Hovedinnhold

Frimurerordenen: - Terrorsiktet hadde minimal kontakt med oss

Ekskluderes etter massedrapene

DØDE: Langs vannkanten på nord- og vestsiden av Utøya ligger det flere døde mennesker etter terroraksjonen fredag. Foto: KYRRE LIEN / VG
DØDE: Langs vannkanten på nord- og vestsiden av Utøya ligger det flere døde mennesker etter terroraksjonen fredag. Foto: KYRRE LIEN / VG
(VG Nett) Den norske frimurerordenen avviser at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har hatt noe medlemskap av betydning i ordenen. Han er nå ekskludert med umiddelbar virkning.

VG Nett skrev i går at 32-åringen er et registrert medlem av Den norske frimurerordenen.

- Så vidt vi forstår har han hatt minimal kontakt med losjen, sier stormester Ivar A. Skaar til VG Nett.

Ekskludert

Ordenen opplyser at han nå er ekskludert fra ordenen med umiddelbar virkning.

Eksklusjonen er et uttrykk for at de handlinger han er siktet for å ha utført og de verdier som synes å ha motivert dem er fullstendig uforenlig med hva vi står for som orden, heter det i en pressemelding.

Det var fredag at 32 år gamle Andres Behring Breivik ble arrestert og senere siktet for de grufulle terrorhandlingene som har rystet en hel verden. Minst 85 ungdommer er nå bekreftet døde etter at han systematisk skjøt og drepte alle han passerte på AUFs sommerleir på Utøya .

Breivik er også siktet for bombeangrepet mot regjeringskvartalet der minst syv personer mistet livet, og ni er alvorlige skadet.

Bakgrunn: Pågrepet 32-åring kalte seg selv nasjonalistisk

- Tar avstand

Utover å bekrefte at det har vært en relasjon mellom Frimurerordenen og Breivik, ønsker ikke stormester Skaar å kommentere saken. Han vil hverken si noe om når kontakten skjedde, eller hvor aktiv den terrorsiktede var i losjen.

MINIMAL KONTAKT: Frimurerlosjen opplyser at de har hatt minimal kontakt med Anders Behring Breivik. Foto: Privat
MINIMAL KONTAKT: Frimurerlosjen opplyser at de har hatt minimal kontakt med Anders Behring Breivik. Foto: Privat

- Vi har diskutert saken på telefon i dag, sier han, og henviser til losjens pressemelding om saken.

HAR DU TIPS OM ANGREPENE? TIPS VG NETTS JOURNALISTER!

I pressemeldingen uttrykker ordenen medfølelse med ofrene for skytetragedien på Utøya og bombeangrepet i Regjeringskvartalet.

- Jeg er rystet over den grusomme ugjerningen som har blitt begått i regjeringskvartalet og på Utøya. Vi tenker med sorg og medfølelse på de som er blitt rammet og på deres pårørende, sier Skaar.

Losjen opplyser at de vil bistå politiet med den hjelp og informasjon de kan bidra med.

Les også: Tidligere kollegaer: - Vi er svært, svært sjokkerte

Høyreekstrem

En barndomsvenn av Breivik har opplyst til VG Nett at han skal ha blitt høyreekstrem i slutten av 20-årene, og postet en rekke kontroversielle meninger på Facebook.

Profilen hans ble deaktivert etter en stund. Han opprettet senere en ny profil hvor det hovedsaklig er postet linker til musikkvideoer.

Han markerte seg også med sterkt islamkritiske meninger i ulike debattforum på nettet. Breivik var ikke kjent av politiet fra før.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks