etterpå. Foto: Marus Arnesen/NRK
(VG Nett) En fotograf fra NRK fanget i går drapsmannen på film mens han skjøt systematisk mot uskyldige ungdommer på Utøya.

Bildet viser gjerningsmannen ved strandkanten på Utøya, der han har skutt vilt rundt seg. Man kan se flere døde personer som ligger i vannkanten rundt den bevæpnede mannen, mens han beveger seg mellom de døde kroppene.

På bildet ser man tydelig at drapsmannen har på seg en politiuniform med refleksmerker på bena og ermene, og at han holder i et våpen.

Bakgrunn: Utga seg som politimann - drepte 84

Minst 91 døde

84 personer er bekreftet omkommet etter skyteepisoden på Utøya, og mange er fortsatt savnet. 32 år gamle Anders Behring Breivik ble pågrepet av politiets beredskapstropp på Utøya, og er arrestert og siktet for drapene.

Det var NRKs medarbeider Marius Arnesen som tok det groteske bildet av drapsmannen i aksjon.

- Vi var egentlig på vei for å ta oversiktsbilder av regjeringskvartalet, da vi ble sendt til Utøya. Vi visste ikke hva som hadde skjedd der annet enn at det var rapport om skyting, forteller han.

Les også: Her gjemmer de seg for drapsmannen

De ankom Utøya like før klokken 18.30 fredag kveld. Over Utøya var det veldig dårlig vær, og vanskelig å filme det som skjedde.

Arnesen prøvde først å filme teltleiren, men så at det ikke var noen mennesker der.

- Det var helt tomt. Da løftet jeg blikket mot sjøen, og så mange som svømte og oppholdt seg i vannet. Jeg skjønte at de svømte fra land, og ut i Tyrifjorden. Da tenkte jeg at her har det skjedd noe fryktelig, forteller han.

Les videre under bildet...

DREPTE: Drepte ungdommer ligger i vannkanten på Utøya etter at Anders Behring Breivik kom seg til øya og skjøt mot ungdommene. Foto: Kyrre Lien/VG
DREPTE: Drepte ungdommer ligger i vannkanten på Utøya etter at Anders Behring Breivik kom seg til øya og skjøt mot ungdommene. Foto: Kyrre Lien/VG

Like før hadde han sett en gruppe gruppe fra politiets beredskapstropp som tok seg i land på den andre siden av øya.

- Jeg så at de var mange som beveget seg sammen, og skjønte at det var politi. Jeg husker ikke om jeg faktisk så ham som skjøt, men det er ikke umulig at jeg hadde trodd at han også var politi, for han var jo kledd som dem, sier han.

Les også: Stoltenberg: - Jeg kjenner flere av dem som har mistet livet

Det var derfor ikke før Arnesen hadde fått brakt filmen tilbake til NRKs hovedkvarter på Marienlyst at det ble klart hva han egentlig hadde fanget på tape: en nådeløs drapsmann som beveget seg mellom sine ofre.

- Det virker som at han fremdeles skjøt ungdommer da politiet kom inn på den andre siden. I ettertid er det utrolig uvirkelig å tenke på at vi var så nære. Vi var jo nærmere enn det som er behagelig, forteller han.

VET DU NOE OM ANGREPENE? TIPS VG NETTS JOURNALISTER HER! 

«Nå skal vi dø»

Ifølge NRK hadde Breivik Utøya for seg selv i en halvtime. Beretningene om tiden som utspilte seg under angrepet på ungdommene på AUFs sommerleir er grufulle.

På sovesalen i skolestua gjemte Jorid Holstad Nordmelan (20) seg, sammen med 20 til 30 av de som var på sommerleir på Utøya. Der ble de sittende i halvannen time, mens de ventet på å bli reddet vekk fra øya av politiet.

- Norsk Folkehjelp kom inn og sa at det var en politimann som skjøt og at det var mot en annen person. Vi fikk beskjed om å sette opp madrasser foran vinduene og bord foran dørene. Jeg trodde det bare var standard prosedyre, jeg trodde ikke på at noe kunne skje i Norge, forteller Nordmelan.

Så skjøt drapsmannen mot bygget hun var i.

- Jeg tenkte bare: «Nå skal vi dø».

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks