Hovedinnhold

Gymsalen i Skien fengsel blir Norges sikreste rettssal

Om en måned blir gymsalen i Skien fengsel omgjort til det som trolig er norgeshistoriens tryggeste rettssal. Da går Anders Behring Breivik til sak mot staten.

Det er først og fremst av sikkerhetshensyn og praktiske årsaker at Oslo tingrett flytter til høysikkerhetsfengselet i Skien, der Anders Behring Breivik soner, når søksmålet hans mot staten for brudd på menneskerettighetene skal behandles.

I stevningen klager han blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, og mener særlig isolasjon og kommunikasjonskontroll innebærer menneskerettighetsbrudd.

Breiviks historie: Fra fødsel til 22. juli

Breivik soner en dom på 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Til sammen ble 77 mennesker drept i angrepene.

Mener han klager og setter krav: Fengselsbetjenter slitne av Breivik

Nekter kringkasting

Selv om en rekke saker – som Nokas-saken, Treholt-saken og 22. juli-rettssaken – er blitt gjennomført under særdeles strenge sikkerhetstiltak, har aldri en rettssak vært omfattet av så strenge tiltak som bak fengselsmurene i Skien i Telemark.

<p>3,5 ÅR SIDEN SIST: Her er Anders Behring Breivik under domsavsigelsen i 22. juli-rettssaken i slutten av august 2012, sammen med advokatene Geir Lippestad (t.v.) og Tord Jordet.</p>

3,5 ÅR SIDEN SIST: Her er Anders Behring Breivik under domsavsigelsen i 22. juli-rettssaken i slutten av august 2012, sammen med advokatene Geir Lippestad (t.v.) og Tord Jordet.

Foto: Frode Hansen, VG

Sikkerhetshensyn er også begrunnelsen for å nekte kringkasting av Breiviks forklaring for retten under menneskerettighetssaken. Ifølge Ina Strømstad i dommernes mediegruppe er retten bekymret for at Breivik vil benytte anledningen til å formidle sitt budskap.

Les også: Stanser Breiviks massebrev

– Det kan være at han vil gi kodede beskjeder – budskap som ikke nødvendigvis er helt enkle å tolke for dem som sitter rundt, men som personer kan snappe opp likevel, har Strømstad uttalt til NRK.

Har egen avdeling

Han blir holdt i en egen høysikkerhetsavdeling ved Skien fengsel, hvilket medfører så strenge soningsforhold at Breivik mener de er i strid med menneskerettighetene. Derfor har han anlagt sak mot staten for å tvinge fram lettelser.

Rettens aktører skal selv få ta høysikkerhetsavdelingen Breivik disponerer alene i eget øyesyn i forbindelse med rettsbehandlingen. Den starter 15. mars og varer i fire dager.

Truet med sultestreik: Ville ha bedre Playstation

Breiviks prosessfullmektig, Øystein Storrvik, samtykket i aktors forslag om å sette retten i fengselets gymsal fordi han vurderte denne løsningen som det mest realistiske alternativet, og at det var bedre enn at Breivik forklarer seg via videolink.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks