Hovedinnhold

Eskil Pedersen reagerer kraftig på Fjordman-pengestøtte

REAGERER KRAFTIG: AUF-leder Eskil Pedersen mener Fritt Ords pengestøtte til Fjordmanns bok er forkastelig. Foto: Frode Hansen
REAGERER KRAFTIG: AUF-leder Eskil Pedersen mener Fritt Ords pengestøtte til Fjordmanns bok er forkastelig. Foto: Frode Hansen
- De gir mikrofonstativet til homsehatere og rasister, sier AUF-lederen, som kaller Fritt Ord-tildelingen til Fjordman for «forkastelig».

Tidligere i dag ble det kjent at Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, får tildelt penger fra Fritt Ord for å skrive bok om Breivik-saken.

Pengestøtten på 75.000 kroner skal være med å finansiere Fjordmanns bok ved tittelen «Witness to madness».

AUF-leder Eskil Pedersen reagerer kraftig på tildelingen.

- Fritt Ord kan være en tydelig kraft for ytringsfrihet uten å betale for at Fjordman gir ut bok. Jeg mener Fritt Ord utdefinerer seg som en viktig kraft fordi de gir fra seg mikrofonstativet til homsehatere og rasister, sier Pedersen til VG.

BAKGRUNN: «Fjordman» får penger fra Fritt Ord

- Veldig trist

Han ble overrasket da beskjeden om pengestøtten kom tidligere i dag.

- Dette er ikke den første kontroversielle prisen Fritt Ord deler ut. Men når selv ikke hovedinspiratoren til terrorangrepet 22. juli får Fritt Ord til å si at dette ønsker vi ikke å støtte, så gjør det meg veldig trist, sier han videre.

- Har ikke Fjordman like mye rett til midler fra Fritt Ord som andre?

- Vi vet ingenting om hva denne boken blir til. Men vi vet at denne personen misliker sterkt det flerkulturelle Norge. Nå skal han forsvare det, og ikke bare på nett og gjennom sine blogger, men gjennom en bok som Fritt Ord finansierer. Fritt Ord velger konsekvent å støtte opp om kontroversielle synspunkter. Det må da finnes noen grenser for dem, sier Pedersen.

LES OGSÅ: «Fjordman»: - Jeg har spilt med åpne kort

Intensjon at boken skal føre til debatt

Styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, forstår Pedersens reaksjon.

- Denne avgjørelsen har vært veldig vanskelig, nettopp fordi denne boken vil kunne identifisere Fritt ord ved disse meningene. Boken handler om hans forhold til Breivik-saken og hans synspunkter. De har han et legitimt behov for å uttrykke og det må han få lov til å gjøre, sier han.

- Selvfølgelig støtter ikke vi de meningene som Fjordman har kommet med tidligere, jeg har tvert i mot karakterisert dem som forkastelige. Det materialet vi har sett tyder på at boken vil være en politisk og akademisk tilnærming til 22.juli-saken. Og det er i Fritt Ords intensjon at den vil være gjenstand for debatt, nettopp om de meningene Fjordman står i bresjen for, sier han videre.

- Forkastelig

Pedersen mener likevel at Fjordman benytter seg av ytringsfriheten til gangs.

- Han bruker den gjennom blogger og gjennom det han skriver på nett hver eneste dag. I tillegg til at nettet oversvømmes av rasisme, ekstremisme og hat mot minoriteter, velger Fritt Ord å betale denne personen for å utgi bok. Det synes jeg er ganske forkastelig, sier Pedersen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks